Platba do Čiech

20. nov 2022

Ahojte, potrebujem poslat peniaze zo svk uctu (csob) na cesky ucet (csob), ma niekto skusenosti??
mam to poslat v eurach, ci radsej v kc? jedine,k comu skm sa dopatrala je to,ze by ma to malo stat 0,20 centov poplatok,ale aj to si nie som ista,ci tomu spravne rozumiem.

minenkas
20. nov 2022

Však je toto vtip

autor
20. nov 2022

@minenkas preco by to mal byt vtip?..zial,neposielam kazdy den peniaze do ciech,tak tomu jednoducho moc nerozumiem a docitala som sa v inych diskusiach o poplatok 10eur a pod,tak sa chcem poradit s tymi,co majh skosenosti..nemusim snad rozumiet vsetkemu na svete

minenkas
20. nov 2022

Ako chceš poslať v českej mene keď máš na účte eurá

viestta
20. nov 2022

Posli v eurách ako SEPA platbu. Máš to najlacmejsie a aj najjednoduchsie

autor
20. nov 2022

@minenkas inak, pytala som sa aj kvoli tomu,ze som napr nasla (nie jeden) takyto komentar,cize zjavne to asi nejak ide,poslat peniaze v czk...

autor
20. nov 2022

@viestta dakujem🙂

t1nusa
20. nov 2022

@minenkas nabudúce keď budete chcieť byť múdra v tejto tematike naštudujte si odosielanie príkazov v inej mene 😉 predstavte si, že sa dá poslať z účtu v eurách platbu v českých korunách vďaka cezhraničnému príkazu...

minenkas
20. nov 2022

@t1nusa 👍

t1nusa
20. nov 2022

závisí od banky, ak máš možnosť odoslať platbu ako SEPA príkaz (platba v € do určitých krajín)mala by si to mať bez poplatku, ak ako cezhraničný príkaz (v inej mene) to predpokladám, že bude spoplatnené 😊 ideálne je informovať sa na infolinke banky ak si nie si istá

autor
20. nov 2022

@t1nusa dakujem 🙂 SEPA platby mam myslim dostupne, mam CSOB a aj ten cesky protiucet je csob..ale asi skusim pre istotu zavolat na infolinku 😀

minenkas
20. nov 2022

Úplne normálne to pošli ,napíš IBAN meno majiteľa uctu,pozri si kurz pošli o dve eurá viac a je,úplne akýkoľvek prevod

t1nusa
20. nov 2022

super, prípadne sa skús ešte opýtať príjemcu platby v akej menej si to želá poslať alebo využi infolinku samozrejme, na to sú agenti v call centre, aby ti pomohli ak budeš potrebovať 😊 tiež som jedným z nich

maranco
20. nov 2022

Základný postup platný pre každú banku a krajiny v EÚ ktoré nemajú €, aby nebol poplatok za prevod.

- vyžiadať si číslo účtu príjemcu v tvare IBAN, pre česko to bude CZ a 22 číslic
- pozrieť si kurzový lístok banky príjemcu devíza, česká ČSOB má piatkový EUR kurz 23,757

ak potrebujem poslať 500 korún to je 500/23,757=21,05€
keďže kurzový lístok sa mení každý deň, v pondelok/utorok môže byť trocha iný, treba poslať o pár centov viac.

Vybrať si SEPA platobný príkaz v mene EUR a poslať napríklad 21,20€

Ak sa posiela platba v mene €, tak sa neplatí žiaden poplatok navyše.

Slovenská ČSOB pošle 21,20€, česká ČSOB prijme € a prevedie na CZK svojím kurzom, príjemcovi pripíše na účet 503,64 CZK.

autor
20. nov 2022

@maranco skvele,toto som potrebovala vediet,dakujem moc pekne!👌🙂

maranco
20. nov 2022

Pri častejších platbách do Čiech je dobré mať bezplatný účet vo FIO banke, podporuje okamžité platby do 12 českých bánk, príjemca to má do 10 sekúnd a posiela sa presná suma v korunách.
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/platobny-styk...

Pri väčších objemoch ho mať vedený v mene CZK a prevod meny robiť cez wise.com

julls51
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maranco
23. apr 2023

@julls51 kurz pozeraj ten čo je nevýhodnejší pre teba a výhodnejší pre banku 🙂 devíza nákup, takže za 1€ dostane príjemca 22,694 CZK.

minutka
28. feb 2024

@maranco prosim vedeli by ste mi poradit? Potrebujem poslat czk do ceskej fio banky. Mam iban. Alebo mozem zaplatit aj cez platobnu branu (tam mi vsak prisla konverzia meny naposledy). Ako to urobit najvyhodnejsie pre mna? Dakujem. Ide o 30 tis czk