Peniaze zo svadby - využitie

8. aug 2022

Kratko a strucne - na co ste minuli peniaze zo svadobnych darov?
Totiz som v miernom soku, ze moj uz manzel ich odmieta vyuzit napr na dovolenku, pripadne na kupu niecoho do domacnosti. Napr dnes som kupila hrnce za 150 eur. Tak bohuzial. Peniaze odlozil na horsie casy, keby nam odislo nieco zo spotrebicov ako chladnicka a tak.
Viem, te takto to nie je spravne. On ma dost chory vztah k peniazom a neviem co s tym.
Prosim poradte. Ak sa da, tak bez utokov. Ja to chcem riesit.
Byt je jeho, nadobudnuty 7r pred manzelstvom. Ja som tam kupila nabytok za cca 2000 eur PRED uzavretim manzelstva zo svojich penazi. On dal na prerabku asi 10 000.
Ano..cloveka spoznas az pri spolocnombyvani🙄
Prosim normalne rady, nakolko obaja sme po 35ke, takze rady "utekaj ked sa ti nepaci" nechcem. Chcem normalne zit. A mozno ho zmenit v zmyslani.
Spolocny ucet nemame nakolko gro jeho prijmov ide na cash, nie na ucet. A tie si odklada doma.

didi2102
8. aug 2022

Peniaze sa odložili , netrebalo nám nič veľké, rozmýšľali sme že si kúpime lepší fotoaparát ale len sme vykrili aj z bežných príjmov

zmrzlinka2021
8. aug 2022

Kúpili sme si chladničku, manželskú posteľ, práčku a všetko potrebné na spoločný život.
Prepáč ale teba netrápi, že nemáš vlastný byt?

viestta
8. aug 2022

Co sa čudujes keď vieš, že ma chorý vzťah k peniazom. Toto ste si mali vydiskutovať už pred svadbou.
A priprav sa na horšie. Nečuduj sa keď ti bude vydelovat peniaze na sunar a plienky. Vieš koho si si vzala

lilyianka
8. aug 2022

Keďže sme práve robili dom,tak peniaze išli tam plus na druhý deň po svadbe sme šli na svadobnú cestu,tak sme niečo minuli aj tam

autor
8. aug 2022

@zmrzlinka2021 nie. Predtym som mala spolocny s ex, a ostal jemu.

karhu
8. aug 2022

napis viac o jeho chorom vztahu k peniazom...

eeffka
8. aug 2022

Kupili sme si 1.auto

luccija
8. aug 2022

Tak je zodpovedny a asi je zgrlos.Ak to druhe tak to bude velmi zle.

autor
8. aug 2022

@karhu extremne setrny. V detstve trpeli nedostatkom a boli zadlzeni. V dlhov rodinu vyhrabal on, nakolko je jediny schopny. Len vsetko uklada doma, bankam neveri. Na moje naliehanie, te co ked vyhori byt alebo vykradnu, nereagoval. Iba, ze banka moze skrachovat a pride o vsetko

7lenka11
8. aug 2022

My sme si este pred svadbou zaplatili z vlastnych uspor vysnivanu svadobnu cestu - 2tyzdnova cesta po USA. Takze svadobne peniaze sme si odlozili a v podstate nam vyrentovali tuto cestu. Ale kedze s muzom milujeme cestovanie, tak sme si este dopriali vikend v Parizi a neskor 8dnovy trip Petrohrad-Moskva.. Nikdy sme neolutovali ani cent vrazeny do cestovania. Povazujem to za najlepsie investovane peniaze. My si radi uzivame zivot, takze nie sme vyznavacmi susenia penazi na ucte. Samozrejme mame sporiaci ucet, snazime sa setrit, no zaroven co to si uzit..

eeffka
8. aug 2022

O bankovom garancnom fonde pocul? Ak mate viac ako 300tis dajre do 2 bank, ale v dnesnej dobe strka do ponozky cash len uplne financne negramotny clovek

janinah
8. aug 2022

Problem je ,že on sa tak rozhodol,on peniaze odložil a vybavené....a žena má zrejme držať hubu a krok....no,polovica z toho je tvoja,pôjdeš za ne na dovolenku? šla by si sama,je ti to jasné,ak by ti ich milosťpán vôbec dal....
Treba sa o tom rozprávať,bolo by zaujímavé ,ak by si napísala viac o vašom hospodárení....pri držgrošovi si veľa zábavy neužiješ...šetriť treba,ale zas nie tak,že nepôjdem na dovolenku

ropucha6
8. aug 2022

No to bude trochu diagnoza, ked zgrlaci peniaze doma. Kazdopadne, preco o tych peniazoch rozhoduje len on?

poopsie
8. aug 2022

Keď sme sa zobrali peniaze sme vložili na vkladnú knižku (tam sme si šetrili) a potom sme kúpili auto... Nemôžeš čakať, že niekoho zmeníš 🙈tak to bohužiaľ nefunguje

autor
8. aug 2022

@eeffka urcite nepocul. Doma ma asi 20 000. Aspon tak vravi, tak snad hej. Ja mam tolko v banke a vacsinu investovanu vo fondoch (rozlozene v nich)

eeffka
8. aug 2022

On ma, on rozhodol.... zle dopadnes kocka.

autor
8. aug 2022

@ropucha6 neviem, asi preto ze mal raz tolko hosti a vacsina sumy je od jeho hosti (?).
Chce to urcite rozhovor.

