Osobný bankrot

20. máj 2024

Ahojte.
Prosím vás stala sa nám v rodine taka vec. Moja mamina sa cez sociálnu sieť zoznámila s nejakým debilkom. Písali si pol roka,stretávali sa chceli spolu začať bývať. On ale nechcel platiť podnájom a nahovoril ju ze nech si vezme mamina úver a ze budu mat spoločný byt. Mama mala odlozene nejaké peniaze (celkom dosť,keď sa pred rokmi rozviedla s otcom,vyplatil ju z ich domu a ona si to odložila ze keby nieco. Jasne ze si z toho kúpila malé autíčko,zaplatila depozit atď atď ale stále jej dosť zostalo) zobrala si teda úver,kúpili dom ale on ju nahuckal nech to prepise na neho ze ja ju o to oberiem keďže som jej dcéra a úplne hlúposti proste čistý podvodník. Mamina teda dom prepisala na neho,úver ma ona iba na seba. Rozišli sa..samozrejme. co teraz? Dá sa vyhlásiť osobný bankrot a zbavia ju toho? Platila úver cca pol roka...co ďalej prosím vás?

sisa_s
20. máj 2024

Bankrot vie vyhlasit iba, ak by mala min.rok vedenu exekuciu...nech ide za pravnikom, ci sa neda zvratit ten prepis domu (ale predpokladam, ze to podpisovala pri plnom vedomi a zdravi, takze to moze byt problem)

mamina7070
20. máj 2024

a na ten dom je dana tacha na ten uver ? je to zapisane na LV?
mama pracuje?

zojazoja
20. máj 2024

Musi mat exekúciu na osobný bankrot trvajúcu aspoň 1 rok.

autor
20. máj 2024

@mamina7070 toto vôbec neviem. Pracuje ma 800€ v čistom

mamina7070
20. máj 2024

list vlastnictva vies pozriet na nete to je klucove, osobny bankrot musi mat rok exekuciu ale teda najprv jej daju exekuciu na plat ak prestane platit
ci vobec siahnu na dom zavisi ci je na nom tarcha

uplne si dodrbala zivot a este aj tebe kto sa o nu bude dozivotne starat preco sa vtedy neporadila ?

danieli
20. máj 2024

To sa ako mamine podarilo? Nerozumiem, ze moze mamina takto rozmyslat, ze by ju dcera o dom obrala…ved si dcera, pozna ta cely zivot a pana dokonaleho kolko rok dva? To hadam nie mozne toto🤦‍♀️

mamina7070
20. máj 2024

aka je vyska uveru? kolko ho este ma platit ? aka je vyska splatky?

autor
20. máj 2024

@sisa_s
@mamina7070
@danieli
@zojazoja baby ja do toho moc nevidím. Od rozvodu s otcom moc nekomunikujeme ona len sociálne siete a sami idioti. Len toto co som napísala viem. Volala som kamarátke je účtovníčka a ona mi povedala hneď ze bankrot.

Ale mne to príde moc jednoduché preto sa pýtam. Véd to aj ja si môžem zobrať teraz úver kúpiť byt splácať pol roka potom prestať platiť počkať na exekúciu nech trvá aspoň rok...byt medzitým akože predám (pritom ho len prepíšem napríklad na mamu v mojom prípade na mamu nie 😃😃) poviem ze peniaze z predaja som minula a co? Bankrot a hotovo? Mam byt takmer zadarmo? Podla mňa to nie je tak jednoduché ako mi to bolo povedané ved by to robili všetci

majka36912
20. máj 2024

V tomto pripade by som sa asi obratila s touto otazkou na advokata. Kludne sa spytaj tych, co su na MK. Osobny bankrot by mala byt ta posledna varianta, ktoru clovek voli.

autor
20. máj 2024

@majka36912 prečo posledná?

mamina7070
20. máj 2024

jasne ze tak to nejde pri osobnom bankrote sa jej majetok spenazi plus prevody su v rozpore tam je v hre nepoctivy zamer tak to nefunguje proste

len ty nepises dolezite info ale ja osbne ti radim daj od nej ruky prec toto si pozapisuj keby ta dali nansud aby si jej platila v buducnosti vyzivne nic jej nepoziciavaj

majka36912
20. máj 2024

Ak vyhlasi bankrot, uz jej nikde nikdy nikto nepozicia peniaze, cize ak by sa stalo nieco vazne a potrebovala by dajme tomu len 1500 eur, nedostane sa k nim. A myslim, ze je v tom ovela viac negativ, ale nepoznam vsetky. Vo vseobecnosti len viem, ze sa to odporuca ako posledna moznost.

