Plánujú sa nejaké úľavy pre živnostníkov?

3. apr 2020

Ahojte prosím vás baby, nemáte nejaké info (overené) či nebudú nejaké úľavy pre živnostníkov? Priateľ je živnostník elektrikár , hradí mesačne odvody ale teraz keď nemá prácu ako to bude? Nepostrehli ste aspoň či sa nebude rokovať o nejakých úľavách? Z čoho to máme platiť keď nemá prácu.... Ďakujem pekne za odpovede

ivkazba
3. apr 2020

Tak v prvom rade, platiť treba z rezervy, ktorú človek má mať. Tiež som živnostník, už skoro mesiac bez príjmu a dlho ešte budem (dlhšie ako elektrikári), odvody cez 500 eur mesačne ale nespolieham sa, že to za mňa niekto zaplatí. V každom prípade, včera vo vláde schvaľovali balíček pomoci pre podnikateľov a szčo (v linku posielam ako by to malo vyzerať resp. aký bol návrh). Ale treba si počkať na info, čo reálne schválili, s akými podmienkami atd...
https://www.podnikajte.sk/financie-na-podnikani...

majkeel
3. apr 2020

Zivnostnici budu mat velky problem. Naraz stratia pracu, vyplacani boli v "hrubom", bude im treba doplacat odvody aj dane za min.rok, ako aj priebezne. Jedine mat vzdy vytvorene rezervy na povinne pracovne platby a mat vzdy na prezitie na pol roka dopredu.
Mozno stat odpusti/posunie platby odvodov a dani.

domcci72
3. apr 2020

dufam, ze to nejako ta vlada vymysli, aby vsetci prezili co sa tyka aj financii. nie kazdy si moze dovolit mat pol rocne rezervy.

autor
3. apr 2020

@ivkazba ďakujem pekne za odpoveď, rezervu máme aj keď nie veľkú keďže ja som začala pracovať po škole v septembri a odvtedy sme si odkladali. Obaja máme 21 rokov, naozaj sme si nestihli urobiť tisícovú rezervu (snaha osamostatniť sa, strava, servis auta, tankovanie...) ale ďakujem za ten link

autor
3. apr 2020

@majkeel ďakujem, uvedomujeme si že to nebude bohviečo. Naozaj sme nemali priestor urobiť si rezervu na polroka dopredu. Chcela som len vedieť, či sa o niečom diskutuje alebo nie.

autor
3. apr 2020

@domcci72 súhlasím, nie každý si to môže dovoliť...

emmi101
3. apr 2020

Schvaľujú už nejaké ďalšie opatrenia tak to treba sledovať, ale ľahké to isto nebude, nebolo by dobré si napríklad teraz pozastaviť živnosť?

autor
3. apr 2020

@emmi101 rozprávali sme sa o tom, vraj sa to dá len na polroka a potom nesmie nejaké dva mesiace alebo mesiac vycestovať do zahraničia (tam chodí relatívne často)

lucka_ke
3. apr 2020

elektrikári môžu pracovať, vláda uvoľnila elektroinštalačné práce

autor
3. apr 2020

@lucka_ke bohužiaľ zákazníci odmietajú zákazky.

adecco
3. apr 2020

Ak sa môžem pridať..živnostníci sú vždy za každých okolností na tom najhoršie. Malý živnostník, ktorý je ako zamestnanec, len je prijatý na živnosť..má smolu.
Ked muž pracuje v zahraničí vo firme na slov.živnosť, čo si môže uplatniť? Pre Koronu je doma, firma zatvorená, hranice zatvorené, takže nemôže pracovať, príjem 0€.
Pre takýchto mužov , čo pracujú na živnosť v zahraničí je aká pomoc? Čo sledujem tak nič. Pokles "tržieb" je v tomto prípade pokles "príjmu o 100%"!

lucka_ke
3. apr 2020

@adecco pokles tržieb o 100 percent nárok na príspevok 540 Eur

adecco
3. apr 2020

@lucka_ke Ale pokles tržieb je v nejakej predajni, prevádzke atd.
Ako je to so živnostníkom v zahraničí? Živnostník vo fabrike, či murár, či zvárač, obkladač..atd ?

lucka_ke
3. apr 2020

tu nech sa páči, zroluj si na SZČO je to tam dosť podrobne rozpísané

adecco
3. apr 2020

@lucka_ke lebo pokles tržieb som rozumela tak, tu je to zretelne popísané. Takže pokles tržieb, neznamená len skutočný pokles tržieb, ale aj pokles príjmu a teda nulový zárobok? Ked je manžel teraz na OČR, tak môže o toto žiadať, alebo prerušiť sa musí oČR? Trochu sa strácam.. A kde sa to žiada? Ešte asi niesú tlačivá..

lucka_ke
3. apr 2020

@adecco treba byť trpezlivý, všetko zverejnia, najskôr musí parlament schváliť zmeny zákonov

adecco
3. apr 2020

@lucka_ke Ďakujem moc, velmi si mi tým linkom pomohla, sama som nič nevedela nájsť o tom... dakujem.❤

marsmykkok
3. apr 2020

No uvidíme, tiež mám taký príklad že viac činností, jedna funguje, ostatné nič, ale nesúvisí to s reštauráciami, kaderníctvami ani ničím podobným priamo. Lebo som už aj začula že to bude len pre tých čo fakt prišli o zákazky, nie len že špekulanti menej robia... Tak sa bojím ani to nevymedzili a kopa živnostníkov nedostane nič

lucka_ke
4. apr 2020

@marsmykkok každý, kto má pokles tržieb, spočítaš si rovnaké obdobie min. roku a porovnáš s týmto ak máš pokles tržieb budeš mať nárok, treba si to prečítať, Mihál to ozaj rozpísal veľmi pekne a zrozumiteľne

marsmykkok
4. apr 2020

@lucka_ke Budem rada, ak to tak bude.

jonnie
4. apr 2020

nesledujem to velmi..no moznost prerusit zivnost uz od mesiaca /predtym 6 mes/.

elizita
28. júl 2020

Ahojte, neviete ako je to teraz s pozastavenim zivnosti. Obnovuje sa mi teraz k 10.8 a este by som ju potrebovala pozastavit ale na menej ako 6 mesiacov? Da sa to este?