Ahojte potreboval by som poradiť kamarátke, jej chlap ma dlhy, nezvláda to splacat, aké možnosti ma ? Viete mi vysvetlit, ci je mozny osobny bankrot a či by im vedel pomoct tvz.mediator, alebo ako sa to pise, poradte chcem jej pomôct dakujem
@gloria9 za Prvé su partneri za druhe aspon teda čo mi tvrdila ze to plati ale z omeskanim a kolko krat meska s viacerými splatkami ak by si bola taka dobra dal by som ti na nu kontakt je na facebooku ona by ti to uz detailnejsie vysvetlila.
@machiabeli ok daj spojim sa s nou
@gloria9
ahojky , mozem ta poprosit o mail.kontakt?tiez by som chcela poradit
@gloria9 zdravím aj ja by som porosila info vdaka moc krat
@machiabeli
Základné fakty - osobný bankrot je drahá záležitosť - len na začiatok musí dlžník uhradiť skoro 700€, aby sa to vôbec mohlo začať - má na to?? Za rok 2013 bolo na SVK odsúhlasených IBA cca 90 osobných bankrotov a pritom podaných žiadostí bolo cez 4000.
Podmienky os. bankrotu:
Podmienky osobného bankrotu upravuje zákon o konkurze a reštrukturalizácii. Navrhnúť ho môže fyzická osoba – podnikateľ i nepodnikateľ.
Hlavnou podmienkou je platobná neschopnosť – dlžník má mať nezaplatené 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné dlhy viac ako jednému veriteľovi a nie je schopný ich splatiť.
U fyzickej osoby podnikateľa prichádza do úvahy aj predlženie (dlžník, ktorý vedie účtovníctvo, má viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku).
Povinnými prílohami návrhu sú zoznamy všetkého majetku, záväzkov, spriaznených osôb dlžníka (napr. jeho blízke osoby) a doklad o zaplatení preddavku na odmenu a výdavky predbežného správcu vo výške 663,88 eura.
Predbežný správca a správca
Súd môže i nemusí predbežného správcu ustanoviť.
Dôvodom, pre ktorý ho ustanovuje, je pochybnosť, či majetok dlžníka postačuje aspoň na náklady konkurzu.
Ak predbežný správca nebude ustanovený, preddavok sa dlžníkovi vráti.
Ak súd malý konkurz vyhlási, zároveň ustanoví správcu konkurznej podstaty a vyzve veriteľov, aby v zákonnej lehote prihlásili svoje pohľadávky.
Správca ďalej vedie konkurz, speňaží majetok dlžníka a z výťažku pomerne uspokojí veriteľov, ktorí si zákonným spôsobom prihlásili pohľadávky.
Manželia
Ak bude konkurz vyhlásený na fyzickú osobu, ktorej majetok je i v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, toto zaniká a musí sa najprv vyporiadať.
Oddlženie
Oddlženie je len možnou následnou fázou po úspešnom ukončení malého konkurzu.
Dlžník môže návrh na oddlženie podať súčasne s návrhom na vyhlásenie konkurzu alebo v jeho priebehu. Záleží na súde, či vyhovie.
Oddlženie sa týka pohľadávok veriteľov, ktoré neboli zo speňaženého majetku uspokojené v rámci osobného bankrotu.
Povolením oddlženia začína skúšobná lehota tri roky, počas ktorej správca schvaľuje určené úkony dlžníka.
Dlžník hradí správcovi na konci každého roka určenú sumu z príjmov (nesmie byť vyššia ako 70 % jeho čistých príjmov za celý rok). Z nej správca po odpočítaní svojej odmeny pomerne uspokojuje veriteľov.
Príjem
Dlžník sa počas skúšobnej lehoty musí snažiť o pravidelný príjem, musí súdu „dokázať“, že má úprimný záujem zaplatiť svoje dlhy.
Ak jeho príjem za jeden skúšobný rok bude menší ako 331,94 eura, čo je minimálna výška odmeny správcu pri oddlžení, súd zruší skúšobné obdobie.
Po uplynutí skúšobného obdobia súd môže rozhodnúť o oddlžení. Pohľadávky vzniknuté dovtedy už veritelia nebudú môcť vymáhať.
Oddlženie sa nevzťahuje na dlhy vzniknuté po zrušení konkurzu, hoci v rámci trojročnej skúšobnej lehoty.
@babulka025 jana299@post.sk
@machiabeli @gloria9 ako to dopadlo? Ja mám ten istý problém. Už mi došla aj predzalobna vyzva,za 3zameskane splátky,zaplatila som len jednu. Budem rada,keď mi poradíte kľudne aj cez správu.
@machiabeli ahoj poradim ale potrebujem vediet blizsie info k tomu ma uz exekúcie?chodia mu domov upomienky prisla mu predzalobna vyzva?su manzelia?alebo len partneri?