Otázka na účtovníčku ohľadom SZČO

3. júl 2024

Ahojte. Ak je tu nejaká účtovnícka, chcela by som sa poradiť. Ak príde za vami niekto, kto je SZČO a chce podať daňové priznanie (skutočne preukázateľne výdavky ), zakladate a vediete mu aj účtovníctvo ? Lebo napr taký človek je povinný viesť jednoduché účtovníctvo, ale keď príde s tým, že chce podať daňové priznanie a zaplatí aj jednorazovo za daňové priznanie, tak by som mu podľa mňa nemala viesť účtovníctvo. Ak neplatí samozrejme na nejakej mesačnej báze za vedenie účtovníctva. Máte niekto iný názor ? Chcem sa poradiť ako to robíte ostatní.

mk1111111111
3. júl 2024

A ako apravis to danove bez uctvovnictva? Ci ma uctovnictbo hotove a nevie vypisat len tlacivo DP?

Jednorazovo si davaju robit na konci zdanovacieho obdobia -uctovnictvo a aj DP taky, co maju toho za rok malo.
Alebo mu vedies cez rok uctovnictvo, ze nosi priebezne doklady a uctujes za to mesacne, alebo strvrtrocne a nakoniec podas DP.

melanta
3. júl 2024

Ak bude klient mať pár položiek, 2-3 za mesiac (myslím faktúry aj iné doklady dokopy), robia účtovníčky daňové v marci aj bez vedenia účtovníctva. Ale ak má toho za každý mesiac veľa, určite normálna účtovníčka nebude naraz v marci robiť stovky dokladov naraz. Proste klienta odmietni.

cheeta
3. júl 2024

myslím, že stačí daňová evidencia, v exceli tabuľka.... nie účtovníctvo so všetkým, čo k tomu patrí.

autor
3. júl 2024

Ja sa pýtam kvôli tomu, že mám klienta, ktorý mi pred podaním DP prinesie 2 tašky bločkov a faktúry za celý rok s tým, že chce , aby som mu urobila daňové priznanie. Samozrejme je to babračka, ale urobím. Len si to v takom prípade dosť zjednodušujem a to napr ak účtujem položky za nákup takého a takého tovaru , tak si to všetko spočítam a v programe zaúčtujem len raz. (Tiež len aby som mala prehľad o príjmoch a výdavkoch ). Neúčtujem každý bloček osobitne. Tak isto bločky nekopírujem , ako to robím pri klientoch, ktorý mi platia na mesačnej báze za vedenie účtovníctva. Chcem sa poradiť ako to vnímate vy. Pretože mne nepríde fér viesť a odkladať takému človeku kompletné a riadné účtovníctvo, kopírovať všetky bločky atd, ak si zaplatí len jednorazovo za podanie daňového priznania. Veď stojí to veľa času, papiera a farby 😁 tak isto s ním nemám spísanú žiadnu dohodu ohľadom vedenia účtovníctva. Ako to vnímate vy ?

tinqua
3. júl 2024

No treba si to nacenit se vsim vsudy. Ja si zaratam aj tlacenie dokladov, v pripade, ze mi nedonesie originaly, len posle mail. Ale teda, ja kazdeho nahadzujem do programu a vsetko. Jednoduche uctovnictvo nerobim, to je ostara, ale danovu evidenciu ma kazdy klient odo mna polozkovito z pohody vystupy. A fakturujem tak, ze za danove pevna cena plus pocet zaznamov.

kaja01
3. júl 2024

Ja nahadzujem tak ako aj tých čo mi platia mesačne, jednoduché nerobím, všetkým robím daňovú evidenciu. A bločky nekopírujem nikomu, som účtovníčka, nie pracovník xeroxu.