Osobný bankrot a žiadosť o hypotéku?

matuss17
25. jan 2019

Ahoj, rád by som sa spýtal či tu niekto má skúsenosti s tým, že dostal hypotéku po ukončení osobného bankrotu? Ďakujem 🙂

alenah31
25. jan 2019

@matuss17 určite nie.

suve99
25. jan 2019

Určite nie - takých "výmyselníkov" by bol plný svet... navyše čítaj tu :
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/422085-s...

vikus17489
25. jan 2019

nemas sancu! kriteria na dosiahnutie hypoteky su uz velmi prisne a v takomto pripade nebudes mat sancu ju ziskat.

angie11
6. apr 2019

@suve99 no dobre ale to plati pre tych co nemaju majetok a napr. ked si niekto chce po bankrote kupit nehnutelnost a zit normalne vo svojom a neplatit drahe prenajmy, ten nema pravo na slusny zivot. Ide o to ze velmi vela ludi je zadlzenych kvoli bankam a nebankovkam. Nevedia sa z toho vymotat, tak jasne ze im bankrot pomoze tu nejde ze by to nechceli splacat ale jednoducho im ten prijem nepostacuje a uz sa to potom iba kopí. Ja tak isto som po bankrote aj s priatelom a ideme sa pokusit o hypoteku, kto neskusi nevie. Bud to vyjde alebo nie.

mogaa
6. apr 2019

@angie11 a ty si myslíš že schvália bankrot niekomu kto má majetok? určite nie ak ho má napísaný legálne na seba.....na hypo zabudni, pri každej žiadosti sa dáva dotaz do úverového registra a tam sú vidieť aj nesplatené staré dlhy.....je tam vidieť dokonca aj keď si niečo platil len s omeškaním.....to že si po bankrote neznamená že ti vymažú staré záznamy z úverového registra🙂ak niekto nemá na splácanie, nemá sa zadlžovať....banka ti úver ak nemáš na splátku ani nedá.....a keď je niekto blbý že ide do nebankovky tak potom je ozaj v bludnom kruhu....

dopolbokaodrata
6. apr 2019

@angie11 "vela ludi je zadlzenych kvoli bankam a nebankovkam" veľmi zaujímavé, určiteje to kvôli nim? A nie preto lebo si od nich požičali a nedodržali podmienky o ktorých vopred vedeli? Keď na to nemám tak si nepoziciavam
A ked uz nesplacam neobvinujem všetkých naokolo.

angie11
6. apr 2019

@mogaa v banke som sa rozpravala a bolo my povedane ze po 5rokoch sa maze po bankrote zevraj uz aj skor ze mali takeho klienta, dali my nadej, ze sa to da lebo prijem je postacujuci tak aspon vyskusame. A dokonca my to aj moja spravkyna potvrdila, ze zavisi od banky ci schvalia alebo nie

angie11
6. apr 2019

@dopolbokaodrata ale ved ja nikoho neobvinujem ano ludia si za to mozu sami, lenze tento stat z vysoka serie na ludi, poniektori maju mozno aj 3roboty len aby prezili, tak jasne ze si dopomozu pozickou ked si chcu aspon nieco kupit co im urobi radost a to nehovorim o kope Slovakov v zahranici co utekaju pred exekutormi by ste sa divili kolko je takych. Ja to neobhajujem ja len poukazujem na to ze niekedy je lepsia volba bankrot pretoze by ten clovek to ani do smrti nesplatil a tak aspon moze nejako dostojnejsie zit a nie zobracit

mogaa
6. apr 2019

@angie11 určte sa register maže ale neviem po akej dobe.....pokiaľ to ale budeš mať v registri tak z takých známejších bánk ti to nedá ani jedna....Ja som robila vo viacerých bankách, pokiaľ tam bola čo len jedna neuhradená splátka - podmienkou schválenia bolo že to musí byť dorovnané....Rovnako ak klient pravidelne meškal so splátkami mesiac-dva mohol na hypo zabudnúť....

