Otázka pre tých, ktorí niekedy predávali rodinný dom

marsmykkok
20. júl 2024

Ako ste určili cenu? Pomohla Vám realitka alebo ste si určili vlastnú? Predsa len, každý dom je jedinečný, veľmi ťažko sa určuje cena a porovnáva s inými realitami v okolí, ak jeden dom je o 10 km dalej a veľká komunistická kocka, další 10 rokov neobývaný, další komplet rekonštruovaný s veľkým pozemkom a vy napríklad máte dom, čo je rekonštruovaný čiastočne a so stredným pozemkom.

deti95060810
20. júl 2024

zavolaj si odhadcu nehn. ...

tundra
20. júl 2024

@marsmykkok
Pred par rokmi sme predavali RD.V zasade, ti da najlepsiu spätnu väzbu realitka.
Cenu RD tvori:
-lokalita
-stav
-energeticka narocnost
-nutne investicie
Mozes si dat spravit znalecky posudok,ale vzdy rozhoduje trhova cena.
Drzim palce😉

mojenko23
20. júl 2024

@marsmykkok odhadca chcel list vlastníctva a plán domu. Vypracované na 30 strán s fotodokumentáciou. Cena 300€.

mojenko23
20. júl 2024

@marsmykkok dodávam, že to bolo vlani.

vsetkounas
20. júl 2024

@marsmykkok dali sme si spraviť znalecky posudok ,poslúžil potom novým majiteľom keď si brali úver .Pre predstavu pozri si po čom idú domu v lokalite kde chcela predávať a viac menej to bude približne

benit
20. júl 2024

Nam pomohla realitka. Mali sme nejaku predstavu kolko by sme chceli dostat a realitka nam dala realnejsi obraz.

marsmykkok
autor
20. júl 2024

Tak ja si myslím, že odhadca je mi na nič, on od nás za tú cenu dom nekúpi. Len asi nájsť dobrú realitku čo má prehľad a poradí. Dom má aj mínusy ako napríklad že je na ňom ešte dosť roboty a investícií, je v hustej zástavbe a tak, ale zase aj plusy, že je tam niečo prerobené a je hned obývateľný, nie ako tie nehnuteľnosti kde nebýval nik 20 rokov a sú na polovicu spadnuté. Rovnako lokalita dosť žiadaná a s nízkou ponukou-teda hlavne čo sa týka starších cenovo dostupnejších domov, sú tu v ponuke novostavby a novšie domy, ale za 300 000 eur a viac a to zase nie každý má. Teda tento dom by mohol osloviť tých, čo majú budget nižší a bývať potrebujú okamžite. Ale zároveň musia aj nejaké mínusy nehnuteľnosti prekusnúť.

tundra
20. júl 2024

@marsmykkok ked budes mat znalecky posudok,bude to plus,pre kupcov,co potrebuju hypo.

vsetkounas
20. júl 2024

@marsmykkok možno áno ale je to Plus pri predaji keď ho máš stačí si pozrieť inzeráty kde píšu znalecká hodnota toľko a toľko a predaju o dvadsať tridsať tisíc menej čo je Plus ak to berú na hypo že hneď majú posudok do banky .

liusa82
20. júl 2024

tak záujemci sú dosť vychcaní🙂 popozerajú v lokalite alebo okrese,kraji, plus mínus podobné domy a ak by ste dávali za moc vysoko tak nekúpia, ešte aj drzo povedia, že tam a tam videli podobný a oni pýtali tolko a tolko.A to je jedno či sa to týka domu alebo bytu

vsetkounas
20. júl 2024

@marsmykkok a ešte jedna vec mínusi sa nikdy pri predaji nevravia pri predaji aj s mínusov správ plusy teda správny realitak ty spraví ako dokončenie podľa predstáv a tak ďalej .Píšeš že blízka zástavba aká nevýhoda nefuka tak s každej strany nieje taká zima potom či teplo netreba toľko investovať do omietky či steny ak sú domy prípadne spojené ,vždy iba to Plus nájsť .

deti95060810
20. júl 2024

odhadca je mi na nič, on od nás za tú cenu dom nekúpi. 🙄🙄
odhadca ti ohodnotí dom aby si vedela akú má hodnotu... 😉
je už len na tebe či pôjdeš s cenou smerom dole, alebo ako sa zachováš...
ale aspoň budeš vedieť na čom si a nedáš sa odrbať prvému realiťákovi...
lenže keď ty takto rozmýšľaš ako sa prezentuješ tak to potom radšej ani nič nepredávaj...