mapypotkancek
8. aug 2022

Po prečítaní Tvojej situácie (naša bola iná) by som uvažovala týmito smermi:
a, kúpa spoločnej nehnuteľnosti, kde budete bezpodielovo obaja spoluvlastníci, pokojne investičný byt 1- alebo 2-izbovy, pokojne prenajímať a nech sa "platí sám", peniaze zo svadby vložiť ako tých 20% čo je nutné mať cash a zvyšok platiť spoločne (príjmom z prenájmu).
b, podľa toho, na čo Tvoj muž počúva, čo ho osloví by som s ním viedla debatu o inflácii, o investovaní, o diverzifikácii úspor. Ak neverí bankám, tak si rozdeľte peniaze ja neviem na tri štyri kôpky a investujte, či už do fondov alebo do zlata (to ale potom nedrzat doma ale niekde na bezpečnom mieste), do nehnuteľností a pod. Hlavne tie peniaze nesusit na bežnom účte a ani za panajana nie doma. A hlavne poradiť sa s niekým, kto tomu skutočne rozumie a odporučí Vám nejakú alternatívu, ktorej bude manžel veriť a bude čo najviac bezpečná.

autor
8. aug 2022

@mapypotkancek som sa pousmiala teraz, na daroch sa vybralo 3500 eur, my sme mali malu svadbu🙂 jaj paneboze bude to s nim tazke, on diskusiu o peniazoch nepripusta, proste ma svoju ponozkovu pravdu a finito.

leskovael
8. aug 2022

Vedela si koho si si brala, teraz to je riešiť asi zbytočné. Tu už nič neporiešiš...

matkahelka
8. aug 2022

na toto sakra pozor, lebo kazdy tyzden je tu min.jedna diskusia, co robit a ako vyzit z 300€ rodicaku, ked zena z neho musi platit potraviny pre celu rodinu a potreby pre dieta a chlap jej neda ani euro, lebo ona zle hospodari a on setri. ja sa uz po 150krat opakujem, ale pre mna je drzgros, nasilnik, fetak, suknickar, alkoholik - vsetko na jednej vlne a vsetko nrpouzitelne pre dlhodobe harmonicke spolunazivanie

petamich
8. aug 2022

my sme mali malu svadbu v case korony a tie peniaze co napriek tomu sme dostali od rodiny sme si odlozili a tento rok sme ich pouzili na dovolenku 🙂

daniela1911
8. aug 2022

Prečo si so ho brala ? Lebo máš 35 r ?

mapypotkancek
8. aug 2022

Hm, ale i tak by som uvažovala smerom spoločná nehnuteľnosť, ak on má niečo nasporené, Ty, plus peniaze zo svadby a kúpa investičného bytu. Alebo investičného pozemku alebo chaty. Proste niečo, kde sa tie peniaze nebudú prejedať same a zároveň by to bola polovičná akoze-poistka pre Teba (strecha nad hlavou). Neviem kde bývate a aké sú tam ceny, skús možno pouvažovať.
Zároveň by som sa a mužom porozprávala o tom, ako budete nakladať s financiami. Pokojne si napísať na papier rôzne možnosti šetrenia a investovania a spolu to prejsť a vyškrtnúť tie, s ktorými jeden alebo druhý za žiadnu cenu nesúhlasí. Čo ostane, tak to brať ako odrazový mostík debaty, ako do budúcna robiť s peniazmi. Lebo jeho "za žiadnu cenu banku" je v mojich očiach v manželstve na tej istej úrovni ako "za žiadnu cenu hotovosť doma" z Tvojej strany. Tak nájsť kompromis pre oboch. Držím palce.

euka210
8. aug 2022

treba mu vysvetlit, ze do 100 000e normalna banka ma krytie, ze sa toho nemusi bat. Ja uy ani neviem na co sli peniaze zo svadby...mozno na svadobnu cestu, najom, do domacnosti...co bolo treba...ja som pytala ako dary konkretne veci...mixer a fen idu uz skoro 12r, mama nam zaplatila pracku...toto si pamatam
Musite sa dohodnut, ako budete financne fungovat.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
8. aug 2022

@daniela1911 presne toto napadlo aj.mna. co uz iny nebol po ruke????

0silvia0
8. aug 2022

Pozeraj sa na seba. Urcite pracujes, mas prijem. Pri drzgrosovi moc vyskakovat nebudes, tak si nastavte financie tak, aby si rozhodovala o spolocnom fungovani aj ty. Ci on rozhoduje a vydeluje uz teraz o vsetkom?

jaskolka
9. aug 2022

A pred svadbou si si nevšimla, aký má vzťah k peniazom?Alebo ano, len si to nejako "ospravedlnila"?
Ako píšu dievčatá, toto sa už pred svadbou rieši, a rozoberá.
Lebo je kľudne možné, že doma budete mat "úspory"a ty budeš riesut, aký vyžiť z rodičaku, lebo on ti nebude dávať ani cent, lebo treba šetriť.
Toto nezmeníš, bud sa prispôsobís alebo si tvrdo vydupes svoje.

zmrzlinka2021
9. aug 2022

@autorka

Nechcem rypat, ale..pises, ze ti nevadi, ze ty nemas a nebudes mat vlastny byt. Uvedomujes si, ze v pirpade, najma ak budete mat deti a jemu drbne, tak ty vlastne pojdes preč a nebudes mat nič vlastné a budes si platit drahe prenajmi?