maranco
20. máj 2024

Čo si našla na liste vlastníctva v časti ťarchy, je tam záložné právo pre banku ktorá dala úver?
Mama s tebou vôbec nekomunikovala ohľadom kúpy bytu, úveru, nič nespomenula?

sisa_s
20. máj 2024

Ak do toho nevidis viac, tak zbytocne riesis detaily...zalezi, ci to mama chce riesit, alebo nie...ak nie, ty s tym nic neurobis, ak ano, nech to riesi s pravnikom, nie na internete

autor
20. máj 2024

@mamina7070 nema majetok...len to malé auto

mamina7070
20. máj 2024

tak jej ho zoberu samozrejme a budu jej brat vacsiu cast platu

ma kde byvat?

a ty si s nou v kontakte?

alienkami
20. máj 2024

Dar sa dá vziať späť. Poraďte sa s právnikom

alickapusinka
20. máj 2024

Ako môže byť taká dospela žena prepáč hlúpa dôverčivá a naivná nechápem. Na cudzieho prepísať dom pane bože strašne toto je ako sen.

30majka71
20. máj 2024

Štát má zaplatiť hypotéku, to by asi každý pobral peniaze halabala.

mamina7070
20. máj 2024

nepise ci ide o hypoteku so zaloznym pravom mozno dala vacsiu cast v hotovosti a zvysok spotrebak

a ci to bol dar nepise

amelie2017
20. máj 2024

Akoze mama mala dom, na ktory zobrala hypo a potom ho prepisala len tak na nejakeho typka..a banka jej to akoze dovolila? Tomu neverim.
Ak to bol len spotrebak, je to viac pravdepodobne..kazdopadne skusit dobreho pravnika.

lenkakravcova
20. máj 2024

Byt sa nedá len tak prepísať, keď je tam hypotéka (ťarcha v banke). Tam musí byť kupón predajna zmluva a musí sa hypotéka vyplatiť. Byt zaťažený hypotékou sa nedá predať. Dá sa iba zmeniť majiteľ keď sa zároveň ten dotyčný upíše ako spoludlznik.
Pozri čo je reálne v papieroch.
Ak spísali darovaciu zmluvu, dá sa tam na súde raz dva zrušiť lebo je to samé o sebe neplatné (keď hypo nie je v tom riešená).
/To isté ak ručila pri úvere nehnuteľnosťou/

veltraud
21. máj 2024

zobrala si uver = zobrala si hypoteku? kolko? alebo nejaky spotrebak? Ak hypoteku, tak prepis na niekoho ineho je narocnejsi...a hypoteka nespada pod osobny bankrot.
Ako prepisala byt? Darovala? "Predala"? Moze to napadnut a za istych podmienok aj uspiet.

luccija
21. máj 2024

Tak toto je životná tragédia.Mamu pekne obalamutil a teraz bude mať oči pre plac.Ked chces porad sa na FB v skupine spýtajte sa právnika môžeš aj anonymne

aandrea9
21. máj 2024

Na hypotéku sa osobný bankrot tuším nevzťahuje.

autor
21. máj 2024

@veltraud spotrebak...okolo 70 tisíc ako to bolo s nehnuteľnosťou neviem...ci to darovala pripísala predala neviem. Neviem ci to nebolo tak ze hneď rovno ako to kupovali to už kúpil on. Naozaj neviem

kathrin17
21. máj 2024

@alickapusinka bohuzial poznam takych viac, co pre sladke recicky naleteli podvodnickej skupine...obrali ich o vsetky peniaze a ked uz peniaze neboli, tak cau a pa....dokonca tam boli vyhrazky typu, ak mi neposles peniaze dovtedy a dovtedy, tak ma zabiju, nebudu ma operovat a do tyzdna umrem a take zvasty.....a zena sama zufala pomoze tomu dementovi, ktoreho miluje a ktory "miluje" ju az za hrob....nie je takych malo...bohuzial ☹

veltraud
21. máj 2024

tak to nejako nesedi. Dala som si teraz do uverovej kalkulacky. Maximalna splatnosti pri spotrebakoch je 8 rokov, neviem, ci nejaka banka dava aj taku vysoku sumu. Z platu 800E mi vyhodilo max 27 tis., pri splatke 371 mesacne (Tatra banka). Idealne by bolo sadnut si s mamou, odlozit hanbu bokom, dat dokopy a prejst si vsetky papiere. a pripadne vyhladat pravnika

luccija
21. máj 2024

Musíš vedieť úplne všetky informácie, lebo ty len hadáš a potom sa ísť poradiť k právnikovi.