Osobný bankrot jedného z manželov

bunnyraise
8. okt 2024

Dobrý večer, mám otázku. Ak niekto niečo podobné zažil. Mám manžela od roku 2019 v roku 2020 si bez môjho vedomia vzal dlhy a aj požiadal o osobný bankrot pred mesiacom. 2 dlhy boli na exekúcii a 2 ešte nie. Teraz sa mi priznal, že to raz prejde na mňa. Že ho to mrzí, že to nevedel. Ja vlastním zdedený byt so sestrou na polovicu, ktorý viem od právnika, že nespadá do jeho osobného bankrotu. Čo však neviem a to ma tápy (keďže mám 10 ročnú dcérku a sestru, ktorej tragicky umreli obaja rodičia a potrebujem ju chrániť ) čo bude ďalej, keď tie dlhy ako manželka budem musieť zaplatiť. Kto sa ozve veriteľ, alebo exekútor? Ja som pripravená na všetko, alebo sa o to aspoň pokúšam zmieriť sa s tým, len chcem vedieť, čo ma čaká. Zatiaľ sa mu na vestník neprihlásil žiaden veriteľ, avšak som realista. Som z toho smutná preto prosím o radu niekoho, kto sa v tom vyzná. Akým spôsobom prechádza dlh manžela po osobnom bankrote na neoddĺženú manželku, ktorá nič nevedela, nič neručila, avšak už bola manželkou? Ďakujem

kavasmliekom
8. okt 2024
noemi125
8. okt 2024

Ozvite sa na centrum právnej pomoci, vysvetlia vam vsetko.

draik
8. okt 2024

Platí, že dlhy jedného z manželov vzniknutých za manželstva možno vymáhať aj z majetku v BSM, do ktorého spadajú aj bežné príjmy

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@noemi125 Zdravím, manžel o oddĺženie žiadal práve zákonne cez Centrum právnej pomoci, ale oni riešia jeho bankrot, nie môj smútok z toho, že mi tým ublížil. Lebo on využil svoje vlastné právo požiadať o osobný bankrot. Ja sa pýtam z pozície zúfalej manželky, ktorá chce vedieť, na čo sa má pripraviť.

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@draik Dobrý večer, ja nevlastním iný majetok okrem zdedeného bytu na polovicu s mojou sestrou. Ten do BSM nepatrí a okrem jeho dlhov manžel ani ja v rámci BSM nevlastníme. Mňa zaujímalo, že keď ja nemám osobný bankrot a ani také nič neplánujem a nikdy som neplánovala, ani som nemala žiadnu exekúciu nikdy, akým spôsobom v tomto konkrétnom prípade na mňa prejdú dlhy. Či sa mi budú ozývať jeho veritelia po jedno a ja s nimi budem komunikovať alebo ako sa to rieši po tom jeho ,,oddĺžení,, Ďakujem

vevebono
8. okt 2024

Ak ho súd oddlzil, tak predsa nebude mať dlhy. Ci sa mýlim? Môj terajsi bol tiež kvietok jednu dobu, už pri mne vyhlasoval bankrot, súd ho schválil a žije si ďalej, už ho nikto neobhana. Vzali mu majetok, zrušili dlhy a začal kvázi nový život

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@vevebono avšak ja som jeho manželka, sme zosobášení, čiže jeho dlhy žiaľ, budú raz aj moje dlhy. Len sa snažím dopátrať, čo to pre mňa znamená.

sono2
8. okt 2024

@bunnyraise no a tie dlhy vznikli za manželstva?
To je dôležité nie?

vevebono
8. okt 2024

@bunnyraise ale on sa oddlzil, čiže ak mu to súd schválil, tak dlhy už nemá

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@sono2 veď áno, preto sa s tým snažiť zmieriť, opisovala som situáciu, že som neručila, nevedela, avšak manželmi sme boli. Ospravedlnil sa mi, to je síce pekné, no ja neviem na čo presne sa mám pripraviť a čo čakať.

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@vevebono on sa oddĺžil a tým jeho dlhy ako manželka musím znášať ja. Nikdy som nebola v podobnej situácii, CPP povedali - nebojte sa zatiaľ sa neozval nikto, oni to môžu aj nemusia od vás žiadať. Ale ja som zodpovedný človek a preto hľadám odpoveď.

vevebono
8. okt 2024

Ach jaj. A čo si mu rucila kdesi? Pokiaľ to nebola hypo tak to nikto od teba nebude žiadať

lucia11kob
8. okt 2024

@bunnyraise dlhy sa dedia po smrti .

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@vevebono nie, neručila som nikde ničím. Iba som v tom čase bola jeho manželkou. A on pred mesiacom požiadal o osobný bankrot a ten mu ,,žiari,, vo vestníku.

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@draik Prosím, môžete mi napísať bližšie v tomto konkrétnom prípade? Je vidieť, že túto problematiku máte v malíčku. S úctivým pozdravom.

tilonka
8. okt 2024

@bunnyraise najdite si dobreho pravnika, ktory dobre poradi, stoji to za tie peniaze...napriklad manzel by mohol napisat vyhlasenie ze dlhy si zobral bez vaseho vedomia, taktiez pri niektorych pozickach z banky ktore presiahnu urcitu vysku, je potrebny suhlas aj manzelky (banky to obcas opomenu, nevyziadaju co by bolo pre vas vyhodne), dobry pravnik toho najde viac...

bosorkabb
8. okt 2024

Ja by som zašla za právnikom a nechala si poradiť. On bude vedieť.

