Dobry den, chcem sa spytat ci mate niekto skusenost, ze ste boli v dlhodobom podnajme s tym, ze ste sa dohodli s majitelom, ze budete byvat napriklad 10 rokov platit najom a potom Vam byt odpreda + mu doplatite zvysok sumy, je nieco take realne? Pytam sa preto lebo by som chcela kupit byt, v ktorom som momentalne v podnajme, majitel by proti zrejme nebol, co sa tyka predaja, len neviem ako to bude s hypotekou a ci mi ju vobec daju, ci je takato moznost legalna a realna. Dakujem
To je dobrá blbosť. O 10 rokov ti predám vlastne ten byt za cenu dnešného? Takže ti budem supľovať bezúročne banku a 10 rokov si neuvidím vlastné peniaze.
@stanulienkat presne, a este od toho odratas 10 rokov najomneho (napr 800e x 120 mesiacov = 96 000 euro), ktore by Ti aj tak tych 10 rokov niekto platil, kym by si sa byt rozhodla predat.
@colsami moja otazka je cisto teoreticka
@stanulienkat samozrejme, ze nie, cena sa urcite bude odvijat od momentalnej situacie na trhu, a bolo by to na dohode, nejde mi o to aby som profitovala na tom
@autor: lenze majitel bytu chce z predaja profitovat. A to akoze dnes podpisete zmluvu ze o 10r kupis ten byt za 540tis? Ak ma dnes hodnotu napr 300? A odratas 10r najmu? Alebo nic nepodpisete a o 10r mu povies, fuu, nehnutelnosti riadne stupli, nemozem si to dovolit, pardon - a on by Ti roky drzal byt kvoli dohode?
Ja chapem ak Ty z toho nechces profitovat, len proste chces byt a asi nedostanes velku hypo - lenze kazdy majitel bytu chce byt predat vyhodne (ak to nepredava rodine), takze moja otazka znela - ake pozitivum to ma pre mna ako majitela bytu, ze by som mala s niecim takymto suhlasit? Aby si ma presvedcila? Neodpovedala si.
Tu nejde o to, že by si mala ty profitovať. Ale majiteľ by bol úplne hlúpy a stratovy, nevidím v tom zmysel pre majiteľa robiť takýto krok. O 10 rokov môže mať jeho byt dvojnásobnú hodnotu. Podľa akej momentálnej situácie chceš aby sa tá cena odvíjala? Nema to totižto logiku. Ak nemáte peniaze, jediná možnosť je hypotéka a banka. Súkromná osoba, alebo majiteľ bytu ti určite nebude suplivať banku a požičiavat ti peniaze. Bohvie čo s vami bude o 10 rokov, ci budete živí a zdraví, či budete v tejto republike, aké budú ceny nehnuteľnosti, či tu bude vojna. Takúto zmluvu si neviem predstaviť ani medzi príbuznými, pretože vzťahy sa vedia neuveriteľne pokaziť.
To by žiaden majiteľ bytu takto nechcel, veď on o napr. 10 rokov môže predať byt komu chce a za cenu aká bude vtedy na trhu.
Aký zvyšok sumy chceš doplatiť? Veď to bude vždy reálna cena bytu na trhu.
Autorka ak chceš kúpiť byt, v ktorom si aktuálne v prenájme, tak si môžete dohodnúť "predkupné právo". To v prípade, že by sa majiteľ rozhodol predať byt, tak Ty máš ako prvá právo ten byt kúpiť. Ale to majiteľa nezavazuje byt predať, ani o 10 rokov ani o 50 rokov.
Urcite je legálna aj reálna ale uz to nie je najom ale kupna cena a nie vo výške najmu ale napriklad 1000€ mesacne ako kupna cena v splátkach , plus sa sklada akontacia dohodnuta ako v banke. Byt sa prepise na kupujúceho a predavajuci sa dava ako záložný veriteľ do splatenia. Vyhoda pre predávajúceho je to, ze sa o byt uz nemusi starat, neplati dan z prenajmu ale samozrejme chce benefit nejaku akontáciu a kupnu cenu v splátkach aj s nejakym úrokom naviac ako v banke. Samozrejme nemozes ratat, ze ti da niekto splatky na 20 rokov ako v banke. Tento typ sa pouziva v pripade, ked ma niekto nie legálny prijem, Cize prijem ma ale nie taky, ktory vie preukazat banke.
Nikdy som o takom nepocula medzi fyzickymi osobami a ako majitel by som to urcite nechcela, to by som musela byt s prepacenim padnuta na hlavu. Lebo ak dobre chapem ty to myslis tak, ze tvoj najom by sa uz zapocital do kupnej ceny. Ale to by sa majitel dost obabral, ved on moze mat najom a nasledne byt preda za plnu sumu, cize to co pises ty by bolo absolutne nevyhodne.
