Platenie zdravotky

gabika098
25. jún 2024

Ahojte otvorila som si živnosť a taktiež som zamestananá na TPP...ako to je teda s platenim zdravotky v takom pripade? Od kedy ju mám začať platiť sk teda mám? treba sa isť niekde nahlasiť?

melanta
25. jún 2024

Nahlásiť sa nemusíš nikde, ak sa bavíme o ZP čo SP. Ak nebudeš mať príjem zo živnosti, ZP platiť nebudeš. Ak budeš mať príjem zo živnosti, tak buď si zaplať preddavky alebo neplať a v ročnom zúčtovaní doplatíš nedoplatok. Odporúčam platiť preddavky podľa príjmov zo živnosti. Je to lepšie ako potom platiť naraz nedoplatok.

maranco
25. jún 2024

@gabika098 zdravotná je 15% z čistého zisku čo zarobíš na živnosti, stačí ak to zaplatíš raz ročne pri zúčtovaní, ale peniaze si odkladaj
podnikáš so službami alebo predaj tovaru?

Príklad za rok kúpiš tovar za 5 000€ predáš ho za 6 000€, teda máš 1 000€ zisk, zdravotnej poisťovni zaplatíš 150€.

egonsk
25. jún 2024

Tych cca 20eur mesacne na zdravotnu kludne radsej posielaj, nech sa nedostanes na zoznam dlznikov nahodou. Inak vysku platby na socialku a zdravotnu uvidis ked sa lognes na ich web - odporucam si to zriadit, ak to este nemas.

maranco
25. jún 2024

@egonsk zdravotnú za ňu platí zamestnávateľ tak nebude na zozname dlžníkov, ešte nevie koľko vôbec zarobí a či bude mať nejaký zisk, čo keď všetko zarobené investuje do budovania firmy tak zisk 0€ = zdravotná doplatiť 0€.

egonsk
25. jún 2024

@maranco niesom si tym uplne isty, lebo na zoznam sa dostanes ked prekrocis nejaku dlznu sumu a ta ti moze vzniknut aj vtedy, ked neplatis spravnu sumu. Ano, nebudes mat obmedzenu starostlivost, lebo platis, ale budes tam svietit so sumou ktora je podla nich kumulovanym rozdielom medzi tym co si vymysleli, ze mas platit a tym, co si platil, resp. neplatil.

katulka3333
16. okt 2024

Ahojte prosím vás idem si po radu .ku dňu 30.8 som skončila pracovný pomer v ZŠ a od 3.9 som opäť zamestnaná ale v Šzš ako si doplatiť 2dni zdravotnú .a je potrebné aj sociálnu poisťovňu doplatiť