Podať, či nepodať daňové priznanie?

3kolka
4. feb 2013

Ahojte...poprosila by som o radu či podať daňové priznanie alebo nie.
Celý rok 2012 som bola na RD.
Za december my firma kde som robila vyplatila odstupné...
Úhrn vyplatených prijmov mám 1221,46
Poistné a príspevky 48,85
Čiastkový základ dane 1172,61
Úhrn preddavkov na daň 165,08
Nezdaniteľná časť na daňovníka podľa §11 suma 1518,60

evita68
4. feb 2013

@3kolka podaj, vráti sa ti celá daň..

lianka2
4. feb 2013

A keď som od januára minulého roku na materskej dovolenke a rodičovskej a predtým som bola na PN, čiže polovicu januára som bola PN, mám si podať priznanie? To som ale bola vedená na úrade prace. Čiže nie zamestnaná. Alebo treba mm dať nejaké doklady? Jemu účtovníčka vravela, že mu mám nejaké doklady dať. Že by to bolo v jeho priznaní. Neviete mi poradiť?

macka82
4. feb 2013

Lianka2 manžel si môže na manželku odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane, treba potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o poberaní materskej (uvedú sumu a výšku) a od ÚPSVaR, odbor sociálnych vecí o poberaní rodičovského príspevku. Materská sa považuje v takomto prípade za príjem manželky, rodičovská nie, ale to na personálnom budú vedieť....zvýši sa tým preplatok na dani v prípade manželovho ročného zúčtovania.. 🙂

evita68
4. feb 2013

@macka82
@lianka2 potvrdenie o rodičovskom netreba.. treba o nemocenskom a materskom

macka82
4. feb 2013

...ja priložím aj o rodičovskom, nie preto, že by bola dôležitá suma, ktorá sa nepočíta do príjmu manželky, ale preto, aby bol "pokope" celý rok...a to PN dá tiež Sociálna p.

lianka2
4. feb 2013

@macka82
@evita68 baby, a keď som mala matersku vyššiu, lebo som si platila DNP, nebudem musieť niečo vracať? A to si môže alebo musí odpočítať tu nezdaniteľnú časť?

evita68
4. feb 2013

@macka82 to je zbytočné preháňanie ľudí, žiadny rok pokope netreba..

evita68
4. feb 2013

@lianka2 ty nemusíš nič, nemala si zdaniteľné príjmy

manžel si na teba môže odrátať 3644,74 - príjem z materskej - príjem z nemocenského /všetko prijaté len v roku 2012/

macka82
4. feb 2013

...nezdaniteľná "dopomôže" ku vyššiemu preplatku na dani a je súčasťou daňového priznania...za rok 2012 je to 3 644,74 € a od nej sa potom odpočítajú príjmy manželky (v tvojom prípade tá materská), podľa dokladov to budú už vedieť spraviť, takže len požiadaj o ne, vystavia ich na počkanie a s ostatným, nech sa trápia ekonómky 🙂

gesypa
26. mar 2024

Dobrý deň mám otázku. Brat je SZČO a potom ešte s kamošom má s.r.o. moja otázka, vie poslať obe daňové priznania zo svojho ID?