Ale existuje tzv hyponajom, kedy si najprv prenajimas a neskor kupis byt len teda novostavbu. Robia to niektori developeri. Ale tiez to nie je odkupenie za nejaku “zostatkovu cenu ktoru doplatis”, to tak nefunguje.
Kludne sa mozes spytat majitela, ci nezvazuje predaj bytu, ze by si mala zaujem. Ale necakaj, ze bude znizovat cenu, lebo si mu platila najomne. Najomne ste mali dohodnute ako odplatu za tvoje uzivanie bytu, nie ako splatky na byt.
Par developerov ponukalo hyponajom skus mrknut na to. Pozerala som to uz davnejsie len zo zaujimavosti tak si velmi nepamatam podrobnosti ale viem ze to bolo tak ze sa platil najom s moznostou neskorsieho odkupenia ale tusim to bolo po dvoch rokoch. Myslim si ze to bolo riesenie developerov ked sa prestali predavat byty kvoli vysokym urokom
Ak sa rozhodnem predať byt, ktorý prenajímam, určite ho ako prvý ponúknem nájomníkom. Ale za aktuálnu trhovú cenu. Nijak nebudem zohľadňovať to, že mi niekoľko rokov platili nájom. Veď oni platili nájom za užívanie. Ale ako píše @miroslava2710 niektorí developeri v niektorých projektoch nemajú predané všetky byty ani po kolaudácii a ponúkajú spomínané. Ale teda nie na 10 rokov.
Naši tak kúpili byt. ALE, byt bol služobný, bolo to od začiatku v nájomnej zmluve a na byte je 15 rokov ťarcha a nemožnosť predaja, ktora je aj v kupnopredajnej zmluve. Ked som potrebovala pomoct aby som navysila hypo a chceli mi nasi pomoct a zalozit byt, museli pisat ziadost a az so suhlasom sme to mohli spravit. A mali sme stastie ze suhlasili. Mnohým zamietli. Za normálnych okolností ako súkromná osoba ani nahodou. Ten pôvodný majiteľ musí platiť zrejme na ten byt hypo, prinajmenšom odvody za prenájom, správcovskej a kadečo iné. Ma povinnosti okolo toho q podobne. Jemu sa to neoplatí. To radšej zrušiť nájomnú zmluvu a predať niekomu inému. Ak znížiť cenu ale nie o celu sumu zaplatených najmov, je to na dohode. Ale ja by som napríklad toto nikdy nespravila. Znížila by som cenu max 5000 od aktuálnej predajnej sumy. Nech je ten nájomca akýkoľvek.
Je to nezmysel...niečo ako predať byt na splátky a ešte bezúročne. Hodnota bytu bude rokmi rásť, napríklad každý rok zdražie o 10 000€. Takže koľko mu chceš potom doplatiť? Ked o 10 rokov bude mať byt možno 2,5x vyššiu hodnotu než dnes? Prečo by to mal predať tebe, keď to môže predať za aktuálnu trhovú hodnotu o 10 rokov. Pre teba extra výhodné, pre majiteľa finančná samovražda.
Proste keď nemáš na hypotéku, budeš ďalej v podnájme. Ale sprav niečo pre to, aby si na tú hypo mala.
a ďalšia vec, prečo by ti splátku podnájmu mal odpočítavať z kúpnej ceny? Veď on má náklady na ten byt a platí energie, kúrenie, fond opráv, dane....prečo by sa to malo odpočítavať z kúplnej ceny ? ? Podľa mňa ani nechoď za majiteľom s takou otázkou, aby si neprišla nakoniec o ten prenájom...
Akú časť doplatiť? Veď teraz máte nájomnú zmluvu. To sa neráta ako splátka za byt ktorý si kupuješ 😀 môžeš sa akurát s ním dohodnúť, že ak by niekedy chcel byt predať, že by si mala záujem. Ale rataj normálnu sumu ako bude chcieť predať. Nebude ti určite odpočítavať koľko si mu už zaplatila za nájom
Mali sme záujem odkúpiť 2 byty v ktorých sme s mužom boli v nájme, no ani jeden majiteľ nemal záujem. A pri takýchto podmienkach ako píšeš pochybujem že niekto prejaví záujem ..
@evaachesa samozejme nikto sa nebude zbavovať niečoho, čo každý rok stúpne na hodnote minimálne o 10%
Takyto typ ponukali (ponukaju) developeri... lebo je s tym praca... jedine ako to vidim realne je, ze sa dohodnete na cene "najomneho" - akehosi leasingu... s podstatne vyssou cenou akou je cisty najom. A za x rokov bude byt tvoj... lenze
1, co ked uprostred prestanes platit
2, co ked majitel zomrie
Preto si myslim, ze v ramci 2 obcanov je to takmer nerealne 🙂 🙂
Ja ako majitel bytu, ktory chce byt predat, v tom nevidim jedine pozitivum. Preco by som to mala chciet? (Uprimna otazka bez ironie)