Ahojte baby, dúfam že mi niektorá budete vedieť poradiť... tak začnem od začiatku. Malý mal v októbri 2012 3 roky, ale ja som vo februári 2012 nastúpila do práce takže rodičovský príspevok tých 190 eurá poberal otec malého/ nie sme manželia/ ten je ale živnostník. V soc. poisťovni si pozastavil živnosť o d 1. mája 2012 a za ostatne mesiace dával čestne prehlásenie, že nemá príjem zo živnosti.Ale neplatil ani do zdravotnej poisťovni a teraz mu prišla upomienka o nezaplatení, tak to vyplatil...urobil dobre????Ja si myslím, že počas rodičovskej za neho zdravotne má platiť štát. Ako máme postupovať, aby mám zdravotná vrátila naspäť peniaze ak sa to vôbec dá?
@beti1 nemal ist nahlasit do zdravotnej poistovne ze ide na rodicovsky a ze zanho bude platit stat zdravotne poistenie??? Mam pocit ze ano, lebo za mna to robil zamestnavatel a inak sa nema ako zdravotna poistovna toto dozvediet...podla mna mal ist do zdravotnej s rozhodnutim a o tom ze zacal poberat rodicovsky snad by mu odpustili aspon penale...
@karmelka77 nesplnil si podmienku zmeny platiteľa poistného z titulu toho, že začal poberať rodičovský príspevok.
je potrebné ísť na úrad práce sociálnych vecí a rodiny, vypýtať si potvrdenie od kedy do kedy poberal rodičovský príspevok, s týmto dokladom ísť do zdravotnej poisťovne a spätne spraviť odhlášku z titulu nástupu na rodičovskú dovolenku a potom listom zažiadať poisťovňu o vrátenie preplatku na poistnom.
ja osobne by som postupovala takto, uvidíte čo povedia v poisťovni, ale odhláška a prihláška sa dajú spraviť aj spätne niekoľko mesiacov do zadu ak to vieš podložiť nejakým dokladom.
@karmelka77 prepáč zle som dala odpovedať, podľa mňa treba určite vyskúšať a mali by vrátiť peniaze, aj keď osobnú skúsenosť nemám 🙂
@zuzana909@karmelka77 baby ďakujem za rady 🙂
@zalka,@gapa neviete mi poradiť???? 🙂 ďakujem