Rodicovska mi skoncila v polke nov. 2009, nastupila som naspat do zamestnania, mala nastupila do skolky, ale len na pol dna, je stale chora (sople, kasle), ale nie je evidovana v ziadnej odbornej ambulancii, nosim ju k len k babke. Potrebujem zostat doma, ale nechcem ani prist o zamestnanie. Skusim poziadat o predlzenu rod.dovolenku, ale mam asi malu sancu.Pokial by mi zamestnavatel bol ochotny dat nepl. volno je povinný platiť za mna preddavky na zdr.poistné ?
V zdr. poistovni mi povedali, ze ak budem s malou doma(mozna aj pol dna skolka) a dam vyhlasenie, ze sa staram o dieta do 6 rokov, plati poistne stat. No neviem, ci to nie je len pre nezamestnane (nie len evidovane). Kto teda plati tie preddavky?
Zhodou okolnosti sa od augusta budeme stahovat za manzelom do Ciech, kde zacne pracovat.
V kazdom pripade budem musiet zo zamestnania odist, chcela by som vsak, aby mi ho pravdaze drzali. V pripade rodicovskej by to boli povinny urobit. Ci mi daju nepl. volno, asi iba ak by nemuseli paltit ziadne odvody. Ako by som mala postupovat, aby som dopadla co najlepsie?Poradte mi prosim niekto.
Ahoj gapa,
dakujem velmi pekne za reakciu. Ak tomu rozumiem, v pripade nepl. volna, tak aj ked by som bola zdr. poistena statom, tak ja aj zamestnavatel musime platit preddavky? A myslis, ze to staci len z min. odvodov, alebo musia vychadzat z mojho terajsieho platu? A pokial ide o RZZP( predpokladam, ze ide o roc. zuctovanie ZP), tak co znamena dobrovolne, doteraz to robil zamestnavatel, budem to musiet potom odovzdavat ja?
A este jedna vec. Pokial ide o predlzenu RD. Ak dieta uznaju ako dieta s DNZS, musi chodit potom na nejake pravidelne kontroly k posudkovemu a nejako sa ta RD pravidelne prehodnocuje, alebo nie? Mas s tym gapa nejake skusenosti? Alebo niekto ?
Dakujem. 🙂
skúsenosti nemám,
počas Nv platí zamestnávatel odvod do ZP len z minima, áno rzzp je to čo píšeš. Asi sama by si si ho podávala, ale neviem iste, nikdy som ho nerobila.
DNZS ti môžu dať na 1rok alebo do 6rokov dieťaťa. Podla toho bud o rok, alebo neskôr sa znovu žiada. Osobnú skúsenosť však tiež nemám.
dik zas za odpoved,
este ma napadlo, myslis, ze sa platia preddavky aj ak si z dovodu zdrziavania sa v zahranici odhlasena zo slov. registra?My by sme mali ist do tych Ciech.
Ahojte,viete mi niekto poradiť,
môžem dať dieťa do škôlky na 4 hod. v prípade,že som zamestnaná ale nepracujem,pretože mám predľženu rodičovsku dovolenku do 4r.dieťaťa pre jeho dlhodobo nepriaznivy zdravotný stav?
Ďakujem.
na tie 4 hod. mozes. Ved si na RD.
maca,
je pravda, že ak dieťa chodí max. na 4hod. do škôlky, tak môžeš byť zdrav.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (možno aj príjem môžeš mať, no to nebudem rozoberať, lebo v tom sa velmi nevyznám).
Ale ak si zamestnaná, tak aj tak zamestnávatel má povinnosť platiť za teba preddavok na ZP z min. odvodov (aj za zamestnanca a aj za zamestnávatela). Možno bude chcieť od teba ich preplatiť. Ale v RZZP (ak ho dáš dobrovolne) sa tento preddavok vráti aj zamestnancovi a aj zamestnávatelovi. Takto to vysvetloval p. Mihál, že pri tvorbe zákona sa trochu na takéto prípady pozabudlo, t.j. je to trochu komplikovanejšie.
Len ak by ti posudkový lekár uznal, že ide o dieťa s dlhodobo nepriazn.zdravotným stavom, tak len v takom prípade môžeš požiadať u zamestnávatela o predlženú RD. Tiež by si mala náro na RP.
Dôchodkovo môžeš byť poistná štátom, len ak nechodí dieťa vôbec do škôlky (ak ho neuznajú ako dieťa s DNZS), alebo ak by ti uznali nepr. zdr. stav, tak môžeš byť dôch.poistená štátom v prípade, že dieťa chodí max. na 4hod do škôlky. Samozrejme prihlášku si musíš podať sama.