Ahojte,chcem sa informovať.Citala som tu v diskusii,že nemali by sa deliť deti,že jeden rodic na jedno dieťa poberať daňový bonus,druhý rodič na druhé dieťa.Je to pravda? Doteraz manžel poberal na syna,ja som bola s ním na RD.No od januára pracujem a dala som daňový bonus nahlásila že chcem brať aj na syna aj na dcéru.Dcera není od manžela.Povedala som manželovi nech odhlási v robote DB na dieťa,že budem poberať ja na obe deti.No manžel na to zabudol.A jemu vyplatili DB do výplaty,aj mne na obe deti.Co teraz,dôjde nám papier domov aby sme vrátili peniaze?Či ako to riešiť?
z vlastnej skúsenosti ti to odporúčam hneď riešiť, daňový úrad na Vás príde, a okrem vrátenia bonusu budete platiť aj pokutu. Ak ste si obaja rodičia v jednom roku uplatnili DB na to isté dieťa, jeden treba vrátiť
Inak tvoj muz mohol poberat aj DB za tvoju dceru. Aj ked nie je otec (ste manzelia)
@alenah31 Áno ja som sa nahlásila v novej práci že chcem brať na obe deti.Tak manžel musí vrátiť a stačí povedať v robote,potom mu to trhnu z ďalšej výplaty?Nechcem aby sme mali nejaké nedoplatky alebo platiť pokutu.
@veronikaszabova On nechcel vybavovať papiere na dcéru tak na ňu nepoberal.Sme sa dohodli keď pôjdem ja do práce budem ja poberať na obe.Len zabudol to povedať vo firme.
škoda že nepoberal na dcéru - ak spĺňate podmienky, tak odporúčam podať daňové priznanie za manžela a uplatniť si DB na dcéru. Škoda by bolo prísť o peniaze.
áno povie na mzdovom, že za január si uplatnila aj manželka a on ho chce vyrovnať - v ďalšej mzde mu ho zrazia....resp. sa s nimi dohodne a zrazia mu ho až pri RZD bud. rok. A aké papiere sa mu na dcéru nechcelo vybavovať? Však stačí doniesť jej RL + váš SL a dopísať ju do vyhlásenia - a mal by DB na obe deti. Dokonca si o to vie požiadať až 5 rokov spätne - vo vašom prípade teda od doby kedy ste sa stali manželmi. Však to je kopec peňazí. Ak si podá opravné DP za každý rok čo ho vyplatený nemal a nárok mal - DB na tvoju dcéru mu DÚ doplatí. Za r. 2022 nech o to požiada teraz v RZD - len mu daj do práce kópiu RL tvojej dcéry.
písala si, že manžel nepoberal DB na dcéru v roku 2022, pričom nárok máte (ste manželia). Myslím, že v rámci RZD nie je možné o "doplatenie" daňového bonusu, toto je možné, ak sa podá daňové priznanie. Ako spomínala @alenah31, môžete požiadať aj spätne - treba podať opravné daňové priznania
@silvi70 je to možné - ak ide o platné/otvorené zdaňovacie obdobie - za rok 2022 si požiadať na jej dcéru môže. Ostatné roky - myslím za uzatvorené zdaňovacie obdobia - musí podať opravné DP - mám takého exota v práci, on nepoberal DB na 3 zo štyroch detí - lebo mi nenahlásil, že sa mu tie ďalšie 3 narodili🙂 V RZD som mu uplatnila ten konkrétny rok späť a zvyšné som mu pomáhala podať opravné DP. Vlastné deti mu takto "zarobili" na novú strechu na chalupu😀😀
@alenah31 Už robili mu vo firme daňové priznanie a nepodal nič na dcéru.On bol v tom keďže není jej otec tak nemôže to uplatňovať na ňu.A nerád vybavuje papiere a prosí druhých o niečo.Asi aj preto zabudol oznámiť vo firme že končí poberať na syna DB.
@silvi70 Plat máme obaja s manželom cca rovnaký.
Tu je riešenie daňové priznanie tak ako som písala. Treba mužovi vysvetliť, že sú to peniaze, na ktoré máte nárok, lepšie povedané na ktoré majú nárok deti. Preto by som to tak nenechala. Nepíšeš koľko rokov má dcérka plus treba dať pozor na to, či v druhom polroku 2022 poberala dotáciu na stravovanie - od toho sa odvíja výpočet DB
@silvi70 Nie nemala dotáciu na stravovanie.Dcera má 12 rokov.
