Platby za bývanie v partnerovom byte

3. sep 2022

Žienky, ktoré bývate v byte partnera (môj má na byt hypotéku)
koľko (konkrétne v €) a za čo mu prispievate?

petamich
3. sep 2022

pred rodicovskou som mu prispievala 50% nakladov na domacnost = najom (resp. prispevky do fondu), energie a internet/TV a tak to budem robit aj ked sa vratim do prace 🙂 my ale fungujeme v rezime kazdy svoj ucet + jeden spolocny, odkial platime bezne vydavky na domacnost

roja01
3. sep 2022

50% rezijnych nakladov na byt (elektrika, plyn, internet, tv, "najom") + stravovanie, vylety, spolocna zabava tiez na polovinu

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
3. sep 2022

@zoro9836 platím mu 100€ (to sú energie na polku) , nakupovať chodíme spolu a vždy si to delíme na polku.
+ chce 100€ za užívanie bytu (jeho kamoši to takto majú a poradili mu) to som povedala, že sa mi zdá moc tak hľadáme strednú cestu..
Byt je starší nieje v peknom, novom stave..

Nemám problem hocikedy mu niečo kúpiť (oblečko) a nič si za to nepýtam..
Dosť často cestujem domov (k rodičom) , kvôli práci (cestujem cez víkendy po SR) na celé víkendy niekedy aj predĺžené víkendy..
Odišla som z práce kde som mála stály prijem, aby sme mohli spolu bývať, to čo cestujem na víkendy si chodím privyrábať..

viky173
3. sep 2022

A to mu nie je trapne, ze od Teba pyta peniaze ako od podnajomnicky?

autor
3. sep 2022

@roja01 koľko sú u Vas prosim tie režijné náklady mesačne?
A nájom - platíte mu niečo navyše ako su energie či proste polka a to je aj ,,nájom"

snezienkaaa82
3. sep 2022

Nič pred svadbou,, nic po svadbe. Nákupy raz on, raz ja, ako kto stíhal. Varím, periem, upratujem, starám sa, o jeho pohodlie.
Keď som chcela prispieť,, povedal, nech odložím na horšie časy......

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viky173
3. sep 2022

Pisem dalsi komentar, ale ako fakt sa mi to nezda a nevyzera to vobec dobre, ak je partner si od partnerky schopny pytat najomne. Ved si predstav, ze raz budes na RD a to aj vtedy od Teba bude pytat najomne?
Ja som platila zo zaciatku rezijne naklady na polovicu s tym, ze som videla aj vysku jeho zalohovych platieb, spolu sme si to presli, zratali a tu polku som mu posielala. Postupne sme od toho upustili a teraz sme manzelia a kedze ma niekolkonasobne vyssi plat ako ja, neplatim nic. Hradi vsetko on strava, benzin, rezijne naklady. Pri Tvojom partnerovi podla mna takato situacia nehrozi, ked si este sam dokaze pytat peniaze od zeny.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viky173
3. sep 2022

@zoro9836 a preco? Ved ked chce byt s nou pretoze ju miluje, chce sa vedla nej zobudzat a sam tuzi po jej pritomnosti v jeho byte, tak nevidim dovod na pytanie najomneho. Ved ona s nim nie je hadam kvoli bytu. Nejde jej o byt/strechu nad hlavou ako je to v pripade najomneho vztahu.
Mne uricte nepride normalne takto zarabat na partnerovi. Nastastie, ze mam chlapa, co nie je zrglos a nepytal po mne ziadne peniaze. 🙂 Ani som netusila, ze niekto si takto privyraba miesto brigadecky.

viky173
3. sep 2022

@zoro9836 Ano, podielat sa na domacnosti, to schvalujem. Tam patria napriklad nakupy cistiacich prostredkov a inych veci do domacnosti, pranie, upratovanie atd. Nie vsak najom ako od najomnika.

kitycat
3. sep 2022

No a preco si odišla z dobrej práce ked teraz nemas dost penazi? Myslim, ze keby si mala dost, tak by ta tie energie a ta stovka za najom az tak neruinovali.. A partnerdky zivot je ok?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
3. sep 2022

