Ahojte mám kreditnú kartu a používam ju,. Stane sa mi že niekedy na konci mesiaca tam už nemám nič a strhne sa mi poplatok za vedenie úctu a zistím ešte v ten deň že som v - a pošlem to tam hneď.. vždy som bola v tomto omeškaní len 1 deň keď sa mi to stalo za 2 roky cca čo ju používam proste si to nesledujem áno viem moja chyba .. čo pozerám 4 x sa mi to stalo že napr 3.8 sa strhlo 2,50 za vedenie úctu ale mala som tam len 1€ už.. tak som išla do - 1,50 a to som tam hneď v ten deň poslala ukazuje to tam že prijatá platba 4.8.. aj keď som to tam poslala v ten deň ale to je jedno ..
viete mi niekto povedať po koľkých dňoch že zaznam do registra ? Hneď prvý deň to tam zaznamenávajú ? Niekde som čítala že až na 3. Deň prosím píšte naozaj len tí, ktorí viete a pracujete s týmto
Do uveroveho registra sa eviduju udaje 1x mesacne koncom mesiaca, cize par dni nehra rolu.
@la_dolce_vita nerozumiem ako si to myslela že 1x mesačne a pár dni nehrá rolu.. vysvetlí ešte raz prosím
Zapisuju sa udaje cca mesiac dozadu, cize teraz vidno este len november, tym padom par dni meskania nie su problem, to by bol takmer kazdy delikvent.
@la_dolce_vita nechápem potom že prečo keď som pozerala diskusie ľudom kvôli tomuto neschválili úvery… som z toho jeleň.. aj ja budem žiadať o úver a bojím sa že kvôli tomuto mi to nedajú..
Nebodaj rozmýšľaš nad úverom. Taká osoba čo ide mesiac čo mesiac do mínusu by úver dostať nikdy nemala.
@michal711 tomu sa hovorí čítaj s porozumením . Píšem že kreditnú kartu mám 2 roky a stalo sa mi 4x že na začiatku ďalšieho mesiaca mi strhlo poplatok za účet a ten nestrha vždy - keď urobím transakcie nad nejaký počet tak nestrhne a ked urobím menej tak strhne a stane sa že tam na tej karte nemám nič ( ale na hlavnom ucte samozrejme áno ) a vidím že sa to strhlo na začiatku mesiaca tak to tam hneď v ten deň pošlem ,,, a úver žiadať budem ale možno tak o rok dva
Stále si stojím za svojím že človek.alo ty nemôže dostať hypotéku
@michal711 no našťastie ty o tom nerozhoduješ 😂😂
@luliu myslím si že idem lebo ten poplatok sa strhol 4x a išlo to vlastne do nepovoleného prečerpania aj keď len možno na pár hodín a som to hneď dorovnala bohužiaľ zabúdala som na to že tam ešte ďalší mesiac strhaju poplatok keď neurobím určitý počet transakcii .. už si na to dávam pozor už tu kreditku ani moc nepoužívam ale viem že 4x mi strhlo poplatok za účet a išlo to do nepovoleného tým pádom.. ale nevadí no pôžičku aj tak nejdem teraz brat ešte
Par dni omeskania nejakych par eur nehra ziadnu rolu, mozes mi verit..
Máš kreditnú alebo debetnú kartu? Kreditná karta sa bežne používa a môžeš za nu platiť poplatok, ak nesplnis podmienky, ale to neznamená, že pôjdeš do úverového registra. Kreditka je v podstate úver. Píšeš dosť nezrozumiteľne, takže ťažko sa radi
@luliu kreditnú kartu mám .. bežne z nej platím celý mesiac a aj celý kredit nq nej miniem .. potom ďalší mesiac sa to strhne celá suma z mojej hlavnej karty a vyrovná sa kreditná a takto každý mesiac… lenže pár krát sa mi stalo že som minula teda za mesiac celý rámec a už som tam nemala nič možno 1€ .. a na začiatku ďalšieho mesiaca keď som neurobila minulý mesiac dostatok transakcii sa strhol ešte 2,50 poplatok ale už to išlo to mínusu - nepovolené prečerpanie.. ja som si to vždy všimla ešte v ten deň a z mojej hlavnej karty som tam tu sumu hneď poslala aby sa vyrovnal ten -. A potom 17. Každý mesiac sa vyrovná celá suma z mojej hlavnej karty. Na kreditnú a môžem čerpať nanovo.
