Ahojte len ma tak napadlo ako to mate doma s peniazmi/účtami? Máte prístup aj k manzelovmu účtu pokial máte účty oddelené? Mám totiž takú situáciu že manžel je na mna naštvaný kvôli robote(našla som si po materskej) ja neviem či čakal že budem dokonca života doma alebo čo😒, ale teda nechápe, že ja nemám s čoho žiť lebo účty máme oddelené a peniaze mi nedá žiadne. Čo samozrejme ani nepýtam dokážem si zarobiť. Ale aj tak ma to trápi, od kamarátok počúvam ako to má byť samozrejmosť a my takto.
A z čoho čakal že budeš žiť keď Ti peniaze nedá ale do roboty Ťa nepustí? Mužovi treba povedať že po svadbe nie je Tvoje a moje- ale spoločné.
My máme spoločný účet kde nám chodia všetky peniaze a máme k nemu obaja prístup. Neriešime kto koľko zarobil a kto koľko minul.
Za mňa sú ale toto veci, čo ste mali mať dohodnuté ešte pred svadbou
zvlastne to mate cele nastavene. ty si na materskej, s malym prijmom a manzel ti neposkytne peniaze, keby si potrebovala? tak si najdes robotu, aby si mohla byt financne nezavislejsia a ani to sa mu nepaci :D taketo veci ste ale mali mat poriesene pred manzelstvom/dietatom..
mame spoločný a každý míňa koľko potrebuje...
my si zratame všetky peniaze a rozdelíme na čo je treba - strava, drogeria, účty, paušály,tv a podobne, niečo na šetrenie a zvyšok čo ostane si každý rozdelíme na polovicu a to už nech každý minie/ušetri po svojom 🙂
On chce, aby si nerobila, aby ste ali oddelene ucty a aby ti nemusel dat peniaze? To mi nejako nevuchadza
Pre mňa úplne nepochopiteľné. Máme spoločný účet na ktorý prispievam minimálne, keďže som na rodičovskej. Míňam podľa potreby, manžel nerieši koľko.
Na takehoto muza by som sj dala pozor, lebo to zavana manipulatorstvom.
My mame financie nastavene tak, ze z vyplaty si kazdy necha nejaku sumu ako " vreckove" na svoje blbosti, zaluby. Zvysok je na spolocnom ucte a plati sa z toho byvanie, strava, vydavky do domacnosti, potreby pre deti a investicie/poistky.
Nemame navzajom pristup k svojim uctom.
Muz taha vsetky platby ja nakupy. Ak potrebujem posle mi na ucet.
Tvoj muz ta ekonomicky tyra.
Mame oddelene ucty, nemame navzajom pristup, ALE manzel ma nikdy nevydeloval, pocas MD RD som bola nezavisla, samostatna a dostatocny prijem, napriek tomu manzel tahal viac vydavkov, momentalne obaja pracujuci, prijem manzel o cosi vacsi ako ja a mame presne dohodnute kto Co Plati pravidelne mesacne vydavky, na nimoriadnych sa vzdy dohodneme,potraviny napr kto ide do obchodu kupi, pozvanie na obed vecera kava sa striedame, 2m pubertiakom striedavo kupujeme, co potrebuju.. Kazdy si kupi Co potrebuje, bez toho aby sme sa musela spovedat manzelovi za kazdu prkotinu, Ani manzel mne, o vacsich vydavkoch a kupe samozrejme diskutujeme. Obaja sa "vieme" ustrazit a neminame na "kraviny" 😊Nam to takto vyhovuje, ale aby bol manzel nahnevany, ze ides do prace a este ti nechcel davat peniaze na bezne potreby, niekde je chyba
Ucty mame oddelene ale kedye manzel zaraba viac, tak mi dal urobit kartu k jeho uctu, keby som potrebovala, aby som nemusela pytat….vyuzivala som to hlavne ked som bola s dietatom doma, teraz, ked uz opat robim, tak malokedy….vydavky mame podelene tak, ze muz plati hypo, elektrinu, vodu, poistku na dom a ja nakupy potravin, drigerie atd, skolku, kruzky a tak…. Ked niekomu nevyjde, zaplati ti ten druhy….takze ucty oddelene ale peniaze spolocne
a kto zivi vase spolocne dieta, tiez tY?
tvoj manzel je pako, nasla by som aj horsie slovo. Ako manzelia mate BSM, bezpodielove vlastnictvo manzelov, ja nechapem ako ani v tejto dobe, mnohío zien nevie co to obnasa.
Ze majetok nadobudnuty v manzelstve, okrem vynimiek vynatych z bsm, je SPIOLOCNY, takisto vsetky zarobene peniaze su spolocne, bezohladu na konkretny prijem jednotlivca.
Manzelia maju vzajomnu vyzivovaciu povinnost, takze on ti nema co davat peniaze ani ty si nemas co pytat od neho...lebo su to vase spolocne peniaze.
ci to mate na spolocnosm ucte, ci na zvlast uctoch, ci dve osobitne, dalsi spolocny bla bla...je absolutne nepodstatne.
my s muzom sme oboznameni od zaciatku co je to spolocne spoluzitie, takze vsetko - prachy, deti, dom , postel stol stolicky , taniere ...mame spolocne 😀
To ze mame dve ucty, kde kazdemu chodi prijem, to ze ja robim s muzovou bankou, platim z nej, mam tam pristup, dokonca moj muz dal minule prehlasit notifikacie svojej banky na moj telefon, nech ho to neotravuje a aj tak ja robim prevodaky a platby - je vec nasho dohovoru a tak nam to vyhovuje.