@viky173 som na RD a manzel odo mna nepyta nic a vlastne ma zivi, lebo ja si zaplatim z RD uver a skoncila som 🙂 pred rodicovskou som mu ale platila polovicu nakladov na jeho byt vratane najomneho a nevidim na tom nic cudne, jasne hypoteku si plati sam, kedze je to jeho byt 🤷‍♀️ za mna je v poriadku vsetko na com sa dvaja dohodnu a su s tym okej, ja by som zasa nechcela zit v manzelovom byte "len tak" a on by mal tahat vsetko, ked by sme sli do podnajmu, tiez by sme ho platili 50/50, rovnako by som ocakavala, ze by mi prispieval, ak by sme zili v mojom byte

rachel36a
3. sep 2022

Odkedy sme zacali zit spolu, tak sme prestali riesit moje- tvoje peniaze, ale automaticky boli nase...cize vsetko sme platili a uzivali spolu...

kaktusik007
3. sep 2022

podla mna je pri partnerskom spoluziti idealny model davat rovnake % z prijmu do spolocnej kasy a z toho hradit najom /platby za byt/, stravu, drogeriu.... a zo zvyskom nech si robi kazdy co chce - plati hypoteku, setri na dovolenku, kupuje oblecko, darceky, chodi na kavicky.....

marcella1979
3. sep 2022

ahoj.moja kolegyna takto byvala u priateľa.podielala sa polovicou na vsetkych nakladoch.po viac ako 2 rokoch uz snivala o svadbe a tuzila po babatku...o to vacsi sok pre nu bolo, ked jedneho dna prišla z prace a nasla si zbalene veci v taske.ze si nasiel inu a ona nech si ide po svojich.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
3. sep 2022

@zoro9836 podieľať sa nákladoch je v poriadku. Len potom sa ma kazdy podieľať sa na chode domácnosti, teda upratovanie, varenie, pranie, žehlenie... Lebo ak sa na tomto majiteľ nehnuteľnosti nepodiela, tak žena mu za nájom platí sluzbami.

luccija
3. sep 2022

Ak by si byvala v podnajme kolko platis?
Pises, ze byt je starsi, v nie dobrom stave, cestujes k rodicom podla mna hladas vyhovorky preco by si nemala platit.No tak plat celu stravu a nekupuj mu oblecenie.Hypo nech si plati sam nikdy nenajdeete presnu polovicu a aby ste boli spokojni obaja.Su 3 moznosti bud si kupis vlastny byt, pojdes do podnajmu kde budes asi platit viac a nebudes mat komfort ako tu, alebo sa s nim rozumne dohodnes

cocolino234
3. sep 2022

@autorka ja nájomné v žiadnom prípade neplatím. 😀😂 To by môjmu chlapovi prišlo smiešne. Ale my máme spoločné financie, cháp nakupujeme spolu a bločky si rozhodne nedelíme 😂🤦‍♀️ keď niečo sami potrebujeme, tak si to kúpime, ak ideme kupovať niečo hodnotnejšie, tak to vopred prekonzultujeme. Obidvaja do nášho spolužitia dávame naše príjmy aj keď môj je aktuálne nižší, inak obaja šetríme z NÁŠHO mesačného príjmu. My si to nedelíme, priateľovi to vyhovuje viac lebo takto vieme lepšie hospodáriť ako si neustále hrabať centy pod svoju striešku, my máme spoločnú striešku. Ale my sme spolu 6 rokov, myslím, že to závisí to aj od toho ako dlho ste spolu. Pretože nedá sa každej pár mesačnej známosti robiť hotel zadarmo.

kristiii
3. sep 2022

Inak mňa v podobných témach vždy zaujme časť: stravu ideme napoly. To vážne ženy zjete toľko čo vaši chlapi? Lebo teda všetci moji bývalí zjedli minimálne dvakrát toľko čo ja + si ešte kupovali kopu blbostí. Takže ak by som ja išla s nejakým chlapom v nákupoch stravy napoly, tak by som mu už žiadne nájomné ochotná platiť nebola. Ak by hradil takéto nákupy pomerne k tomu kto koľko prejeme, tak by som mu tu stovku naviac v pohode dala. Ale ja fakt vidím veľký rozdiel v tej strave a odkedy žijem bez chlapa, tak na jedle brutálne ušetrím.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kristiii
3. sep 2022