V úverovom registri už si - kreditná karta je úverový produkt a proste je evidovaný v registri. Ak ide o debetnú kartu - tá nie je evidovaná, ak však ide o povolené prečerpanie, to je tiež úverový produkt, tiež evidovaný v registri. Aj jeden deň môže a nemusí robiť problém - záleží, kedy banka posiela informáciu do registra. A nemusí to byť len raz do mesiaca, záleží ako to má banka nastavené. Ale ak ide o 1-2e, to by nemal byť problém. Ak si dobre pamätám, negatívny záznam vzniká pri hodnote nad 10e, resp. omeškanie musí byť viac dní po sebe. Ak si nie si vedomá iného omeškania, či negatívneho záznamu, tak aj keby ti to skrz toto zamietli, skúsila by som to cez výnimku, že ide len o technické omeškanie kvôli strhnutému poplatku a jeho následnej úhrade. Avšak odporúčam kreditku uhradiť v plnej sume. Je to produkt, ktorý klienta vie dostať do problémov, najmä ako ho čerpá takto na hranu úverového rámca.
@gab1sol ďakujem za odpoved.. kreditka je už splatená a už ju používam naozaj minimálne.. a chcem sa spýtať keby sa mi toto aj dostalo ako negatívny zaznam do registra po akej dobe sa to vymaže? Tuším 5 rokov?
Nevymaže sa to už nikdy, akurát údaje sa uchovávajú 5 rokov. Ale väčšina bank sleduje určite obdobie. V niektorých prípadoch stačí mať 3 čisté mesiace, obvykle to je 12 mesiacov a v tých najvážnejších prípadoch celých 5 rokov.
@gab1sol ahaa takže keby sa mi aj zapísalo toto ako negatívny zaznam a o rok napr žiadam o úver tak už by to malo byt ok teda.. ďakujem
Negatívny záznam sa v registri zobrazuje v mesiacoch. Teda, ak by aj za december vznikol negatívny záznam, uhradí sa, v januári už negatívny záznam nie je (teda, ak sa bavíme o tejto situácii s kreditkou). Banka si pri žiadosti o úver vygeneruje report, kde uvidí niekoľko mesiacov spätne. A uvidia, že v decembri 2023 vzniklo 2-dňové omeškanie v tej a tej banke, na konkrétnom produkte v konkrétnej výške (to je len príklad). Ten decembrový záznam tam bude figurovať, až kym ten záznam nezmizne zo zoznamu - každý mesiac sa bude posúvať na koniec zoznamu.
A áno, po roku by to malo byť v úplnom poriadku, ak tam nevznikne iný záznam.
@gab1sol super ďakujem.. a ešte mqm jednu otázku týkajúcu sa povoleného prečerpania na ucte.. mám povolené prečerpanie 500€ - mám to v aplikácii ako kontokorent či čo to a pri tom mam 500€.. keď sa mi stane že to využívam niekedy pár dni pred výplatou a stalo sa mi aj to že som minula z toho 495€ že som bola v -495€ ale to deň pred výplatou potom mi prišla výplata a už sa to dorovnalo všimla som si že mi na konci mesiaca prídu úroky.. ale toto sa neberie ako negatívny zaznam v registri ?
povolene precerpanie je ale debetna karta nie?
kreditka je kredit od banky - mas, vyuzivas, splatis.
debetna su tvoje peniaze plus povolene precerpanie do minusu
V úverovom registri sa okrem iného evidujú aj výšky limitov kreditných kariet a povolených prečerpaní aj čerpaní
@zuzuliennka1 áno však na to povolené prečerpanie sa pýtam to je uz debetná karta
@vulka veď jasne.. to viem.. ja si to povolené chcem v blízkej dobe aj zrušiť kým som to nemala ani som to nepotrebovala zrazu to mám a využívam a zbytočne do -.
Povolené prečerpanie máš tiež úver. Máš svoj účet, kde máš 0, príde ti výplata, máš tam 1000e, ktoré sú tvoje. Banka ti dá povolené prečerpanie vo výške 500e, teda k dispozícii na platenie máš spolu 1500e, z ktorých tých 500e je úver od banky. Ak čerpáš povolené prečerpanie, je to ok, samozrejme, banka to neposkytuje zadarmo, ale za určitý úrok, ktorý ti na konci obdobia vyrúbi. Opäť, záznam o tom v registri je, ale nie negatívny, proste využívaš produkt banky. Negatívny záznam by vznikol, ak by si sa dostala do nepovoleného prečerpania.
povolene precerpanie - uz samotny nazov nieco vypoveda 🙂 pokial si schopna to pravidelne splacat, nie je problem
ja som mala pred par rokmi situaciu, ze som bola v tom povolenom precerpani dost pravidelne, ale vzdy som to nacas splatila (prisla vyplata, nejake prevody alebo fyzicky vklad na ucet) a na zaklade tychto transakcii ma dokonca banka vyhodnotila ako vhodneho klienta na uver a jedno obdobie mi v appke neustale ponukalo uver, aj som sa isla opytat ze preco, vsak casto som aj v minuse a povedali mi, ze ale prave preto, ze to vzdy nacas splacam, som vyhodnotena bankou ako spolahlivy klient.
nakoniec som presla na kreditku aj tak, ale toto sa ako nijake negativum nebralo
V prvom rade si ujasni, či ide o kreditnú alebo debetnú sa kartu