Ahojte, chcel by som sa s Vami poradiť respektíve si vypočuť ako to je u Vás s finančným fungovaním doma.
Ja ako manžel zarábam v čistom 1100€. Manželka cca 800-900.
Plánujeme hypotéku na byt toto leto a zároveň aj dieťa.
A teraz k téme, ako splácate hypo+nájom+ výdavky s dieťaťom v prípade ze manželka už má príjem iba cca 400€?
Mame finančnú rezervu 8000€, no manzelka s nou nechce hýbať vôbec.
Rozdeľujete si to nejak? Nie nie som žiaden žgrľoš rodine dám všetko len aby to bolo aj trochu fér 🙏
Ak máme splátku hypo 350 nájom 220 + výdavky ako si to rozdeliť alebo ako to mate vy??
Vďaka za každú konštruktívnu aj negatívnu odpoveď, krásny deň 🙏
@martin5556 koľko plánujete brat hypo? Do letaneste môžu stúpnuť úroky. Za mna je 1100 pri momentálnom stave úrokov malo a bala by som sa hypo aj dieťaťa naraz . Ako to má byt fér?
Myslis, ze kolko ma ostat tebe a kolko jej na "vreckove" a hobby
Zacnite si pisat knihu vydavkou
Na osobu ja osobne ratam 50e/tyzden strava, pri troch ludoch prejete 600e (ok dajme tomu ste top setriaci a date 450e)
Byvanie 550 (preco najom a hypoteka paralelne?)
Energie mate kolko?
Auto?
Poistky?
Internet, telefony?
Kadernicka, kozmeticka, oblecenie?
Lieky? Male deti su chore dost casto, celkovo drogeria, plienky pojde vsetko do penazi
Odkladate mesacne kolko na neplanovane vydavky? A tym myslim vsetko od rodinnych oslav cez narodeniny az po nakup novej pracky...
S 1500e budete radi ze budete radi a nie, ze vreckove... ale nikto nehovori, ze manzelka bude doma tri roky, u vas to asi nepojde... rok, rok a pol a jaslicky... rodicak jej ostane.. ziadna drama, aj moji tak isli...
@martin5556 manzelka nemusi byt doma 3 roky, moze ist do prace skor, rodicak jej ostane
@martin5556 u nás v podstate všetko hradí manžel. On má dom na hypo ja mám byť na hypo. Ja byt prenajímam a z prenájmu uhradím všetko okolo mojej hypo a bytu. Z materskej kupujem len mlieko a plienky keďže z tých 400 sa toho veľa kúpiť nedá a máme dve deti😃 takže celú domácnosť a jeho hypo ťahá on z platu. V čistom má 1900
Musite mať nejake percenta banka 100 percent hypotéku už nedava 20 percent zo sumy musite mať.
@martin5556 keďže ste manželia tak všetko co zarobíte ty a aj ona je spoločné 🙂 u nás máme každý " svoj" účet, manžel má tam kde je hypo a ja zvlast ale nikdy nemáme,že moje a tvoje...z hypo účtu sa platí hypo, poistenia okolo hypo, veľké nákupy.. druhý účet poistenia deti a spoločne poistenie plus menšie nákupy a veci pre bábätko,mame 2 deti...a keď treba niečo iné ci veľké alebo malé tak komunikujeme spolu kde co a ako...základ je vždy komunikácia 😁 ináč hypo, nám začiatkom minulého roka schvalili cca 140t a mali sme o nieco vyšší spoločný príjem a jedno dieťa vtedy a úrok pod 1%, teraz by sme už do hypo nešli,mali by sme problém s jeho platením pri terajších úrokoch ...a treba mať aj 20% zo svojich..100% vám nedajú...iba tak pre info 🙂
@martin5556 mame spoločný ucet kde mi chodí rodicak manzelova výplata.....odkedy sme zobrali hypo zrusili sme si svoje ucty a mame jeden spoločný plus sporiace ucty aj pre.dieta...všetko sa plati z uctu a nerozdelujeme ze to su jeho a moje penaze....sme rodina tak všetko spolocne o vacsie nakupy rozhodujeme spoločne mame novostavbu takze viac menej idu penazky do stavby....to ze som doma staram sa o domácnosť a o dieta plus nakupy......