loginexistuje
6. apr 2019

@angie11 ako by ste chceli vyplati cast v hotovosti kedze 100% ti uz nedaju na hypo ked ste mali ukonceny OB pre nemajetnost ? a samozrejme v registri ostavas tam neni o com

angie11
6. apr 2019

@loginexistuje ano to viem, ze nedavaju 100% a samozrejme tak isto nemame vlastne prostriedky cize jedinym moznym riesenim je kombinovat to so spotrebnym, ale to je vsetko otazne este

mogaa
6. apr 2019

@angie11 so spotrebákom sa vám hypotéka predraží, to nie je dobré riešenie...okrem toho najskôr by ste museli zobrať spotrebák a až následne hypotéku a tú vám nemusia schváliť....okrem iného treba počítať že z príjmu budete splácať aj spotrebák aj hypotéku + poistenie hypotéky a berú sa do úvahy bežné náklady a v niektorých bankách musí ostať aj suma na živ.minimum....naozaj je lepšie riešenie našetriť si na tých 10-20%z nehnuteľnosti a až potom si zobrať hypo.....Lebo na dome alebo byte bude záložné právo v prospech banky, stačí že jeden z vás si zlomí napr.nohu a ostane na 2-3mesiace PN nemáte na splátku....prvá výzva, druhá výzva a pokiaľ neplatíte prídete o byt aj o zaplatené prachy....

loginexistuje
6. apr 2019

@angie11 spotrebak z banky po bankrote nedostanes a nechapem ze ta to vobec napadlo je to velmi nezodpovedne vobec nad tym uvazovat

mogaa
6. apr 2019

@loginexistuje ona to chce riešiť až po výmaze z úverového registra.....takže predpokladám že je to otázka niekoľkých rokov kým to vymažú, čiže dovtedy tam je priestor na sporenie vlastných zdrojov.

mogaa
6. apr 2019

@loginexistuje len je to blbosť, lebo ak jej schvália spotrebák, ten jej môže byť následne k ničomu pokiaľ jej neschvália aj hypo....

mala_katie
6. apr 2019

Áno, poznám taký prípad.. po ukončení osobného bankrotu dostali s manželkou hypotéku. Všetko riadne doplatene, ukončene, obaja zamestnaní, hypotéku im schválili.. po x rokoch konečne začali normálne žiť..

loginexistuje
6. apr 2019

informacia o osobnom bankrote je v obchodnom vestniku a v internych zaznamovh veritelov uz navzdy a nebude sa vymazavat v obvhodnom vestniku je k dispozicii na overenie pre hocikoho online

namornicka
6. apr 2019

@angie11 to si už fakt pomôžu keď utečú do zahraničia pred exekútormi.

mogaa
6. apr 2019

@loginexistuje ale banka si preveruje len úverový register, tam sa to vždy aktualizuje čiže po určitej dobe(predpokladám niekoľko rokov) to môžu vymazať...

mogaa
6. apr 2019

@mala_katie no osobný bankrot existuje od r.2006 vtedy ho ešte nebolo jednoduché získať....ale keby ho hneď aj získali tak sa mi zdá divné že za 13rokov niekto kto bol v osobnom bankrote stihol počkať kým ho vymažú z úverového registra(otázka rokov)a aj splatiť hypotéku.....

angie11
6. apr 2019

@loginexistuje preto ma to napadlo, ze kedze nemozem to doplatit z vlastnych zdrojov tak spotrebnym by sme vedeli dorovnat, a tym padom by sme to vedeli preukazat odkial sme mali peniaze, keby nas nejaky veritel chcel zalovat. Ono viem ze je to take mozno nerealne, no mala sanca vzdy je. Kebyze nam to vyjde tak to tu napisem. A ked nevyjde zivot ide dalej.

