Dobry deň vedel by mi niekt poradiť môj manžel je živnostník morálne platíme odvody ale niečo sa menilo vo februári 2020 a mala som normálne nastavený trvalý prikaz ale mala som zle zadaný VS ani neviem prečo keď predtým som mala morálne zadaný teraz sa prišlo na to že sme od februára 2020 platili na nejaký variabilný symbol ani neviem aký a manžel tam má ako keby nedoplatok myslite že nám to vrátia alebo to budeme musieť doplatiť prosím ak mate podobnú skúsenosť dajte mi vedieť ďakujem
@andrej241 hej hej mám všetky platby všetko mám tak myslite že by nám to mohli vrátiť áno ?
treba písomne požiadať o preúčtovanie na správny variabilný symbol, priložte aj potvrdenia o platbách ak máte (bankové výpisy)
@kvetinka1982 Napisat ziadost o preuctovanie.Plus dokladovat potvrdenia o platbach,ktore isli na ten nespr.VS.Vobec sa netreba bat!!!Vsetky platby preuctuju na manzelove saldokonto....
Nakoniec to bolo tak že od februára 2021 sa menil VS a my sme ho nezmenili tým pádom tie peniaze mu zevraj išli na dôchodkové takze musíme to doplatiť a tie nám už nevrátia ale je to hlúposť nechápem tomu akože vôbec
@blancheporte prosím vás normálne mám napísať meil ? Že chcem preučtovat z toho VS xxxx na ten VSxxx a priložiť platby áno ?ci kde nájdem tu žiadosť na stránke nič take o preučtovani nieje :/
@kvetinka1982 V.S sa na Sociálnej poisťovni nikdy nemení. Ja mám rovnaký už 17 rokov. Mal manžel odklad daňového priznanie za rok 2019? Ak áno, tak vo februári 2021 sa začali platiť odvody podľa príjmu za rok 2019 a mohol sa mu zvýšiť odvod do SP a keď ste nezmenili trvalý príkaz tak mu vznikol nedoplatok.
@kaja01 tak mi povedali na sociálnej ja tiež tomu nechápem prečo by sa menil to je hlúposť áno sami zdá že mal odklad 2019 ale vždy mením trvalý prikaz na vyššiu sumu aj teraz v tom februári som zmenila ale mal byt iný VS povedala mi že sa zmenil prišlo mu to aj poštou ale keďže ešte nemá zmenený trvalý pobyt tak sme nejak postu neriešili keďže mu všetko chodí mailom povedala mi že to musím doplatiť .. a my sme nemali II.pilier a práve si ho manžel robil mohlo to byt aj tým ?? Že tie peniaze mu šli na dôchodkové že bol zaevidovaný ako samoplatiteľ dobrovoľný platiteľ či čo nikdy sme to nemenili na dobrovoľného platiteľa takze musíme doplatiť nejakých 540€ 🥺 prosím vás čo mám robiť na koho sa obrátiť písala som im meil tak že chcem preučtovanie z VS na iný VS aj som uviedla aké .. za rok 2021 takze uvidíme :/ bože
@kvetinka1982 Tento rok je to dosť komplikované, ak platil minulý rok minimálne odvody, tak od nového roka minimálne odvody išli hore a bolo potrebné zmeniť trvalý príkaz, prvý krát v tomto roku sa mali platiť vyššie minimálne odvody do 8.2. Ak mal v roku 2019 vyšší príjem a vyšli mu platiť vyššie odvody ako minimálne, tak tie sa menili od február a prvý krát sa mali platiť do 8.3. K obidvom prípadom sociálna poisťovňa posielala papier.
@kaja01 neplatiť vôbec vždy mu vyšlo 0 daňové ťažké keby sa mu zvyšovalo tak nám jeho ekonómka povie .. ale tam je úplný dlh chápete tam to je ako keby nezaplatené je tam dlh 470€ Tie mesiace čo som platila som posielala na zlý VS a že to som posielala na dôchodkové že som mu tým pádom navýšila dôchodok dávam príklad “že keď bude na dôchodku nebude dostavať 500€ ale 1000€ ) že tými sumami sme to navýšili o 100% ale aj tak nechápem ja som mu prvej platila normálne SP v roku 3.12 2019 sme boli na sociálnej poisťovni pýtať podklady na trvalý prikaz dala mi podklady a ja som si to zadala nepozerala som aký som mala VS vtedy a aký mi dala ona .. takto som platila až doteraz a dnes tam bol dali mu doplatiť na ten VS ešte nejakých 96€ Že za tie dni akési .. a potom zaplatiť 470,xx€ na prestne ten istý VS ktorý som zadávala v tom roku 2019 a že už mame používať tento VS 🤷♀️😕
@kvetinka1982 no najlepsie by bolo ist na pobocku SP,pod ktoru patrite.Pytat sa na oddelenie vyberu poistneho-SZCO.Referentke vysvetlit situaciu a ona uz povie co dalej....
@kvetinka1982 Platí jedine povinné poistenie alebo sa aj na niečo pripoisťoval? Lebo jedine tam by mohlo niečo byť.
@kaja01 nie nič nepripoistoval len sme robili v banke II pilier nič iné
Pokial mate platby čo určite mate tak Vám to buď preúčtuju alebo vrátia a potom to doplatíte