toto je za mna cele nestastne polozena otazka 🤷♀️ manzelka bude mat 1/3 tvojho prijmu, tak ak chces aby to bolo "fer" (cudne za mna ale okej), tak 3/3 celkovych vydavkov domacnosti (vratane hypoteky, nakladov na stravu, byvanie a dieta) hrad ty a 1/3 moze ona - ak si to chcel ponat cisto matematicky
a teda garantujem ti, ze na uspory budete musiet siahnut - mame daleko vyssi prijem ako vy aj ked som na rodicovskej (okej asi aj vyssie vydavky) ale na uspory sme siahnut museli, lebo stale nieco neocakavne vyskoci, co skratka z jedneho prijmu, ktory ide na 95% do spotreby nedas ale mozno som len pesimista - inak ja by som si hypoteku na vasom mieste ani nebrala, lebo ak byvanie pozerie polovicu prijmov domacnosti a to ste este nejedli, tak zopar rokov budete len prezivat a tazko pocitat, co si mozete dovolit
@martin5556 uver by mal byt na poly, s tym, ze energie ma platit chlap, na strave by sa mali podielat obaja, to je moj nazor.
@martin5556 zoberte si najskôr hypotéku a uvidíte ako reálne budete vychádzať, dieťa môže počkať chvíľu. S bývalým sme mali podobný príjem a na materskú by sme museli ešte zvlášť došetriť rezervu. Tiež v mojom okolí keď je to možné, tak sa ženy skôr vracajú do práce. Tiež poznám ženy čo im na materskej ani na kávu s kamarátkami raz za mesiac nevychádzalo, muž im " nedal". 🤷♀️🤦♀️
@martin5556 ja v prvom rade napisem, ze ako chlap a buduci zivitel rodiny zarabas zalostne malo, uz toboz ak planujete aj hypo, aj dieta. a zaujima ma, co si predstavujes pod pojmom "fer" platenie. to, na co sa tu denne stazuju zeny na rodicaku? ze cely rodicak daju na potraviny, potreby a oblecenie pre dieta a nemaju si ani za co kupit - s prepacenim - vlozky? to je podla teba fer? lebo RD nie je plat, je to PRISPEVOK NA STAROSTLIVOST O DIETA. a teda neviem aku nehnutelnost chcete, ale hadam okrem 8k este mate nasetrenych aj 20% z ceny nehnutelnosti, lebo ak tych 20% budete vykryvat este uverom, tak pri tvojom slabom prijme, bud zena nastupi po skonceni materskej zena do prace a dieta sup do jasli, alebo budete od polovice mesiaca do konca na suchych rozkoch a pigi caji. a mimochodom- Mna stoji 200€ mesacne len sunar a plienky- to len aby si bol v obraze.
@anjelicek26 Vďaka za odpovede, hypo neberieme 80 %.
Mame v hovotosti 100 tisíc a chceme vziať ešte 70-80 tisíc e a kúpiť trojku v KE.
Napr co sa tyka stravy, som kuchár a pracujeme v gastre takže strava je fajn ;) auto poistky samozrejme mam, auto si robím viac menej sam.
S tým aby to bolo fér som myslel aby sme šli úver napr napoli zvyšok spolu resp ja 🙂
Par ludi sa tu očividne opustilo ale nevadí beriem 🙏
@martin5556 a to ako sa da na polovicu platit z 1100 a zo 400 € prijmu? aby TO BOLO FER? ty si mal aku znamku z matiky? 🙈
@matkahelka neviem akú ty si mala znamku ale mať rodičak 400€ a dat z toho 170 na úver, nevieme čítať s porozumením? 🤔
@martin5556 a ty si myslíš, že rodičák je PRE ŇU? však ona ho celý ubúcha na dieťa a nie ešte aby z neho platila hypotéku 😨🙈 bol si v obchode s detskými vecami? videl si cenovky?