čo sa výšky platu týka - tu ide o to, či budeš dostávať plnú výšku DB aj vtedy, keď si budeš uplatňovať obe deti ty sama - inak povedané, je tvoja hrubá mzda mesačne 1200 EUR? (pri daňovom bonuse sa vychádza z čiastkového základu dane zamestnanca, ktorý sa počíta hrubá mzda mínus odvody zamestnanca 13,4 %, pri 1200 EUR hrubej mzde je to cca 1039 EUR. 1039 EUR je teda čiastkový základ dane. Pri 2 deťoch si môžeš uplatniť bonus do 27 % čiastkového základu dane, čo je 280 EUR. Ak berieme, že max. daňový bonus na 1 dieťa do 18 rokov je 140 EUR, tak máš nárok na plný daňový bonus na 2 deti (280 EUR) v prípade, ak máš hrubú mzdu minimálne 1200 EUR. Bavíme sa samozrejme o výške bonusu od januára 2023.
@silvi70 Neviem presne koľko to až na páske uvidím,no 1200 nemám hrubú mzdu určite.
Ja si ešte overim ako by si mala postupovať, zajtra ti dám vedieť.
@zuziquest tiež som si to myslela aj na základe príkladov, ktoré uvádza finančná správa na svojej stránke. Čo sa týka opravného daňového priznania,, vyplatený bol duplicitne bonus za január 2023, tu by som vrátenie riešila cez zamestnávateľa. Opravné by mal manžel podať minimálne za rok 2022 a požiadať o bonus aj na dcéru manželky.
Autorka, daňový bonus ta rok 2023 poberaj ty. Za rok 2023 podas daňové priznanie, zohľadní sa aj príjem manžela a ak ti bol bonus na deti krateny, tak ti bude na základe daňového priznania doplatený. Plus samozrejme plat už vyššie napísané, nech manžel poda daňové priznania aj za rok 2022 a 5 rokov spätne, ak ste boli manželia.
Ani takéto deti nie je možné deliť. Mám odpoveď z finančnej správy z tohto týždňa. Z pohľadu finančnej správy sa aj dieťa druhého z manželov považuje za vyživované dieťa a nikde v zákone sa nehovorí o tom, že daňový bonus možno deliť na vlastné dieťa a dieťa druhého z manželov. Ak sú manželia, môže poberať jeden pol roka a druhý pol roka na obe deti, prípadne sa dohodnú ktorý z nich bude poberať celý rok. Ak sa nedohodnú, prednostné právo má matka. Ak manželovi ešte neurobili ročné zúčtovanie dane, nech si požiada aj vyplatenie daňového bonusu na tvoju dcéru. Ak už mu ho spravili, môžete podať opravné daňové priznanie do termínu 31.3.2023. Čo sa tohto roka týka, tak si určite, ktorý z vás bude poberať DB na obe deti a ako. Jeden z vás musí januárový bonus vrátiť, dohodne sa so mzdárkou na oprave. Druhý si ho môže potom za január douplatňovať v ročnom zúčtovaní dane. Ak vám nevyjde plný DB, po skončení roka si môžete dať posúdiť spoločné príjmy a doplatia vám ho. Mal by to už robiť daňový úrad, uvidíme ako to bude.
No ja osobne si "myslim" ze na SK mnoho "kseftarov" ktori poberaju bonus obaja... A ci sa na nich pride???
No neverim...
Som prekvapená z toho, čo píšete o "delení" detí - my to takto máme už tretí rok - na staršiu dcéru z prvého manželstva poberám ja, na mladšieho syna z druhého manželstva poberá manžel. Prečo sa to "nesmie"? V čom je problém?
Je to pravda - deti sa deliť nemôžu. ALE vo vašom prípade áno nakoľko nemajú všetky spoločných rodičov. Čiže ty môžeš na svoju dcéru a on na vášho syna - ak budete chcieť, u vás sa to rozdeliť dá. Ak ste poberali teraz v januári obaja - on musí DB vrátiť (prednostné právo na DB má matka) za daný mesiac - nech to normálne povie v práci - oni mu DB v ďalšej mzde zrazia resp. mu ho zrazia najneskôr pri RZD bud. rok.