@zoro9836 trafená hus zagágala? Riešiť, že prejem možno o stovku menej než druhý je hnus, ale pýtať stovku od frajerky za nájom už hnus nie je? A nie, za mňa nie je hnus ani jedno ani druhé, len by možno stačilo drahému niečo také nadhodiť a zistil by, že radšej pôjdu naďalej napoly s tou stravou, lebo je to preňho vlastne výhodnejšie než pýtať ten "nájom".

lujza123
3. sep 2022

Mame to opačne, býva u mňa a platí nájom tiež 100 e. Ale teda dom je komplet novo prerobený, nové spotrebiče, nový nábytok... A energie mame minimálne... To co platím ja hypo je teda oveľa, oveľa väčšie.

Ved si spolu sadnite a porozprávajte sa. Nieže splechne nejakú sumu iba tak. Koľko stojí nájom bytu v danej lokalite? Koľko zarábas? Si ochotná mu niečo prispievat? Alebo teda uprednostnís nákup spotrebičov, nábytku, poskytnes svoje auto aby ste ho mohli užívať spoločne?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jumama
3. sep 2022

My sme spolu s muzom byvali v podnajme, a uz tam sme si to nastavili tak, ze sme obaja dali rovnaku sumu na zaciatku mesiaca, z ktorej sa platilo najomne a nakupovalo sa vsetko pre domacnost - jedlo, drogerka, cistiace prostriedky atd. Ked sa kupil byt, pokracovali sme v tom. My sme sa takto skladali 450 Eur pred 15 rokmi. Najomne bola polka z toho, ostatne bolo vsetko na jedlo, drogerku a pod.

Muz pracoval z domu a casto som mu navarila jedlo, ktore jedol len on, ja som mala obedy v praci, alebo som cestou z prace spravila nakup za svoje peniaze. Mne to nevadilo, nepocitala som peniaze, robila som to pre vztah. Dokonca ked sme sli k nasim, tak som mu automaticky davala peniaze na benzin, ked sme sli na vylety delili sme sa a podobne. Nie preto, ze pytal, ale ze ja som v sebe mala takuto prehnanu rovnost nastavenu.

Ked som bola na materskej a rodicovskej, financna situacia sa mi zmenila, trochu mi vadilo, ze som financne zavisla. Vpodstate som si vtedy uvedomila, ze ja som mu vzdy bez problemov vselico kupovala, len aby som ho potesila, ze to ma rad, ale ze ja som od neho nic navyse nedostavala, ze to moje davanie ani nevnimal. Moj muz to vo svojej rozmaznanosti z domova chapal ako normalne, ze je o neho postarane a dostava veci, ktore ma rad. Ale ked by bol rad na nom, tak bol prekvapeny, ze preco by cloveku mal nieco len tak dat, kupit, ved sa uz poskladal... Pocas rodicovskej bol prekvapeny a nepripraveny na moj pokles prijmu. Ja som bola zase prekvapena, ze je prekvapeny 🙂

Vseto sa da ale ustat a dohodnut. Len treba o tom otvorene hovorit, ako to citis. Aby aj ak s niecim budes suhlasit, nepotlacala si nejaku emociu. Lebo ta emocia tam bude navzdy a v nejakej chvili, ked sa toho nakopi moc, vystreli z teba a muz nebude chapat.

Tento okamih vo vasom vztahu - z mojej skusenosti, ak sa obzriem - je prilezitost na velky a otvoreny rozhovor o tom, ako si predstavujete financie vo vztahu - z dlhodobeho hladiska. Skuste sa aj vecne porozpravat, povedat kazdy svoje predstavy a moznosti, skuste sa neurazat, skuste si povedat aj emocie, ktore citite, sny, ocakavania.

Kludne mozes vyslovit: Vies, citila som to tak a tak... a ty si si to predstavoval ako? A toto moje riesenie ake pocity v tebe vyvolava. A zaujima ta, ake pocity vo mne vyvolava tvoje riesenie? Iba si pomenujme tie pocity, ale nehnevajme sa za ne, nevybuchujme, skusme iba nejako sklbit tie odlisne predstavy, aby boli pre obe strany tie podmienky prijatelne. Z praktickeho, financneho ale aj citoveho hladiska...

Tazka uloha rozpravat sa o tom kludne?