Platba do Čiech

29. nov 2024

Ahojte nejde mi zaplatiť online cez QR kód pretože mi tam píše že je mena iná ako euro a keď tam chcem napisat manuálne informácie tak sa tam nedá zmeniť z ceskych korún na euro a neviem ci tam môžem napísať že 23€ keď po prevedení mi to dalo že tá suma ceska je 23€

maranco
29. nov 2024

Posielaš peniaze súkromnej osobe, že nevadí že ej príde pár centov navyše alebo posielaš úradu?
V prvom prípade pozri si devízový kurz príjemcovej banky, podľa toho vypočítaš koľko je to €, pridaj pár centov navyše.
V bankovníctve zadaj SEPA platbu, europlatbu, IBAN číslo účtu a sumu v €.
Príjemcova banka zmení € na CZK a príjemca v pondelok dostane CZK.

Neposielaj to ako zahraničná platba v CZK sú tam drahé poplatky, a SEPA platbu máš bezplatne.

AK máš FIO banku vieš poslať priamo okamžitú platbu v CZK mene cez menu "platba do ČR", dostane ju do 10 sekúnd a presnú sumu v CZK.

madeincssr
29. nov 2024

Daj velky pozor na neSEPA platby - v inej mene ako v EUR. Kolega teraz zaplatil pokutu za rychlost v CR 500 Kc (cca 20€) a suma poplatkov za tuto platbu v CZK bola 30€ (!!!) Cize bud zaplat v EUR, ak to prijemca umozni, alebo popros niekoho, kto ma napr. FIO banku, nech to zaplati priamo v Kc (CZK) a ked mu na vypise ukaze, kolko to presne bolo EUR, tolko mu vratis.

simca06022011
29. nov 2024

aku mas banku? cislo uctu mas IBAN? (to do ciech)

autor
29. nov 2024

@simca06022011 Tatra banku

autor
29. nov 2024

@maranco posielam na skolu

basska_b
29. nov 2024

Je to problem, lebo zjavne je dolezite, aby adresat (skola) obdrzal presne danu sumu v CZK a za to sa žialbohu plati poplatok banke min 20 eur

autor
29. nov 2024

@basska_b už som to zaplatila aj tak ale ani tak to neztrhlo vôbec z účtu nechápem kde je problém proste to vôbec nejde zaplatiť

basska_b
29. nov 2024

No ono mne to vzdy padne do platieb na spracovanie a zahranicny platobny prikaz spracuju neskor. Ide vikend, takze ktovie. Kazdopadne, musis to zadat ako zahranicny prevod. Ja ked dam IBAN zacinajuci na CZ, pyta aj povinne pole Nazov majitela uctu. Menu mi da ale automaticky EUR, to je zaujimave... neviem teraz najst v internet bankingu, ze kde by som.vedela dat aj inu menu. Chatbot mi povedal, ze v appke takato moznost neni, ale v internet bankingu Tatra banky to mozem urobit. Len teda poplatok bude boliet. Raz som takto platila zajazd do ceskej cestovky

maranco
29. nov 2024

Ešte môžeš posielať cudzie meny aj cez Revolut, majú dobrý kurz a príde príjemcovi presná suma, len žiaľ nepoznajú variabilný symbol, takže ak ho dáš len do poznámky/referencie nemusí im automaticky spárovať platbu a musia ju priradiť ručne.

Keď plánuješ mať viacero platieb do Česka založ si bezplatne FIO a používaj ju na platby do Česka. Buď necháš kurz FIO, je len o trochu horší ako TB, alebo si € na CZK zameníš cez Revolut alebo Wise a vo FIO si založ účet v mene CZK kam si pošleš svoje peniaze z Revolutu/Wise. Potom z CZK účtu zaplatíš platby do Česka.

Prípadne sa spýtaj školy že ako je to s platbami študentov mimo Česka čo akceptujú, či nevadí pár korún viac, alebo platba z Revolut a v poznámke dať VS.

A FIO banka vie načítať aj české QR kódy.

@basska_b cestovke by iste nevadilo že im pošleš o pár korún viac, mohla si poslať SEPA platbu v mene € bez poplatku.

simca06022011
29. nov 2024

no ak to ide na CZK ucet, musis to zadat ako zahranicnu platbu v CZK. Stiahne to ale nasledne aj poplatok za spracovanie cudzej meny. Spracuju to neskor.
Inak to v Tatre nejde podla mna. Na toto su nejlepsie platby kartou, ale proste niekde to nie je mozne

autor
29. nov 2024

@simca06022011 o koľko neskor? Ja by som totižto potrebovala aby bol dátum odoslania dnesny

maranco
29. nov 2024

v pohyboch alebo plánovaných platbách vidíš ten platobný príkaz, aký máš tam uvedený dátum splatnosti?

Im je jedno kedy príde platba či 3.12 alebo 4.12?
Príjemca bežne nevidí dátum tvojho odoslania, vidí dátum kedy mu to prišlo na účet.

simca06022011
29. nov 2024

to neviem o kolkej spracovava TB platby. Ale tak nevidis to ani niekde v spracovavani? Normalne si to zadala ako zahranicny prevod V CZK? Cez pc internet banking?

autor
29. nov 2024

@maranco nevidím

autor
29. nov 2024

@simca06022011 nie neviem ako sa to robi

simca06022011
29. nov 2024

Tak ako si zadala prevod?

autor
29. nov 2024

@simca06022011 cez aplikáciu som to dala a nechala som eura pretože inak sa mi to nedalo zadala som číslo účtu a odoslala

simca06022011
29. nov 2024

tak to ti neprejde podla mna, ale tak uvidis. Musi ti sediet vsetko a nie ze si vymenis menu :D cez aplikaciu ti prevod v inej mene nepojde, musis sa prihlasit do riadneho bankingu.
tam to potom vyzera takto

simca06022011
29. nov 2024

@simca06022011 +10EUR poplatok ak to je v inej mene, vid cennik

maranco
29. nov 2024

Ak si potvrdila odoslanie platby tak už len počkaj do zajtra či sa ti niekde tam objaví v pohyboch ak nie zavolaj do banky či tú platbu evidujú.

Ak by platba neprešla tak si založ cez mobil FIO stačí ti aj € účet a môžeš poslať okamžitú CZK platbu bez poplatku, tá im príde aj v sobotu na účet. Na FIO si presunieš € tiež okamžitou platbou z TB.

simca06022011
29. nov 2024

Inak dialog TB fungue non stop, mozes volat aj hned... co sa deje s tou platbou a ci ju vobec prijalo...

autor
29. nov 2024

@simca06022011 dobre ďakujem

autor
29. nov 2024

@maranco ďakujem veľmi skusim

maranco
30. nov 2024

Zistila si niečo v TB čo sa stalo s tou platbou?