Otec detí odmieta platiť spoločné úvery

natalia2285
2. feb 2022

Dobrý deň prajem. Potrebujem poradiť ohľadom úverov. Úvery mám spoločné s otcom mojich 3 detí. Problém je v tom, že všetky úvery sú napísané len na moje meno v mojej banke. Na účet mi chodí môj celý mesačný príjem...otec detí nieje napísaný ako spoludlžník. Vie mi niekto poradiť ako postupovať keď otec detí neplatí svoju časť úverov?.. ak niekto odpíše tak napíšem bližšie informácie.. veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

ivkazba
2. feb 2022

A dôvod je aký, že nechce platiť? Teda pokiaľ peniaze z úverov boli použité na spoločné účely. V každom prípade, ak ste manželia, oba príjmy sú spoločné. Ak nie ste manželia, tak smola, drahá nepríjemná skúsenosť mať úvery iba na seba. Nie je žiadna "jeho časť úverov". Všetko je len a len tvoje, ak nie ste manželia.

veronikaszabova
2. feb 2022

@natalia2285
""Úvery mám spoločné s otcom mojich 3 detí.""
""otec detí nieje napísaný ako spoludlžník. ""

Trocha si odporujes, nie??

Pokial je uver pisany len na teba, nijako ho nedonutis. Ty si jedina, od koho bude banka vymahat €, pokial sa nebude riadne splacat. Pre banku je irelevantne, ze vy ste sa dohodli, ze budete platit 50/50. Pre nich je dolezita len osoba, ktora je podpisana na uvere.

petamich
2. feb 2022

no neurobis nic v tejto situacii - v ociach banky si dlznik iba ty a v pripade omeskania budu dlh vymahat iba od teba 🤷‍♀️

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alenah31
2. feb 2022

@natalia2285 nie ste manželia - dlhy sú tvoje, že bude platiť polovicu je len čisto dohoda medzi Vami. Rada je veľmi jednoduchá. Požiadaj o zverenie detí do svojej starostlivosti a o výživné na ne. Pokiaľ s tebou býva a neprispieva - vyhodila by som ho debila. Ak chcete žiť napriek všetkému ako rodina - tak prosím, ale výživne nech platí. Treba si určiť v takomto prípade jasné hranice.

natalia2285
autor
2. feb 2022

S otcom detí sme mali súd 14.12. 2021 deti sú zverené mne.
Na súde sme riešili výživné...
Jediný dôkaz, že úvery sú aj jeho je, že na súde to potvrdil a priznal, že úvery SÚ spoločné. Každý vie, že na súde sa zvuk nahráva. Mohol by ten zvukový záznam pomôcť? ...s otcom detí sme zobraty neboli. Žili sme spolu v spoločnej domácnosti 6 rokov .

jaskolka
2. feb 2022

Ako môžu byť spoločne, keď podpísaný dlžník si len ty?
Ak je to tak, že ste sa vy dvaja dohodli ze spolu to budete platiť, je to len vaša ústna dohoda, nijaký reálny záznam o tom neexistuje.
Banku vôbec nezaujíma, že on "povedal na súde že dlhy su vaše"
Je tam podpísaný? Nie je. Ste manželia? Nie ste.
Ma platiť on úver? Z ľudského hľadiska a slušnosti áno. Z právneho nie, a to, že ste spolu žili 6 rokov, s tým nič nemá.
Teda nijako ho platiť nedonutis, právne určite nie.
Dlžník si pre banku len ty

alenah31
2. feb 2022

@natalia2285 ty to nechápeš - tie dlhy sú z jeho strany považované za spoločné v takomto prípade len preto, že ste v tej dobe kedy si ich brala spolu žili. Zákonne sú dlhy toho, kto je ako dlžník pri úvere či hypotéke vedený a podpísaný. Ak tam nie je - je to tvoje. Že on na súde povedal, že sú spoločné je šuma-fuk.

naloxon
2. feb 2022

@natalia2285 Keď ste spolu brali hypoteku tak sa väčšinou podpisuje aj manžel ako spoludlžnik v tom prípade je hypoteka na oboch. Ale ak sa odstahoval tak logicky platiť nechce, preto sa väčšina ľudí po rozvode rozhodne nehnuteľnosť predať.

alenah31
2. feb 2022

@naloxon ale ona píše, že nie je ani dlžník ani spoludlžník - nebol to manžel, ale priateľ. Autorka si myslela, že keď brali úvery počas toho ako spolu žijú tak sú spoločné - čo je úplný nezmysel a veľa žien na toto potom dopláca☹

martul
2. feb 2022

@natalia2285 len mi prosím ťa vysvetli, kde si mala rozum keď si brala úvery 🤦len ty na svoje meno a ešte je to ,,len priateľ"

rikarika
2. feb 2022

@natalia2285 neda mi sa neopytat kolko je tych uverov a na aky ucel si si ich brala?

larisa
2. feb 2022

@natalia2285 nechápem ako si mohla uvery brať len a len na seba ked ste to spolu brali. Kolko máš uverov dva? Tri?

jaskolka
2. feb 2022

@larisa jednoducho, oni sa zrejme dohodli, že vezme ona úver, (možno on vtedy nepracoval, alebo niečo také) a že budú to platiť spoločne. Preto ona píše, že majú "spoločne" dlhy.

ivkazba
2. feb 2022

@natalia2285 pýtala som sa a neodpovedala si... na aký účel boli použité peniaze z úverov? Ak na niečo, z čoho má on stále úžitok, aj keď už spolu nežijete, napr. na jeho podnikanie alebo na auto, ktoré je napísané na neho, tak teoreticky to môžeš riešiť v občiansko právnom konaní. Ale ak ste to použili na niečo, z čoho on úžitok nemá, napríklad na bývanie, ktoré využívaš ty s deťmi, tak nezmôžeš nič. Bez ohľadu na to, že na súde uznal, že úvery ste brali spoločne. Právne si jediný dlžník.

zmrzlinka2021
2. feb 2022

@natalia2285
Lenze nestačí povedat, ze uvery su aj jeho, to mozem aj ja povedat, dolezite je, čo je na papieri a právne on nemusí platit ani euro. Ty si si brala uver ako slobodna zena a darmo, ze ti spravil tri deti a byval u teba, stale jeho pozicia bola frajer, ktorých mozes mat aj 10 😉

mell27
2. feb 2022

@natalia2285 Je to,ako píšu dievčatá vyššie. Banku nezaujíma,kto čo kde povedal,ale kto je vedený ako dlžník... Sobášny list nie je iba taký zdrap papiera ako niekto hovorí...