Osobný bankrot dôchodkyne

24. júl 2024

Ahojte, ani po vygúglení a prečítaní podmienok OB mi nie sú jasné niektoré info, preto by som poprosila o radu niekoho, kto sa do toho rozumie alebo si tým prešiel. V skratke, mama má 65 rokov, poberá dôchodok vo výške cca 560 € mesačne, no pred rokom si neuvážene vybrala pôžičku okolo 6 000 € z banky (vôbec ju nepotrebovala, peniaze rozflákala, teraz to ľutuje...). Časť splatila, dlh je aktuálne vo výške asi 5 000 €, mesačná splátka dlhu je 145 €. Majetok nemá fakt žiadny, žije v mojom byte, platí si tam len náklady. Po zaplatení tzv.šekov jej zostáva na živobytie málo, preto jej napadlo, že si požiada o OB, stretnutie v CPP má budúci týždeň. (Áno, je nezodpovedná a finančne sme jej pomohli už x krát, to teraz neriešim...Jej predstava je taká, že zaplatí poplatok centru na splátky (spolu 500+právnik) a oni ju úplne zbavia toho dlhu, ale mne sa to nezdá. Exekúciu na túto pôžičku nemá, zatiaľ ju platí, nejaký dlh v malej sume jej mesačné strháva exekútor, nevie z akého dlhu 😏 Preto sa chcem opýtať hlavne:
1.Aká je minimálna výška dlhu, ktorú človek musí mať aby mu schválili OB? Predpokladám, že 5 000€ je asi málo.
2.Keby mala na tú pôžičku exekúciu, naozaj jej ten dlh celý ,,odpustia,, a nemusí nič platiť? Toto sa mi veľmi nezdá, podľa mňa, ak nemá žiaden majetok nastavia jej splátkový kalendár a časť dlhu splatiť musí, či?
3. Môže sa stať, že zaplatí, resp. sa zaviaže zaplatiť poplatok CPP na splátky, tých 500 € ,zaplatí právnika a žiadosť jej zamietnu? A teda len si zase urobí dlh navyše. Ďakujem

Á

pribinak
24. júl 2024

Čo ja viem tak podmienkou bankrotu je minimálne 1 exekúcia trvajúca aspoň rok

Lebo takí vychcani co si brali pôžičky a potom nesplácali tak takých by bolo ….

autor
24. júl 2024

@pribinak Presne to mi napadlo, že tak to asi nefunguje, to by si fakt každý nabral pôžičky, užíval peniaze, vybavil OB a vybavené...

pribinak
24. júl 2024

No nefunguje ….podmienky sa postupne sprísňujú pretože veľa ľudí OB vyslovene z neuziva

Asi by si mala mamine pohľadať nejakú brigádu, ak je teda nejakej ľahkej prace schopná

autor
24. júl 2024

@pribinak Našla som jej, pred dvoma rokmi, no kvôli zdravotným problémom musela skončiť...Uvidíme, čo jej poradia v tom Centre právnej pomoci, asi najskôr to, že jej nevedia pomôcť.

pribinak
24. júl 2024

Nedá sa požiadať o zníženie splátok?

alickapusinka
24. júl 2024

predtým než ju oddlžia na osobný bankrot musi preukazať vôľu splacať exekutorovy splátky pravidelne pokiaľ nedôjde k oddlženiu osobným bankrotom.Ak anstane exekucia musi s adohodnuť s exekutorom sú aj taky čo sa s nimi daju dohodnuť splátky.

mk1111111111
24. júl 2024

Dufam, ze tie OB zrusia

autor
24. júl 2024

@pribinak Tá splátka už znížená je, ale možno by sa ešte dalo, poviem jej, nech si to zistí...

pribinak
24. júl 2024

Ak je mama takáto ako popisuješ, radšej komunikuj s bankou ty

autor
24. júl 2024

@pribinak Asi áno, lebo to popletie ešte viac...

autor
24. júl 2024

@alickapusinka Vysvetlím jej to tak, lebo ona si naivne myslí, tzv. že podpíše papier a hneď na druhý deň jej ,,vymažú,, dlhy a nemusí platiť nič 🫣