Osobný bankrot - majetok a ručenie

30. apr 2022

Dobry deň, môže mi ísť človek po osobnom bankrote ručiť na hypotéku? A môže mať takýto človek napísaný na svoje meno majetok? OB ma možno pól roka. Dakujem.
Vraj im správca povedal že áno - môžu mat na svoje meno aj napr. byt a auto 🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️

sasa1310
30. apr 2022

pri hypotéke sa zaručuješ v prvom rade nehnuteľnosťnou a nie ručiteľom

autor
30. apr 2022

@sasa1310 pýtala som na ručiteľa nie na nehnitelnost, to je samozrejmosť

sasa1310
30. apr 2022

však máš nehnuteľnosť, ručiteľa nepotrebuješ. Nedáva sa

melanta
30. apr 2022

@sasa1310 ak nemá dostatočný príjem, tak potrebuje ručiteľa s ďalším príjmom. Banka chce mať istotu že žiadateľ/ručiteľ bude vedieť úver splácať. Brať nehnuteľnosť nie je pre banku výhodné.

mimina323
30. apr 2022

určite nie, to je ko kritérium

melanta
30. apr 2022

Autorke: pol roka po bankrote určite nie. Keď bude mať pár rokov všetko v poriadku, tak potom môže žiadať aj o úver.

sasa1310
30. apr 2022

@melanta tak bez príjmu hádam nevezme takú výšky hypotéky.

melanta
30. apr 2022

@sasa1310 tak evidentne autorka otázky chce hypotéku, na ktorú jej príjem nestačí. Finančná gramotnosť nie je samozrejmosť. 😉

sasa1310
30. apr 2022

@melanta evidentne a ako vidím, nielen finančná gramotnosť ale aj zdravý rozum

autor
30. apr 2022

@melanta
@sasa1310 preboha, keby na to nemám tak nad tým ani neuvažujem. Jednu hypotéku už mám len som živnostník a neuplatňujem si skutočne výdavky.
Sa mi zdá že ste na tej materskej pochytali všetku múdrosť sveta

melanta
30. apr 2022

Ja nie som na materskej už veľmi veľmi dlho. A podnikám aj ja. Podaj opravné DP a uveď reálny príjem a budeš mať príjem na hypotéku. Nikto ťa nenúti neurobiť reálne DP.

3009
30. apr 2022

Ešte sa tu aj priznávaj, že robíš daňové podvody na odvodoch. Super živnostník len čo je pravda.

autor
30. apr 2022

@3009 to sú aké daňové podvody, keď si uplatňujem paušálne výdavky ? 😃

autor
30. apr 2022

@3009 sa spamataj, keď nevieš k téme nič povedať tak sa nevyjadruj. Ešte ma aj obviniť z podvodov no to je nonsens

melanta
30. apr 2022

@3009 tzv. paušálne výdavky je zákonom povolená možnosť pre živnostníka nepriznať reálne náklady. Umožňuje to zákon, takže je to plne legálne. Odporúčam teda zdržať sa obviňovania z podvodov pokiaľ neovládaš účtovníctvo živnostníkov.

ella1234
1. máj 2022

@3009 paušálne výdavky sú podvody? To ma osoba napr. čo predáva noviny v stánku mať klasicke účtovníctvo? Veď nemá dokopy ani o čom účtovať.. Presne pre take prípady predsa paušálne výdavky vznikli 🤦🏻‍♀️
A k otázke.... Nie banka nebude akceptovať osobu čo ma osobný bankrot keďže sa pri hypotéke overuje aj jej príjem...a nie je pravda ze banka sa v prvom rade diva na nehnuteľnosť... Aj podla zákona ju ma najskor zaujimat primarna návratnosť.. Tj zdroje splacania... Nie nehnuteľnosť ako sekundárna návratnosť.
Ak váš príjem nie je dostatočný tak rucitel moze mat aj 5 tisíc eur mesacny príjem ale hypotéku vam pravdepodobne neschvália.