Dobrý deň chcem sa opýtať,mám zárobok za rok 7000€ ako SZČO. Musím si uplatniť paušálne výdavky? Alebo nie. Problém je v tom že nemám žiadnu zmluvu kde som pracoval,len faktúry. Pýtam kvôli daňovému bonusu
Nemusis. Vydavky su cisto dobrovolne. Kludne mozes zdanit cely prijem. Odratas nezdanitelnu cast a zo zvysku vypocitas dan.
@katarinaba a preco by to preboha robil? Ty by si platila dan navyse, ked nemusis? @autor, pravdepodobne si mozes uplatnit 60% pausalne vydavky, zavisi aj od toho, co presne robis. Akokolvek, poziadaj nejaku uctovnicku, nech ti to pripravi. Das jej doklady, ona pripravi danove a len ho podas.
@mane01 preboha a ty nevies citat? Chce co najvyssi bonus na dieta. A pyta sa ci musi - no nie, nemusi. Ak bude mat zaklad dane 7000 lebo si neuplatni vydavky, resp. skutocne takmer nulove, tak rozhodne dostane vyssi bonus, ktory mu pokryje aj tak nizku dan.
7000 - 5646 = 1354 x 15% = 203 dan. No pre danovy bonus bude mat zaklad dane 7000, cize ten bonus bude uplne inde.
Tak preto by to robil, pane boze.
@lenkakravcova ty sa tiez nauc citat.
@silvo270 ty si sam urcis aky druh vydavkov si uplatnis. Kludne si uplatni skutocne, urob si danovu evidenciu a daj do vydavkov len zaplatene odvody do ZP. Nic viac. Dan bude minimalna, ale bonus vysoky. Len ziskas.
@katarinaba akoze ked si umelo navysi dan, tak si z nej bude moct odpocitat danovy bonus, lenze vo vysledku je to to iste. Danovy bonus znizuje dan… ked clovek dan neplati, lebo nemusi, nema danovy bonus. Ked dan zaplati, aj ked nemusi, tak mu ju vratia na danovom bonuse. Ale je to stale to iste…
@mane01 aj si si to skusila prepocitat?
1) ked pojde podla tvojej super rady a zvoli pausalne vydavky, tak na dani zaplati nulu. Na danovom bonuse dostane 590,00 EUR
2) ked si neuplatni vydavky (zvoli si skutocne vydavky a neuplatni si nic), zaplati sice dan 203 EUR, ale jeho bonus bude 1.400 EUR, cize v cistom dostane 1.197,00 EUR
Tak co, stale je to to iste? Mozes mi, prosim, povedat, preco strkas nos niekam, kde nemas ani ponatia o com rozpravas? A este drzo budes vyskakovat?
A za dalsie - nic si umelo nenavysuje, stale vyberie len jednu z ponuknutych moznosti, ktore mu zakon dava. Vsetko uplne ciste, v sulade so zakonom.
(sumy su zaokruhlovane, ide o hrube vypocty, aby sa zas niekto nechytal detajlov)
@silvo270 ty nie si zamestnanec ale živnostník