Podelenie úveru po rozvode

timcik
3. aug 2015

Ahojte, rada by som sa opýtala, či má niekto z Vás podobnú skúsenosť a ako ste si s tým poradili. Priateľ sa minulý rok rozviedol, no ešte tri roky dozadu vzal úver na 10 rokov, kde mu jeho ex ručila, keďže ona bola a stále je na čiastočnej invalidke, ale keby chcela pracovať môže, nie je to nič vážne. Ten úver išiel vlastne na rekonštrukciu jej bytu, keďže ani po 7 rokoch priateľa nedala dopísať do listu vlastníctva. A vlastne ide o to, že od začiatku aj po rozvode to celé platí on. Takže by som rada vedela, či sa s tým dá niečo urobiť, keďže spláca niečo čo neužíva. Je možné, že vysúdi, aby platila aspoň polovicu, prípadne ho z toho bytu vyplatila? Keďže komplet celý byt sa z tých peňazí rekonštruoval.

jaredine
3. aug 2015

samozrejme ze sa to da riesit a vrelo to aj riesit odporucam, kedze predpokladam ze este ostalo nesplatenych niekolko tisic eur..
on ten uver nebral sam, ak boli v cas uveru manzelia, tak ho de facto brali spolocne, si si ista ze ona bola rucitelka a nie spoludlznicka? lebo tak by to bolo beznejsie, ale v podstate je to jedno.. kazdopadne, on ma narok na to, co sa s jeho prostriedkov, respektive zo spolocnych prostriedkov investovalo do jej vylucneho vlastnictva. Ide o obsirnejsiu problematiku a odporucam najst si pravnika. Bude vas to stat mozno niekolko stoviek, ale v konecnom dosledku od nej peniaze vymozete

timcik
autor
3. aug 2015

@jaredine dakujem a ano spoludlznik bola 🙂 tak som rada. a urcite to budeme riesit. ona sa odmieta zamestnat a moj priatel platil vsetko a u nej holdoval alkohol atd... proste uz mame spolu babo, chceme sa brat, no ja odmietam davat 115e mesacne na to, co ona uziva v byte

jaredine
3. aug 2015

pre vyplatenie priatela je v podstate jedno ze ona nepracuje, ak sa nebudete vediet dohodnut, tak bude sud a ked nezaplati ani potom, tak pride o byt, jej problem..

timcik
autor
3. aug 2015

@jaredine tak ona bude robiť problemy. ona chcela aj horibilne vyzivne, argumentovala to tym, ze z coho bude ona zit, tak jej sud rychlo vysvetlil, ze vyzivne je na potreby dietata nie pre jej zitie...

bonaqa2013
3. aug 2015

@timcik no počkaj, ona ako bývalá manž. má nárok na výživné od exmanžela. Stačí aby jej dal niekto rozum - právnik isto, ona požiada súd a má to. tvoj partner posiela e. Nie je to také jednoduché ako si to ty predstavuješ. 😉 Ešte napíš, aké veľké dieťa má tvoj priateľ.

timcik
autor
3. aug 2015

@bonaqa2013 viem ze to nie je take lahke ale aj keby poziadala nema jej z coho posielat uz aj o tom bola rec. mala ma 6

timcik
autor
3. aug 2015

ja len odmietam platit tretinu z prijmu za nieco z coho on nic nema

sense
3. aug 2015

@timcik najrozumnejsie bude sa obratit skor na pravnika ako na mk....

timcik
autor
3. aug 2015

a co sa tyka toho vyzivneho na manzelku... ona je dobrovolne nezamestnana... cize staci aby jej pred kuratorkou navrhol nejaku ponuku prace a akonahle to odmietne, je tak ci tak nahrana ...

timcik
autor
3. aug 2015

@sense to ano, len som chcela vediet ako dopadli ini, ak mali nieco podobne

lesanka845
3. aug 2015

@timcik z vlastnej skusenosti, uz nikdy partnera zo zavazkami a nedoriesenou minulostou. To vzdy dopadne len zle. Mozes sa rozculovat, mozes sa snazit, aj tak si nepomozes. Vymozitelnost prava je na Slovensku viac ako zla.A ak sa exka rozhodne, ze vam bude robit problemy, dieta je este prilis male, takze to moze trvat este cele roky.

draik
3. aug 2015

Voči banke sú zaviazaní spoločne a nerozdielne, medzi sebou sa z plnenia voči banke vysporiadajú 1:1, ak niet inej dohody.

timcik
autor
3. aug 2015

Dakujem za rady. Tak uz len si drzat palce

bonaqa2013
4. aug 2015

@timcik súd by raz dva našiel e. Vyhlási rozsudok a nebaví sa.... 😒