Dobrý večer, no bohužiaľ otec je alkoholik ma na poistnom dlžobu ( teraz je už dôchodca) a teraz prestal piť cca 3 týždne a ochorel asi cirhoza bohvie co neviem žlté oči ma schudol a ma proste zdravotné problémy a lekár ho vôbec nechce ošetriť lebo na zdravotnom ma dlžobu dosť veľkú čiastku, boli sme v poisťovni a rám povedali prvú splátku musí uhradiť 600 eur, ( dôchodok ma 250)
Ako by sa to dalo riešiť, bohužiaľ ja mu stakou sumou neviem pomôcť, môže aj umrieť a asi ho tak nikdy nešetria?
Ísť do zdravotnej poisťovne a požiadať o splátkový kalendár . Da sa s nimi dohodnúť určite .
@bimbina boli sme a napr musí 600eur zaplatiť a potom každý mesiac 200 eur nevieme sa niak dohodnúť v poisťovni
Keď ste ako rodina schopní poslať mesačne 100 eur, tak pošlite aspoň 100 eur, budete splácať dlho, ale splatíte
Ja ti viem poradiť len jedno, pričom neznášam keď to ľudia robia pretože na to doplatíte po jeho smrti vy deti - zdedíte jeho dlhy resp. ak odmietnete dedičstvo - zaplatia jeho dlhy ľudovo povedané všetci pretože ten pôvodný dlh v poisťovni ostáva:
Pokiaľ otec do konca septembra 2024 zmení zdravotnú poisťovňu - od 1.1.2025 nebude mať s ošetrením problém, v inej zdr. poisťovni dlh mať nebude - oni sa totiž dlhy z jednej poisťovne do druhej neprenášajú a ako dôchodca je už poistencom štátu - nový dlh si neurobí.
No dovtedy - hoci bude dlh splácať - stále bude považovaný za dlžníka kedy bude mať nárok len na ošetrenie pri ohrození života - neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ostatné zdr. úkony - si bude hradiť priamou platbou alebo ho pošlú preč.
Žne to, co zasial.
Nad osobným bankrotom nerozmýšľal? Choďte sa poradiť do Bezplatnej dlhovej poradne: www.pomahamedlznikom.sk alebo do Centra právnej pomoci www.centrumpravnejpomoci.sk
Nič do systému nedal, nič zo systému nedostane. Je to myslím fér.
Môj bývalý manžel bol na Tom presne takto, dlžoby na zdravotnej poistke a cirhoza pečene. Ale ošetrila ho aj obvodná, aj internistka aj v nemocnici bol, jediné čo si musel ako neplatič hradiť boli lieky, okolo 60 eur mesačne
@derdia a relevantné názory poprosím, kto to pozná (rodiča alkoholici) tak to chápu!
Ak by bol v ohrozeni života, tak ho ošetria, ale pokial nie je, tak lekár môže odmietnuť ošetrenie, alebo žiadať priamu platbu