Účet máme jeden a obaja máme karty. Chodí tam manželova výplata aj môj rodičák. Bolo to tak aj keď som pracovala. Neriešime kto a čo zaplatí. Peniaze sú spoločné.
a presne take hrdinky co sas nikdy neprosia o "muzove" peniaze a vedia si na seba zarobit...dopadnu ako ekonomicky tyrane chudery neznale svojich prav.
Naco peres niekomu trenky, ked sa staras o vsetko sama? Za to, ze ma vtaka zo zlata? Moj sice priatel mal 2 ucty … na jednom bolo neviem co, nemala som pristup. Na druhy chodila jeho vyplata ale kartu som mala iba ja, lebo som sa starala o vsetky €, ja som mala svoj a platila som svoje veci …
Máme oddelené účty, ale nikdy sme neriešili, kto má čo zaplatiť. Pre mňa je úplne absurdná predstava, že si nejako delíme náklady- ja zaplatím hypotéku, plienky a topánky jednému dieťaťu, ty poistky, sunar, a topánky pre druhé dieťa. To už si potom môžme rovno vážiť potraviny, kto koľko skonzumuje a merať spotrebu vody. nech to máme férovo. Mať rovnaké názory na to, ako pristupovať k financiám mi príde ako jeden z najdôležitejších bodov rozhodujúcich o tom, či si človeka vyberiem za životného partnera.
@annm81 tak jasne, ako komu vyhovuje, ale tak si myslim, ze nastavene trvale prikazy na nieco z kazdeho manzelov su ok, cosi taha manzel, cosi potiahnem ja, sa mi zda spravodlive, aby mal kazdy svoj priestor aj na kupi pre Seba, nie ze jeden Bude tahat a 2hy si kupovat, my sa snazime tak aby Mal kazdy svoj osobny priestor, a po tesit sa z malickosti, ktoru ma rad😊zaplati sinkonicek a nemusi sa spovedat z kazdeho centa😊my sme takto spokojni a nik nema pocit, ze taha celu domacnist😊
@riyadh no vidis, ved ja ale nehovorim o tebe. tebe muz preposlal peniaye, lebo chape ze ste spolu rodina a peniaze mate tiez spolu.
aj mne muz "posiela" peniaze. alebo to mozme nazvat, ze preposiela nase spolocne peniaye z uctu na ucet. Podstata nie je v tom kolko maju partneri ci manyelia uctov a ako si to prelievaju. Podstata je v tom, ze vedia svoje zdroje zdielat so svojou polovickou, citia sa ako partneri. ty samozrejme nie si muzova poddana ani prizivnicka, ale partnerka, manzelka.
Ty si sa ho nespýtala ,že z čoho máš teda žiť keď ti nedáva ani korunu?
Nebuď hrdinka a pýtaj si od neho peniaze, máš na to nárok.
Áno zaplatí škôlku deťom aj spraví nákup, ale na ten nákup chodím aj ja, aj tankovať musím aj poistku a telefón si platiť, tak som skôr od neho čakala podporu a nie že ešte mu to bude vadiť že som si našla robotu. A to sa ho snažím neobmedzovať ked musím byť dlhšie ako je škôlka že vybavím vyzdvihnutie a tak.
@kukuk29 pýtala ale odpoveď som nedostala 😌
@autorka snažíš sa ho neobmedzovať? Akože aby chudáčik nemusel ísť vyzdvihnúť vlastné deti zo škôlky? Vtedy by bolo... Deti sú rovnako jeho ako Tvoje, máte mať rovnaký podiel na výchove a starostlivosti.
Radšej sa ani nepýtam či sa nejako podieľa na chode domácnosti...
Veľmi zle to máte nastavené, tak nech ti dá kartu k účtu keď nemáš chodiť do práce a máš mu robiť full servise
Ekonomicky ťa týra a teraz hrozí, že na teba stratí "páku", preto vyvádza..
Tu je každá rada draha.. jediné úprimný rozhovor a skúsiť rozumnejšie nastaviť financovať spoločnej domácnosti.
V prípade oddelených účtov mi spravodlivé pripadá podieľať sa rovnakým % z platov.
Ďalší smutný prípad, keď manžel má asi semeno namiesto mozgu. Držím palce,nech sa to u vas vyrieši.
My mame 1 účet na výplaty ( ja vlastnik, ona disponent, má vlastnu kartu k nemu) . Revolut účet mám iba ja na platbu v krajinach bez eura ( hlavne Polsko, Česko). Manzelka má na seba úcet, ale len kvôli 2 veciam: 1. ak by som nahle umrel aby si len prehlasila vyplatu a mala z čoho źiť do odblokovania po dedičskom.
2. zalozil som jej investovanie, vložil vyssiu sumu a posielam tam mesačne peniaze a to je viazane na tento úcet( iba tam sa da vyplatiť od Finaxu) Nech má niečo, čo by nešlo do dedicskeho medzi nu a nasho syna v pripade môjho nahleho umrtia.
tak nemáš z čoho žiť alebo si zarobíš a nepotrebuješ jeho peniaze. To je trošku zvláštne napísané