Osobný bankrot - SR verzus ČR

dominelly
27. mar 2024

Ahojte,

hneď na začiatok chcem povedať - zdržte sa pasivne agresívnych komentárov a podobnych výčitiek. Nemám inú možnosť... trápim sa už dlhšie a potrebujem sa toho bremena zbaviť, začať odznova s čistým štítom. Viem, že to bude dlhý proces, som si vedomý.
Teraz teda k otázke............

Mám otázku ohľadom osobného bankrotu. Je pravda, že momentálne ešte exekúciu nemám, ale ide to tým smerom, žial, preto sa na vás obraciam. Áno, písal som aj na právnu pomoc, ale tu hladam skôr niekoho, kto si týmto prešiel alebo pozná niekoho a má k tomu info a skúsenosti. Mám v dvoch bankách podlžnosti. Nezvládam to. Keď budem oficiálne v exekúcii, predpokladám, že to budú dve exekúcie separatne, nakolko mám dlhy v dvoch bankách. /nevyznám sa, nikdy som nebol predtým v exe/
Momentálne už pár mesiacov žijem v Prahe. Potrebujem vedieť, čo bude pre mňa "výhodnejšie" z dlhodobého hladiska, čo sa týka procesu a úspešnosti uplne oddlžnenia - požiadať o osobný bankrot na Slovensku alebo v Čechách?
Mám vôbec právo požiadať o to aj v ČR ako slovenský občan? Aké sú tam rozdiely a jednotlive podmienky?

Vopred ďakujem za odpovede.

melanta
27. mar 2024

Dlhy sú na Slovensku či v Čechách? Ak na Slovensku, podmienka na bankrot je mať exekúciu minimálne 1rok. A taktiež je podmienkou centrum hlavných záujmov na Slovensku. Čiže ak pracuješ a žiješ v ČR, na Slovensku nemáš centrum hlavných záujmov. Nie je podstatný trvalý pobyt, ale to, kde reálne si. Ak sú dlhy na Slovensku, v ČR nemôžeš žiadať o žiadny bankrot. Česká republika nemá s dlhmi mimo svojho územia nič spoločné. Takže ideálne riešenie je v Prahe sa zamestnať a s bankami na Slovensku si dohodnúť splátkový kalendár.

dominelly
autor
27. mar 2024

@melanta To si ma teda nepotešil/a. 🙂 Mne sa ale marí, že pokial si to prevezme český exekútor, tak je možné požiadať o oddlžnenie aj v ČR. Len podmienka je aspoň rok žiť alebo pracovať v ČR a mať to nejak na papieri. Tak teraz neviem, kde je pravda.

melanta
27. mar 2024

@dominelly a ty si potešil banky, že neplatíš a hľadáš cestu ako ani neplatiť? Namiesto toho, aby si platil? Na to, aby si to prevzal český exekútor, to musí slovenský exekútor chcieť posunúť do zahraničia. A to je malá pravdepodobnosť. Ten dlh si ťa na Slovensku počká. Aj s úrokmi a vysokými trovami exekútora. Prečo riešiš ako dostať exekúciu namiesto toho, aby si si dohodil splátkový kalendár v bankách a začal platiť?

matullienka
27. mar 2024

@dominelly narobiť dlhy je ľahké, že ale potom prevziať aj zodpovednosť a platiť ich to už je nad ľudské sily, že?