klementinka58
20. júl 2024

nam navrhla cenu realitka, povodne sme chceli pytat menej, nemali sme sajnu aku cenu dat, no realitka hned zhodnotila lokalita, vybavenost, dostupnost, stavba, vybavenie a bum cena celkom slusna, predal sa za 2 dni. Podla mna zaklad najst solidnu realitku

babulkomale
20. júl 2024

@marsmykkok zavolala som realitku a riadila sa ich odhadom.
Predala som za dobru cenu - bez realitky.

tramtada31
20. júl 2024

Aj ja by som zo riešila cez realitku, niečo podobne nás caka. Nielen spravia profi popis, fotky, ale aj zaplatia inzerciu, plusom je aj to, že majú obchodne školenia, takze vedia zatlačiť na zaujemcu, aby nevahal, rovnako vedia poriešiť pravne veci

marsmykkok
autor
21. júl 2024

@deti95060810 ako rozmýšľam? Že si uvedomujem Že proste dom chce investície a nemám pocit, že má hodnotu 500 000? Ja zatiaľ riešim ešte nejakú vec, kde neviem či a koľko financií mi prinesie. A podľa toho aj ja potom budem mať sumu, pod ktorú nepôjdem. Zase nie som tak blbá že realitak bude mať napríklad províziu fixnu pár tisíc a povie mi cenu 10 000 aby to rýchlo predal a ja prikývnem. Ale súhlasím s tým, že ja nie som moc asertívny človek, keby predávam sama, ťažšie budem zvládať špekulantov čo prídu a budú chcieť za polovicu kúpiť. To nemám rada celkovo ani ak predávam nejakú hlúposť a niekto zavolá že kúpi za polovicu... Plus viem akí sú ľudia niektorí neseriozny, neprídu na dohodnutý termím, povedia že kúpia a ja napríklad dám právnikovi vypracovať zmluvy, zaplatím a potom odstupia z toho. Realitka predsa len si všetko zmluvne podchyti. Preto chcem proste toto nechať na realitku a ušetriť si nervy, nie som moc predajný a marketingový typ človeka.

hankab
21. júl 2024

@marsmykkok toto čo si napísala nemá nič spoločne s tým, ze si stále môžeš dať vypracovať znalecky posudok. Bude v ňom vyobrazeny reálny stav domu a hodnota podľa znalca. Znalecky posudok je povinnosťou mať pri kupe nehnuteľnosti, pokiaľ kupci berú hypo na kúpu domu. Tým že ho budeš mat vopred vypracovaný,cely predaj si tým vieš tým pádom značne urýchliť. Stojí od 180-400€. Tým, že ho máš v ruke jednak vies odhadovanu predajnu cenu, akú by si si mala pýtať, a za druhé - keď nájdeš záujemcov o kúpu, nebudú musieť 2 týždne čakať kým im “ich” znalec vyhotovi znalecky posudok.

zic
21. júl 2024

@marsmykkok neviem, ci rozumies ako pracuju odhadcovia... on samozrejme musi zohladnit stav a vsetko... vratane lokality a okolitych cien... samozrejme mozes pytat viac aj menej podla trhu, ale ta cena je urcite dost smerodajna

marsmykkok
autor
21. júl 2024

nejdem označovať všetkých, ale popremýšľam aj nad tým odhadcom-teda hlavne pre seba. Hoci pri takom staršom dome je skôr šanca, že ho niekto kúpi v hotovosti ako na hypotéku, hypotéku si ľudia berú potom, aby si dokončili prerábku podľa svojich predstáv. Aj tu v dedine posledné roky čo sa také staršie nehnuteľnosti predali, tak ľudia to kúpili väčšinou za svoje peniaze napríklad našetrené, z dedičstva, z predaja nehnuteľnosti čo mali predtým a hypotéka sa brala na prerábku. Lebo asi nie je rozumné brať 80 percent hypotéku a byť finančne "na nule" , lebo potom človek nemá na prerábky.

hankab
21. júl 2024

@marsmykkok nemôžeš vedieť akú rezervu majú ľudia na úcte. Ak neboli 10r v zahraničí, tak ťažko zo sk platu nahrabú napr 80tisic na kúpu domu v hotovosti. Často sa to robí tak, že hodnota je 80k, 50 majú na úcte a zvyšných 30 budú financovať z hypotéky, ktorú si po kupe navýšia o nejakú sumu na prerabku.

dominikamacakova
21. júl 2024

Veď realitak ti odhadne cenu

jaroslav81
21. júl 2024

Veď si určí vlastnú, daj vyššiu než si myslíš a uvidíš záujem...ak sa nikto nebude ozývať, budeš znižovať ...

janka_266
21. júl 2024

@marsmykkok dajte si spraviť znalecky posudok, za viac dom ťažko predáte, aj keď vy ste možno doňho dali oveľa viac. Ak je to na lazoch, tak to môže byt aj novostavba a viac ako 30tisic zan neda. Ak je v Bratislave, tak ho možno predáte aj trochu nad cenu, to že vás stala prerabka 20tisic a dom ste povodne kúpili za 60tisic, neznamená, že ho predáte minimálne za 80tisic. Závisí aj od lokality a iných parametrov.

soldi
23. júl 2024

Z mojej skusenosti - ked sme 10 rokov dozadu kupovali dom, tak bol urobeny znalecky na 350t a kupili sme za 187. Bolo to vela penazi v tej dobe, takze pri predaji stale znizovali.