@martin5556 ja som z matiky statnicovala, dakujem za opytanie. za to ty si v jednej rozvitej vete napisal uver na polovicu a stravu SPOLU. cize si odrataj, kolko zostane tebe z 1100 a kolko chudere tvojej zene zo 400. ona bude presne ta adeptka na to stazovanie sa, ako si pocas RD nemoze dovolit nic kupit. mimochodom, kde v KE robis kuchara, ze tak malo zarobis? v dakej vyvarovni?
@martin5556 a nieje to jedno ci da ona 170a ty 170 alebo das ty celu sumu? Ved ste mazelia tak su ro spolocne peniaze..a tych 100 000 je tvojich asi ano?
bavi ma tato tvoja logika 🙂 ona ti sice moze dat 170€ na hypoteku ale kedze jej potom pomaly nic neostane, tak vsetky naklady na dieta, domacnost, stravu a ine vydavky budes vlastne aj tak tahat ty - lebo tak to funguje, ked je zena na rodicovskej (vo vacsine normalnych domacnosti a schvalne pisem normalnych, lebo tu na koni som videla uz kadeco), takze pokojne ak budes mat lepsi pocit nech ti tu polovicu da, aj tak potom pojde tvoj prijem na ine vydavky
ja som manzelovi minule "kupila" drahsi darcek na narodeniny a potom som nevysla s peniazmi, co mi standardne posiela na vydavky a musel mi doposlat, takze si na konci dna ten darcek aj tak "kupil sam" - snad chapes co som tym chcela povedat
@martin5556 a z toho rodičaku na čo ešte má dať polovicu? Aj na náklady, vodu, elektrinu, stravu, drogériu atď? Nie som si istá či sa to dá takto rozdeľovať presne. Napíšte si spolu na papier všetko, ale naozaj všetko tak ako ti tu niekto radil a podľa toho uvidíte ako to bude vychádzať. Ja len v drogérii každý mesiac nechám 100€. Naozaj si skúste najskôr zariadiť spoločné bývanie a potom si môžete znova prekopať na papieri kto čo ako v prípade rodičovského.
@zuzanka.zuzu ty vole, daj si magnezium😂 píšeš niečo čo som vôbec nenapísal. Ukludnime sa ☺️
@martin5556 rodicak je na dieta, ako ti tu dobre napisali a ked pocitas plienky, mozno mlieko, kase, prikrmy, verim tomu, ze tych 400€ zmizne ako nic. Takze o byvanie, hypo, stravu a zenu sa budes musiet postarat zo svojho prijmu. Za to si mozes uplatit danovy bonus na dieta aj manzelku ;)
@slavomira236 áno 100k je mojich, alebo radšej napíšem našich lebo sme manzelia 😂
@petamich nepôjde jeho príjem na iné rodinné výdavky, si pozri ako píše že "auto si platí sám" 😀 on ju bude dobre vydeľovať...
@martin5556 ja som maximálne kludná, tvoja žena ale nebude 😀 však jej daj prečítať túto diskusiu a uvidíme či ešte bude chcieť to bábätko tak skoro 😉 a s tebou 😉
@zuzanka.zuzu auto si robím sam, ak nevieš čítať vrat sa na prvý stupeň, vdaka
@martin5556 👍 urážaš tu rad radom... hrdina na mamičkovom fóre. maj sa
@zuzanka.zuzu hrdina niesom, ty si zjedla pol sveta, nikoho som tu neurazil, krásny deň 🙏
@martin5556 ale inak s nasetrenymi peniaxmi a ked si budete brat hypo max 50% hodnoty nehnutelnosti ste na tom velmi dobre. Urcite obehnite viacere banky alebo skuste poradcu, mozete dostat aj vyhodnejsi urok, lebo budete bonitni klienti. Idealne to stihnite este skor ako bude na nej tehotenstvo vidno ;)
@martin5556 aku velku hypo si chcete zobrat? Mate okrem tich 8tisic nasetrenych tych 20%? Okrem rodicovskeho prispevku sa pomerne slusnu zvysovali aj DB a pridavky na dieta, tak si aj to zarataj do prijmu. Ved skuste do leta resp aspon 6mesiacov zit tak, ako keby ste mali iba tvoj plat a davky, uvidis ako vam to bude vychadzat.
Nerozumiem tvojej poznamke, ze aby to bolo fer. Co konkretne?