angie11
6. apr 2019

@namornicka nepomozu jasne ze ich to dobehne ked tak na dochodku urcite ale aspon nejako ziju

angie11
6. apr 2019

@mogaa no v banke mi tvrdila ze po 5tich rokoch mozno aj skor

eliska13
6. apr 2019

@angie11 prosím Ta rozmýšľaj obozretne, lebo mi to pripadá, že už zase pôjdeš do s.....k. uver, spotrebak....kľudne sa môže niečo stať, rozvedieye sa, ochoriete, prídete o prácu je to lákavé brať pôžičky úvery, ale to musí aj niekto splatiť a nie je to na rok, dva, ale polka života
Ja by som osobný bankrot dovolila za prísnych podmienok a nie, že každý si pobral úvery, žil ako kráľ a teraz požiada o bankrot.Ine je, ak niekto ovdovie , zle investuje v podnikani

mala_katie
6. apr 2019

@mogaa ja som len odpovedala na otázku.. komentáre som nečítala, tak som mimo z tvojej odpovede..

angie11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanulienkat
6. apr 2019

@angie11 prepac,nejaky debil si pozicia peniaze na vec,ktora mu spravi radost??? Ak si uz mam pozicat peniaze,tak uz na zivotne dolezitu vec a nie na pic.. inu,ktora mi ma spravit radost a teda ju nepotrebujem. A uz vobec nejdem do nebankovky. Taki ludia si sami koleduju o pruser a potom sa stazuju,ze stat sa o nich nestara. . A kto ma 3 roboty a nevie slusne vyzit?? Asi je v nom chyba.

majkeel
6. apr 2019

Trochu nerozumiem. Niekto si pozicia na mobil, tv, nevie splacat ani to, ako chce splacat hypoteku na byt desiatky rokov niekolko stoviek eur mesacne. A divi sa, ze mu banka nepozicia.
Ustava nezarucuje pravo na nove vlastne byvanie. Preto sa to vzdy riesilo oklukou - viacgeneracnym byvanim u rodicov, starych rodicov, dedenim po nich, byvanim v lacnejsom podnajme dalej od centra, mestskym bytom, byvanim v starsom dome, byvanim v podnajme a staranim sa o nejakeho stareho cloveka bez rodiny,... Vacsinou ludia, co nemaju peniaze a riesia to pozickami, maju celkovo problem so vzdelanim, ekonomickou gramotnostou,... a nevedia ani zarobit, ani usetrit.

mala_katie
6. apr 2019

@mogaa teraz to čítam ešte raz, a narážala si na môj príspevok asi.. asi som to napísala tak, že sa to dalo zle pochopit.. všetko riadne doplatene bez jediného omeškania čo sa týka tých úverov, kvôli ktorým isiel do bankrotu.. keďže osobný bankrot neznamená, že už nemusí nič platit.. úver dostali teraz pred mesiacom a konečne môžu normálne žiť.. doteraz boli celá rodina v trojizbovom byte s ďalšími dvoma rodinami, mali tam svoju jednu izbu.. @angie11 tebe by som navrhla navštíviť psychológa.. to ako vnímaš úvery a pôžičky je na zamyslenie.. na to, že si vyhlásila osobný bankrot si sa moc nepoucila.. zase chces zobrať mega úvery a to dokonca 2 a jeden z toho s nektestanskym úrokom, pretože teraz na to máš.. no, o pár rokov to pravda byť nemusí.. úver je posledná možnosť a spotrebak k tomu je šialenosť.. čo tak skúsiť radšej pozrieť nájomné (mestské) byty vo vašom meste? Treba nájsť iné možnosti ako získať bývanie, chápem že v podnájme sa asi ťažko šetrí, no úplne bez peňazí by som na vašom mieste do toho nešla..

mogaa
7. apr 2019

to sú takí ľudia...ja mám tiež kamarátku ktorá si teraz kupovala dom na hypotéku, je sama, hypotéka do 70rokov....tiež nechápem tú banku že jej ho dala do 70-tky, je predsa jasné že ak je niekto na dôchodku tak nebude mať mesačné 250eur na splátku hypotéky....