Teraz som to riesila znova. Znalecky bol na 370t (stale ten isty dom), ale realitka mi povedala, ze urcite viac, a potom bol aj kupca, co ponukal este viac.

Takze ja verim skor realitke nez znalcovi, lebo dom ma vzdy taku hodnotu, aku je zanho niekto ochotny zaplatit a v tomto ma realitka najlepsi prehlad.

mk1111111111
23. júl 2024

Popozeraj v realitkach na nete, v akych cenach sa predavaju nehnutelnosti v podobnej velkosti a kvalite v okoli. Nasledne si spocitaj, pod co nemozes ist, teda napr. vyplatis uver, musis kupit inu nehnutelnost, ci na nej bude treba nieco prerobit a pod.... potom volaj realitku, ak si netrufas predat a celu torturu okolo toho zrealizovat sama, este aj oni Ti poradia a cenou, ale drz sa svojho a z toho, co potrebujes nezlav, aby si potom nebola slamana. Nezabudni, ze si prirataju proviziu, budes to mat bez starosti, nemusis chodi na obhliadky, ani starat sa o papiere pri predaji. Ak potrebujes peniaze rychlo, drz sa hesla "cena predava"

marsmykkok
autor
23. júl 2024

@soldi
@mk1111111111 súhlasím s Vami, je to ponuke, o tom, že kto práve čo hľadá a tak. Ak proste máš v danom okrese v ponuke len pozemky na stavanie a staré domy a niekto chce novostavbu, tak keby dáš cenu aj 400 000 kúpia. Ale ak bude ich v ponuke plno v cene od 250 000 do 400 000 budú špekulovať a nekúpia ani za 300 000. Tu ten istý dom, prvýkrát ho sused nevedel predať roky a to ku koncu dával skoro zadarmo. Druhýkrát to predávali tí čo to kúpili skoro zadarmo o 10 rokov neskôr, cenu dali dosť vysokú a do troch mesiacov to predali.

mk1111111111
23. júl 2024

@marsmykkok odhadca s tym nema nic, je to o ponuke a o dopyte.

marsmykkok
autor
23. júl 2024

@mk1111111111 áno, presne o tom to je, že niekedy proste môžeš dať cenu vyššiu a máš šťastie, že takú nehnuteľnosť práve niekto hľadá a zapáči sa mu a do pár týždňov máš predané. Niekedy dáš aj nižšiu cenu a dom sa po pár mesiacoch v ponuke stane okukaným a nik ho nekúpi a predávaš ho aj 2-3 roky. Teda strelím z brucha, môžem dať dom za 80 000, ale jednému bude malý, pre druhého na rušnej ulici, tretí vážny záujemca nedostane hypotéku a bude v ponuke dlho. A môžem dať napríklad za 90 000 a nájde sa niekto, kto hľadá práve menší dom okamžite obývaný, čo si postupne prerobí podľa seba a nebude špekulovať nad negatívami ako že je napríklad na rušnej ulici a kúpi ho. Preto určite neplánujem zase s cenou prestreliť úplne, ale do predaja pôjdem až vtedy, ked budem mať vyriešené všetky záležitosti a budem vidieť koľko peňazí mám zatiaľ pokope a budem vedieť, že akú minimálnu sumu zaň potrebujem, aby som vedela potom kúpiť druhú nehnuteľnosť. A potom budem mať prestavu, pod akú cenu nepôjdem a plus sa môžem poradiť aj s realitkou a dať aj vyššiu, ak budú mať pocit, že by sa to predalo aj za vyššiu sumu ako potrebujem, lebo napríklad takýto dom bude jediný v ponuke. čo je teda dosť možné, kedže tu fakt v okrese sú skôr pozemky, novostavbe drahé alebo potom staré domy polorozpadnuté s rozpadnutými budovami okolo a zanedbaným pozemkom. Také, kde niekto býval dovtedy a je to obývateľné hned, hoci niektoré veci vyžadujú časom rekonštrukciu v ponuke veľmi nie je. Preto aj neviem vôbec urobiť nástrel ceny sama.