Platenie odvodov SZČO počas materskej dovolenky

silviazlat
20. aug 2020

Ahojte. Dnes mi lekár vypísal materskú. Som 34.tt teda 6.t pred pôrodom (termín 08.10.20) Bola som ju zaniesť na Sociálnej poisťovni, kde mi pani povedala, že mi všetko vyrozumenie príde poštou. Ako SZČO počas materskej nebudem vykonávať činnosť a teda dosahovať príjmy. SZČO nie je povinná počas materskej - poberania rodič. príspevku platiť odvody do Sociálnej, ani Zdravotnej poisťovne. Otázka znie, či som povinná ísť do Sociálnej poisťovne a Zdravotnej poisťovne podať nejakú žiadosť - oznámenie, že nebudem platiť odvody. Druhá otázka, od ktorého dátumu som neni povinná odvody platiť?? Dajú si Poisťovne medzi sebou vedieť a mne príde nejaké vyrozumenie? Ak je tu matka SZČO, ktorá mi vie poradiť, budem veľmi vďačná.

silviazlat
autor
20. aug 2020

Ešte ma zaujíma, či som kvôli tomu, aby som neplatila odvody povinná pozastaviť živnosť.

lucka_ke
20. aug 2020

nemusíš pozastaviť ani rušiť, ale treba to oznámiť zdravotnej poisťovni, SP už informáciu má, lebo oni ti budú vyplácať materské
viac tu:
https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...

silviazlat
autor
20. aug 2020

@lucka_ke Ten článok som čítala, ale píšu tam iba o tom, že Soc. poisťovni sa to oznamuje papierom od lekára. Čo ale potrebujem k oznámeniu Zdravotnej poisťovni? Lekár mi dal papier iba v jednej kópii a ten ostal na Soc. poisťovni. Majú na internete, prípadne na pobočke nejakú Žiadosť?

lucka_ke
20. aug 2020

majú na to tlačivá, oznámenie a potom si nastavíš preddavky na 0

silviazlat
autor
24. aug 2020

@lucka_ke Dnes mi prišlo rozhodnutie o výške materskej na 330€/ mesačne po dobu 8,5 mesiaca. Známa mi spominala, že po pôrode dostala akýsi jednorazový príspevok okolo 600€. Neviete mi poradiť, či je tých 330€/ mes jediný príspevok, na ktorý mam ako szco nárok? Ďakujem

ivanakaka
18. sep 2023

@silviazlat poslala som do VSZP cez appku

ivanakaka
18. sep 2023

@silviazlat v appke Platitelia poistneho, Zrusit platenie

ivanakaka
18. sep 2023

@silviazlat 330 materska, to druhe je jednorazovy prispevok po natodeni dietata ked sa dozije 28 dni