Ahojte, vedieme v rodine takú diskusiu a nevieme sa zhodnúť tak ma zaujíma názor ľudí "zvonku". Je podľa vás lepšia a bezpečnejšia platba (pri akomkoľvek nákupe) kartou alebo v hotovosti? Časť rodiny by najradšej nemala ani len základný účet a peniaze by najradšej mala v hotovosti v ponožke pod vankúšom. Ja (a pár ďalších členov) preferujem platbu kartou, príde mi to rýchle jednoduché a bezproblémové. Kto má podľa vás pravdu?
Nemyslím si, že existuje pravda a je okej, keď každý platí tak ako mu vyhovuje.... ja platím kartou všade kde sa dá, vyberať a riešiť hotovosť ma otvravuje, ale nie vo všetkým podnikoch sa dá, takže sem tam musím aj vybrať
pravdu nemá nikto,každý nech si robí ako chce.
hotovosťou som naposledy platila pred 2 mesiacmi taxikárovi........
@alex49 v mojej hlave je to presne naopak, keď už je to preč (vybraté) z účtu, akoby som ani neplatila, ľahšie tá hotovosť odchádza 😂 keď mi to vyskočí ako upozornenie s nižším zostatkom na účte, vnímam to viac 😅 😂 chápem, že je to o zvyku, len je zaujímavé ako rôzne to môžu mať ľudia nastavené 🙂
Myslim pri platbach kartou obzvlast pri par centovych na to, ze z kazdej sa plati poplatok… takze neuznavam nemat vobec hotovost, hlavne terminal moze aj vypadnut/cokolvek sa stat… z hladiska bezpecnosti to neriesim.
Nie je žiadna pravda, každému vyhovuje niečo iné.
Najbezpecnejsia je platba mobilom. To je holy fakt.
@petush21 hotovosť ak ti ukradnú, alebo stratíš tak je už nenávratne preč, kartu ak ukradnú alebo stratíš tak zablokuješ a o peniaze neprídeš, maximálne menšiu sumu ktorá je na bezkontaktnú platbu bez PINu. ale aj to sa dá čiastočne vyriešiť, ak sú kamery v obchode
zase kartu ak dáš podvodníkovi, tak ti môže z účtu ukradnúť koľko máš nastavený denný limit
V nasej domacnosti len platba kartou, hotovost vobec doma nemame a vyberame len ucelovo, ked bude treba nieco konkretne zaplatit
@miusa00 "obzvlast pri par centovych na to, ze z kazdej sa plati poplatok…"
Zanedbatelny. Pri 1€ zo 2 centy. Menej % ako nam idu zvysit DPH. Tak ako restauracia plati za svetlo a vodu a toaletak na zachodoch ci ohrev na terase pre tych ktori ho vyuziju ma to zaratane v cene jedla tak ma zaratane aj poplatky pre kartove spolocnosti a banky. Nakoniec prevoz, vklad hotovosti, straty, podvody vyjde tak isto kopec penazi.
@petush21 kde chodi vyplata? Ked na ucet, tak jednoduchsie je platit kartou. Boli casy, ked som v penazenke mala 5e a bezne platila vsetko kartou a cinaky ma hnevali, ze tam karty neberu. Ked mas vyplatu v hotovosti, tak platis hotovostou. Mne nepride bezpecne platit mobilom ci hodinkami, ale karta je bezpecna.
Tu je viac pohladov na vec.. niekto povazuje za vacsi problem mat hotovost pri sebe, iny mat kartu (kvoli strate napr). Niekto lepsie kontroluje financie ak ich ma na ucte, iny ak ich ma v penazenke.
Ja to mam taky mix.. snazim sa platit v hotovosti, hlavne kadejake mensie nakupy kadetade po malych obchodoch, hotovost mam pri sebe = nerada sponzorujem banky poplatkami, ale napr. ak by som bola len na hotovosti, tak uplne stratim prehlad o financiach, to si neviem ani predstavit + plati sa vela veci prevodmi, trvalymi prikazmi, inkasami.. cize zase az tak, ze zrusit ucty? nehrozi. Dcera tiez karta a vreckove tam = istota ak niekde ostne trcat a treba jej peniaze :D Po holubovi by som jej neposlala.
Na druhej strane ako obchodnik, tiez zacinam by radsej hotovosti, najma pri vyssich obratoch tie sumy su uz dost :DDD A zbytocne tu bude niekto pisat ze centik tam a centik hentam.. nie je to centik ked sa to porata su to krasne cifry. Ale je to o prioritach kazdeho co mu vyhovuje. A pri novej danicke, zase budem rada ked sa % hotovostnych platieb zvysi :DD
V podstate, nic ine je horsie / lepsie. Kazdemu ine vyhovuje.
@euka210 Je to prave naopak. Karta je nebezpecna - mozu ti ju skopirovat a vyberat. Mobil sa neda skopirovat.
@simca06022011 Podvodnicka :D
@simca06022011 ak máš malú prevádzku vytlač si QR kód na platbu a môžu ti platiť mobilom okamžitou platbou, dostaneš tak celú sumu na účet bez poplatkov bankám a kartovým spoločnostiam
Koniec plateniu kartou? Okamžité platby pridala väčšina bánk. Chýba už len pár
@petush21 ja s manželom iba hotovosť,kartou som platila 1x v živote
to je jedno kto má pravdu😀 aj tak sa nedohádate a 100 percent nikdy nezhodnete.Každému je lepšie platiť inou metodou.Ja som tiež za kartu
@simca06022011 "A pri novej danicke, zase budem rada ked sa % hotovostnych platieb zvysi :DD" - vsak vieme ako funguju hotovostne platby u obchodnikov :D Cim vyssia dan tym vyssi zisk :D
@hiro neviem o com tocis absolutne...
Ja stále platím iba kartou. Hotovosť pri sebe absolútne nenosím. Hotovosť by mali čím skôr zakázať
@simca06022011 Vsak ked niekto plati kartou tak to pride na ucet a treba odviest DPH. Ak niekto plati hotovostou (a vieme este ze su registracne pokladnice co tlacia falosne listky a dnes si to uz aj tak nik nekontroluje) tak DPH ostava predajcovi = cim vyssia DPH tym vyssi zisk.
Hotovosť je hotovosť. Bez hotovosti by boli ľudia otrokmi.
@petush21 Najlepsia a najbezpecnejsia je podla mna kombinacia. Je skvele, ze sa dnes da platit aj hotovostou, aj kartou. Ak zlyha elektronika, nie je zlr mat pri sebe hotovost. Ale je skvele, ze sa dnes nemusi stale len vyberat hotovost a nemaju cloveku vydat a podobne.
Samozrejme, ked zlodej chce, pokusi sa ukradnut oeniaze aj v hotovosti, aj na ucte. Kazda platba ma vyhody aj nevyhody.
Osobne sice preferujem hotovost, ale vacsinou ju nemam kde vybrat, takze v poslednej dobe platim castajsie kartou. Prilis velke sumy pri sebe nerada nosim a kazdy druhy den chodit do bankomatu sa mi zase nechce. Ale uz sa stalo, ze zlyhali terminali na platbu a ked clovek nema hotovost, nema ako zaplatit, co nemam rada.
@simca06022011 keď sa nechceš niečo nové naučiť, kde by si ušetrila tak potom je zbytočné sa sťažovať na poplatky pri platbe kartou
@petush21 každému vyhovuje niečo iné 🤔 ja radšej platím v hotovosti, vidím ako míňam