Platiť alebo neplatiť odvody do sociálky?

mirkaval
7. mar 2010

Prosím o radu: do 26.5.2010 som na RD. Od 2.3.2010 nastúpila dcérka do škôlky a ja zostávam doma do konca RD. /od 27.5. by som sa mala vrátiť do zamestnania/. Odhlásila som poberanie rodičovského príspevku a budem si sama platiť odvody do zdravotnej poisťovne.Viem, že do sociálnej poisťovne odvody platiť nemusím s tým, že mi ten čas bude chýbať do dôchodku.
Zaujímalo by ma
1. či mi neplatenie môže spôsobiť aj nejaké iné problémy, napr. ak by som o 2-3 mesiace otehotnela
2. ak ma zamestnávateľ po skončení RD okamžite prepustí, ostanem nezamestnaná a chcela by som
otehotnieť, z čoho sa mi vypočíta materská - respek.či mi vôbec vznikne nárok a či mi nejak pomôže
DNP a kedy ho začať platiť

mirkaval
autor
9. mar 2010

Baby, poraďte mi, prosím. ☹ ☹ ☹

klarika12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gapa
9. mar 2010

mirkaval,
ak chodí dieťa do Mš max. na 4hod. denne, tak budeš zdravotne poistná štátom. Ale ak si zamestnaná, tak v takom prípade ak by aj chodilo dieťa na viac hodín do škôlky, tak asi to nejako domyslené nie je, aj ked podla zákona ozaj nárok na poistenie štátom nemáš. Za marec však áno určite.

Dôchodkovo poistená štátom však podla zákona byť nemôžeš a ani poberať RP od 1.4.2010 už nemôžeš, ak dieťa chodí do štátnej škôlky.

majuskah
17. mar 2010

Ahoj mamičky. Aj ja mam na Vás veľkú prosbu, pomoc o radu. mám 2,5 ročnú dcérku a v pondelok som si potrebovala na sociálnom niečo vybaviť ohľadom DNP, a tam mi povedali, že dcérku nemám na sociálnom vobec prihlásenú!! po porode bol papiere vybavovať manžel, na sociálnom bol, ale už si to nepamata, ci niečo také vypisoval. Materskú som poberala, tak je možné, aby sa také niečo stalo. Viem, že je to povinnosť rodičov vybaviť si tieto veci, ale vačšinou po narodení babatka chodia vybavovať ockovia, tak prečo..-je to bežné, čo sa mi stalo, a keby som to neskor zistila, veď je to viac ako dva roky! Tápam, tak mi prosím Vas poradťe, alebo mi to objasnite, kto sa v tom vyzná. Dnes tam idem dotiahnuť to do konca a podať tú prihlášku.
Vďaka za odpovede!

gapa
17. mar 2010

je to možné. Je vela takýchto prípadov. Ale to už záleží od politikov, ako tieto prípady budú v budúcnosti riešiť (pri nástupe do dôchodku). Možnosť spätného prihlásenia bohužial nie je.

gapa
17. mar 2010

teda na politikov je to preto, či zmenia v tomto nejako zákon o sociálnom poistení, podla ktorého sa postupuje. SP nemá možnosť spätne takéto mamičky zaevidovať a ani im takéto roky uznať.

majuskah
17. mar 2010

Ďakujem za odpoveď gapa. 🙂 dnes vystúpili na povrch nové skutočnosti, a zistila som, ze bývalý zamestnávateľ, keď som ostala tehotná, pri ukončení prac.pomeru.resp. po vyplatení dovolenky-ma automaticky odhlásili zo SP, a bolo na mne sa prihlásiť. viem: neznalosť neospravedlňuje, ale mala som si to z prsta vycucať...? nechápem, ako je možné, že materskú mi platili, že som bola aj s malou u Dr.....nebudem mať koli tomu ešte nedajbože problémy..? prečo tieto inštitúcie viac nespolupracujú-myslím poisťovne, úrady..... je to dosť zamotané, a snažíme sa doma z toho vyznať.

sue
15. feb 2011

Do 31.5.2010 som bola zamestnaná v TPP ako zamestnanec, od 1.6. do 1.8. som nemala žiadny pracovný pomer, od 1.8. pracujem na licenčnú zmluvu + zmluvy o dielo. Odvody do zdravotnej poisťovne si platím každý mesiac. Odvody do sociálky som od 1.6. neplatila.

Nevznikne mi nedoplatok, ktorý bude vymáhateľný? Viem, že mi to bude chýbať do dôchodku, ale to momentálne neriešim. Taktiež - ak by som chcela otehotnieť, tak si min. 270dní pred nástupom na MD budem musieť platiť odvody do sociálky, však?

Ako zistím minimálnu povinnú sumu, ktorú mám každý mesiac posielať do sociálky?

Ďakujem 🙂