Podnájom - poplatky

nikolca
21. dec 2023

Ahojte chcela by sa spytať syn ide do podnajmu s priatelkou prosim vas ako to je s poplatkami?bude platiť 390 euro to je ok ale ideco to že majitel chce aby sa prihlasili a uhradili smeti lenže on plati smeti tam jde ma trvaly pobyt je to v poriadku a treba to uhradiť?ďakujem

gejb
21. dec 2023

@nikolca ak sa prihlási na trvalý alebo prechodný pobyt v tomto podnájme, vo svojom pôvodnom bydlisku to vydokladuje a tam už platiť nebude. Ja som to tak urobila.
Ešte si to môže overiť na mestskom úrade pre istotu.

colsami
21. dec 2023

@gejb nie vsetky obce/mesta to tak akceptuju. Moje mesto (jedno z najvacsich) to napriklad neakceptuje, roky sme mali prechodny pobyt v inom meste aj ho dokladovali spolu s platenim, no mesto to neakceptovalo a dalej sme museli platit v trvalom bydlisku, aj ked sme tam roky nebyvali. Oni akceptovali iba zmenu trvaleho pobytu.
Tak snad to nebude aj autorkin pripad, lebo je to riadny nezmysel.

maranco
21. dec 2023

@nikolca je to v poriadku, hádam nebude smeti voziť do kontajnera v trvalom bydlisku.
Pozri si stránku svojho mesta, VZN o poplatkoch za smeti aké sú možnosti neplatiť v mieste trvalého bydliska ak v skutočnosti býva inde.

zuzanaete
21. dec 2023

Co ma uhradit a co nema je vec dohody pri najme.

maranco
21. dec 2023

@colsami tam kde je prihlásený trvalý pobyt, to mesto dostane podielové dane za toho človeka. Tým že nútia platiť smeti aj keď tam nebýva dosiahnu opak, človek si prehlási trvalý pobyt tam kde naozaj býva a mesto zaň už nedostane dane.

miroslava2710
21. dec 2023

@nikolca Treba hradit smeti tam kde realne byva. My mame tento problem v bytovke kde byva dajme tomu 100 ludi a nahlasilo si tu smeti iba 20. Podla toho mesto potom priradí smetiaky alebo zariadi výnos smetí. Takže u nás je to tak že máme pernamentne smeti okolo smetiakov pretože ich máme málo a mesto nam neda viac nakoľko tu podla nich byva iba 20 ludi

kristiii
22. dec 2023

@nikolca je to v poriadku a logicky by to tak aj malo byť, že každý platí za smeti tam, kde ten odpad aj reálne produkuje a kde ho musí mesto vyvážať. Ale áno, viackrát som tu čítala, že nie všade tie potvrdenia akceptujú, čo je teda dosť na hlavu 🙃. Treba sa informovať na MU.