Peňažný príspevok na osobnú asistenciu alebo opatrovateľský príspevok

martinka191228
13. jún 2024

Dobrý večer , potrebovala by som poradiť, ohľadom toho , čo skôr by som mohla vybaviť asistenciu alebo opatrovateľky , jedná sa o to , že by som priatelovho starkého buď opatrovala alebo len robila asistenciu , pretože priateľ pracuje v zahraničí ... Svokra opatruje svoju mamu a naňho treba dávať celý deň pozor, pretože odíde z domu a musíme ho hľadať a veľa zabúda. Teraz bude mať 65 rokov. Už som bola snim aj u psychiatra aby mu predpísali tabletky na uskladnenie a pán dr mi toto poradil, že by som mohla vybaviť naňho osobnú asistenciu , že lepšie je keď ja nie som rodinný príslušník. Len neviem, čo je lepšie vybaviť. Naňho naozaj treba dávať pozor celý deň, aby neušiel preč. Choroby nemá také vážne , Prekonal pred pár rokmi tuberkulózu , nosí plienky, taktiež bol operovaný na mozog, kustik vyšší tlak a taktiež nevládze chodiť ale to už niečo zo žilami má. Prosím poraďte mi , čo by som mohla vybaviť... Všetci pracujú a iba ja viem byť sním a na mňa počúva. Ďakujem pekne.

bublinka1426
13. jún 2024

@martinka191228 preco svokra opatruje svoju mamu ked jej muz je na tom zle? ona opatruje svoju mame s tym, ze vlastneho muza musi nasledne hladat? to vazne?

jej muz musi mat potvrdeny psycho diagnozu ktora vyzaduje pomoc.
tabletku na uskladnenie alias ukludnenie beru aj mnohi ovela mladsi ludia.

cukroska
13. jún 2024

@martinka191228 Opatrovateľský príspevok poberať by ste mohli ak by Vám ho teda schválili. Aj keď isté nie je úplne či schvália. Ake skúsiť treba. Za posledný polrok treba hlavne všetky lekárske správy. Čím viac diagnóz tým sú väčšie šance .Veľmi dobre zaváži od psychiatra. Treba mať toho dost a čím ťažšie diagnózy tým lepšie. Lekár musí vypísať posudok a dá vám prefotit všetky správy za posledný polrok.Ak nemáte trvalý pobyt tak sa vybavuje prechodný pobyt. A už len čakať na schválenie. Čo trvá aj 3 mesiace. Od dňa podania by ste už mali opatrovať.
Ak vám schvália všetko spätné vyplatia. Osobný asistent s tým skúsenosť nemám.

jana005
13. jún 2024

@bublinka1426 čítaj poriadne.
Priateľovho starkeho. Čiže jeho dedka.
Takže je to buď otec jeho mamy alebo otca.
A nie jeho otec

martinka191228
autor
13. jún 2024

@jana005
Áno to viem , pretože moja svokra pred rokom vybavovala opatrovateľky na svoju mamu. A mojej svokre to není vlastný otec on nemá detí, len on ju vychoval od 5 rokov. Mne pán dr na psychiatrii povedal že opatrovalsky asi na 50/50 ale že asistenciu by mohla vyjsť.

lalenka33
13. jún 2024

Na tvoju otázku ti odpovie iba ÚPSVaR. Nikto z nás nevidí jeho lekarske správy a nevie, ako to úrad práce oboduje. Ani s asistenciou to nieje také ľahké.
Priateľova mama opatruje svoju mamu. Tá žije s mužom, ktorého chceš ty opatrovať? A teda v jednom dome by bola mama tvojho priatela, ktorá opatruje svoju mamu a ty, ktorá by si opatrovala jej nevlastného otca? S tým úrad môže a asi aj bude mať problém pretože im by sa finančne viac oplatilo, keby aj jeho opatrovala mama tvojho priatela. Úrady dosť pozerajú na tieto opatrovania/asistencie, kde všetci bývajú v jednom dome a chcú peniaze zato, že sú doma. Nevravím, že to je Váš prípad.
U nás zamietli opatrovanie chlapovi, ktorý nemá nohy. Má protézy. Stará sa oňho syn. Bolo to aj v Reportéroch na STV1. Nepomohlo im ani odvolanie.

tanapeta
14. jún 2024

@martinka191228 opatrovať môžeš len rodinného príslušníka. Alebo osobu v spoločnej domácnosti. Priateľov starý otec nie je tvoj rodinný príslušník. Rodinný príslušník by to bol, keby bol manželov starý otec