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@bosorkabb ďakujem. Tak spravím. Pohodový večer Vám prajem.

draik
8. okt 2024

@bunnyraise
Nechce sa mi veriť, že by ste nemali nič v BSM. To vyhlásením konkurzu zanikne a majetok možno za určeného postupu použiť na úhradu dlhov

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@draik skutočne nemáme v BSM nič. Manžel nemal ani trvalý pobyt, kým som mu ho nedala. Po svadbe v roku 2019 som nič nekupovala, nikdy, ja mám auto dlhé roky (od 2011) , veci si šanujem a peniaze míňam iba na jedlo.

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@draik ja sa domnievam, ale neviem či správne, že budem splácať z toho čo ja zarobím jeho veriteľom splátky, keďže v BSM nič nemáme. Je to tak v tomto prípade? Že do splatenia budem musieť platiť ja všetky splátky? Ak áno, tak mám správne informácie. Nikdy som sa s tým nestretla, dnes som to zistila, je večer, preto som sa obrátila sem. Ďakujem za váš čas, vážim si ho. Pekný večer.

miroslava2710
8. okt 2024

Mna by zaujimalo ako sa realne v manzelstve da zobrat dlh bez suhlasu oboch. Lebo ten dlh je spolocny a podpis stačil od jedneho? Zrovna sme sa s muzom par dni dozadu o tom bavili ale mysleli sme si ze to nie je možne. Ale aspon fajn ze v bsm nic nemate a navrhuje si to bsm cim skor zeuait my sme si rusili teraz a do mesiaca to bolo zrusene

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@miroslava2710 Ja som dodnes nevedela ani to, že podal osobný bankrot. Vadila som sa, tak mi ukázal : rok 2020 konkrétne spoločnosť Home Credit 7500 eur a 3400 eur. To sú prvé dva. Ďalšie 2 sú spoločnosť Mini pôžička 700 eur a nejaká iná rýchla pôžička PORT system 1000 eur. Sú to nebankové pôžičky a zmluvy údajne podpísal v nejakých restauraciach na dohodnutých miestach a v kanceláriách prostredníctvom predajcov - sprostredkovateľov.

tuleniatko
8. okt 2024

Aj Tvoj zarobok patri do BSM. Aj buduce prijmy okrem daru a dedicstva. Treba dat navrh na sud na zuzenie alebo este lepsie zrusenie BSM.

eliska13
8. okt 2024

@miroslava2710 môže...a žena nevie do čoho je zatiahnutá
@bunnyraise skôr by som sa bála, že naberie ďalšie pozicky

minto3
8. okt 2024

@bunnyraise môj “názor” je taký, že pokiaľ ste neručila alebo nebola spoludlžníčkou na dlhoch manžela a v BSM ste nemali žiaden majetok, tak teraz Vám manželovi veritelia nemôžu siahnuť na Váš príjem. Oddlžením manžela, vaše BSM zaniklo t.j. od momentu vyhlásenia konkurzu, už každý z manželov nadobúda najetok zvlášť a nie spoločne, pričom mamželovi veritelia sa môžu “uspokojiť” len z majetku (ak nejaký bol), ktorý bol súčasťou BSM pred oddlžením. Zároveň vy keď ste zdedila časť bytu tak na ten napr. exekútor nemôže siahnuť, a keďže oddlženim manžela je BSM zrušené, tak aj Vaša mzda - príjem, je už len Vaša, takže ani na tu nemôžu siahnuť.

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@minto3 Tak potom čo znamená táto veta ,,po osobnom bankrote jedného z manželov prechádza dlh na druhého, neoddĺženého z manželov. Nenapadlo ma nič iné, iba to, že keďže nemáme nič v BSM tak prejdú na mňa jeho dlhy, ktoré budem musieť dosplácať. Že sa mi ozvú jeden po druhom veritelia a ja s nimi budem komunikovať o splátkach lebo naozaj žijem z výplaty do výplaty a pôžičky neuznávam. Iba tým spôsobom som schopná tie dlhy splácať dohodou na výške splátkach. A počúvať vyhrážky že mám predať byt ktorý má moja sestra a dcérka jedinú strechu nad hlavou a manžel do decembra 2022 ani s nami nebýval. Prišiel až, keď mu nevychádzalo platiť prenájom.

bunnyraise
autor
8. okt 2024

@minto3 práve preto neviem čo sledoval tým že sa oddĺžil keď nič spolu nevlastnime a nikdy sme ani nič nekúpili lebo on už pred manželstvom splácať obrovské dlhy zo slovenskej sporiteľne

bunnyraise
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bunnyraise
autor
8. okt 2024

@minto3 ja v podstate len chcem vedieť, čo ma bude čakať. Akým spôsobom na mňa prejdú jeho dlhy z osobného bankrotu. Keď sme síce spoločne nikdy nič nemali nikdy, ale od roku 2019 som jeho manželka.