Platenie do zdravotnej poisťovne

beti1
28. dec 2012

Ahojte baby, dúfam že mi niektorá budete vedieť poradiť... tak začnem od začiatku. Malý mal v októbri 2012 3 roky, ale ja som vo februári 2012 nastúpila do práce takže rodičovský príspevok tých 190 eurá poberal otec malého/ nie sme manželia/ ten je ale živnostník. V soc. poisťovni si pozastavil živnosť o d 1. mája 2012 a za ostatne mesiace dával čestne prehlásenie, že nemá príjem zo živnosti.Ale neplatil ani do zdravotnej poisťovni a teraz mu prišla upomienka o nezaplatení, tak to vyplatil...urobil dobre????Ja si myslím, že počas rodičovskej za neho zdravotne má platiť štát. Ako máme postupovať, aby mám zdravotná vrátila naspäť peniaze ak sa to vôbec dá?

beti1
autor
28. dec 2012

@zalka,@gapa neviete mi poradiť???? 🙂 ďakujem

karmelka77
28. dec 2012

@beti1 nemal ist nahlasit do zdravotnej poistovne ze ide na rodicovsky a ze zanho bude platit stat zdravotne poistenie??? Mam pocit ze ano, lebo za mna to robil zamestnavatel a inak sa nema ako zdravotna poistovna toto dozvediet...podla mna mal ist do zdravotnej s rozhodnutim a o tom ze zacal poberat rodicovsky snad by mu odpustili aspon penale...

zuzana909
28. dec 2012

@karmelka77 nesplnil si podmienku zmeny platiteľa poistného z titulu toho, že začal poberať rodičovský príspevok.
je potrebné ísť na úrad práce sociálnych vecí a rodiny, vypýtať si potvrdenie od kedy do kedy poberal rodičovský príspevok, s týmto dokladom ísť do zdravotnej poisťovne a spätne spraviť odhlášku z titulu nástupu na rodičovskú dovolenku a potom listom zažiadať poisťovňu o vrátenie preplatku na poistnom.
ja osobne by som postupovala takto, uvidíte čo povedia v poisťovni, ale odhláška a prihláška sa dajú spraviť aj spätne niekoľko mesiacov do zadu ak to vieš podložiť nejakým dokladom.

karmelka77
28. dec 2012

@zuzana909 to nie ja ale @beti1 🙂)) ale tiez som myslela na takyto postup ze im vratia peniaze ak sa to papierovo vysvetli...🙂)

zuzana909
28. dec 2012

@karmelka77 prepáč zle som dala odpovedať, podľa mňa treba určite vyskúšať a mali by vrátiť peniaze, aj keď osobnú skúsenosť nemám 🙂

beti1
autor
29. dec 2012

@zuzana909@karmelka77 baby ďakujem za rady 🙂