Ošetrovné kvôli koronavirusu

lulufa
13. mar 2020

Chcem sa opýtať,či môže manžel brat ošetrovné,lebo nejde do práce na dcérku,s ktorou je manželka na predĺženej rodičovskej dovolenke. Dcérka má 5 rokov.

lucka_ke
13. mar 2020

ak má aktívne nemocenské poistenie tak môže (je zamestnanec, ale SZČO, ktorý si platí odvody)

lucka_ke
13. mar 2020

alebo

lulufa
autor
13. mar 2020

áno, platí si odvody a manželka je doma s dieťaťom. Môže ísť teda otec teraz na to ošetrovné na 14 dní? Nemôžem to nikde nájsť...

evallu
13. mar 2020

podla mna môže, kedže ja sama som na predlženej platenej rodičovskej, chodím do práce, a teraz som na očr, a už som aj predtým bola (ked bola malá klasicky chorá a ja som nemohla do práce) tak nevidím dôvod prečo by nemohol i otec, teda ak si platí nemocenské, čo asi áno, podla toho čo píšete....

lulufa
autor
13. mar 2020

@evallu nemôžem to nikde nájsť, aby zle nebolo...

asturia26
13. mar 2020

prosim vas a moze manzel ist na ocr aj ked je zatvorena skolka, teraz cez toto obdobie?Neviaze sa to len na dieta, ktore chodi do skoly, je skolopovinne a ta skola je zatvorena. Viem, ze moze ist s malou len ked je naozaj aj chora, ale rada by som vedela, ci moze ist na ocr cez corona virus, pretoze je zatvorena skolka,

hipuska
14. mar 2020

@asturia26 toto môže

misicka101
14. mar 2020

@evallu prepac, ze ta otravujem, ale aj ja som na predlzenej platenej rodicovskej a chodim do prace (mala ma 5) a zavreli nam skolku koli corone. Myslis, ze mam narok na ocr? Bojim sa aby mi nezrusili rodicivsky ( kedze mi ho platia) koli 14 dnom ocr-ky.. Dakujem za odpoved

evallu
14. mar 2020

@misicka101 ja som bola odkedy som nastúpila do práce na očr už aspon 2x.... ak nie viac už si nepamätám, ale vzhladom na to že malá je dosť často chorá (madle krčné a nosné - budú musieť ísť asi von ) tak určite aj viac, nastúpila som v auguste, teraz od prvého marca zas (zmena zamestnavatela).............a malá chodí do štátnej teda vlastne mestskej škôlky..... viacerý mi vraveli že je to v poriadku..... s malou stále riešime ten problém kvôli ktorému som na predlženej (podozrenie na autizmus) nič nie je dokončené, chodíme na terapie, k psychologičkám atd atd.... predtým rok mi ju vylučili so štátnej, tak chodila do súkromnej......................................teraz sme skúsili štátnu kedže súkromná stále viac ako 350 za mesiac, už sa trápime 2-hý rok a stojí ma to nemalé prostriedky, ešte k tomu som sama....................................... teraz mi prišiel papier že ak chcem predlženie musím dokladovať, neviem ako ked bude táto celoplošná karanténa ale nevadí...........................určite môžeš ísť na očr, či otec, jediné čo sa stane, ak pôjde ten čo poberá predlženu rod dov. že ti príde zakaždým papier zo soc. poistovne, o tom že ked očr skončí, že ti končí povinné dôchodkové poistenie od štátu, lebo odteraz to platí zamestnávateľ, ak teda nejakého máš, ak nie ani to ti nepríde...................mna ten prvý doporučený list zo soc. poistovne vcelku vydesil, ale ked som ho otvorila bolo tam toto, a chodí to zakaždým ked skončím očr......................................asi je to tak nastavené, už sa mi ich tu kopí viac.......................a je mi to nanič 😀

evallu
14. mar 2020

@lulufa neviem ti poradiť kde to nájsť, mne to bolo povedané jednou psychologičkou, vlastne dvoma, že dokonca je to paradox, lebo ak je človek na neplatenej tak nie................ja som prešla zo súkromnej škôlky do štátnej a nastúpila skoro súčasne do práce (konečne sa mi podarilo nájsť vzhľadom na tie peripetie okolo škôlok s dcérou).............jediné čo ti viem povedať že u mna to beží v poriadku, akurát, vždy ked skončím očr (neviem či aj pri začiatku) mi príde papier od soc. poistovne že tým že za mna platí povinné dôchodkové zamestnávatel, štát prestáva platiť (počas očr to akoby platí štát).................ale očr dávam len zamestnávateľovi, on to odnesie, aj ukončenie aj začiatok, teraz nie pri koronavíruse, to som im len poslala mail a volala, ale normálne predtým som im doniesla tlačivo a bolo......

misicka101
14. mar 2020

@evallu dakujem ti, si strasne zlata. Mala chodi do statnej skolky (vlastne skor nechodi - od septembra tam bola dokopy 2 mesiace ☹️ je u starkej, kym som ja v praci). Tiez malej vyberali v lete nosne mandle a je minimalne o polovicu menej chora... Na ocr pojdem ja 😊

sunny15
30. mar 2020

Ahojte posiela soc.poistovna po odoslaní žiadosť očr mailom potvrdenie o prijatí žiadosti?Ja som čítala že nie,ale manželov kolega povedal že on dostal.Mne nič neprišlo.Dakujem

evittam
30. mar 2020

@sunny15 Pride notifikácia ze mail prijali na spracovanie.

sunny15
30. mar 2020

@evittam mne nič neprišlo 😵

sunny15
30. mar 2020

@evittam a to som posielala pred dvoma týždňami 😟čo teraz?mail je správny

evittam
30. mar 2020

@sunny15 Neviem.Volaj ci evidujú tvoju žiadost.

sunny15
31. mar 2020

@evittam no budem musieť vďaka

zamilovana
21. apr 2020

Ahojte, neviete náhodou, kedy budú vyplácať ošetrovné? Potvrdenie o prijatí mi prišlo na mail, odvtedy nič. Myslela som, že tento mesiac príde čiastka za marec, zatiaľ nič...

evittam
21. apr 2020

@zamilovana Majú 60dni na rozhodnutie.
Ďalej maju 400tis.OCR a dost PN...cize cakat.

zamilovana
21. apr 2020

@evittam jasné, to je v pohode, len či neposielali. Dík za info

evittam
21. apr 2020

@zamilovana Niekto dostal ini nie.

janapk
22. apr 2020

@zamilovana ahoj na stránke SP je info, že niečo vyplácali už 15.4. A druhý termín majú 27.4. 😉

petenka83
22. apr 2020

@zamilovana nápodobne, ani rozhodnutie ani peniaze, snád prídu tento mesiac

zamilovana
23. apr 2020

@janapk ďakujem za normálnu odpoveď, ktorá mi aj dala nieco prínosne. Aspoň niekto empaticky🙂😘

zamilovana
23. apr 2020

@petenka83 no hádam to postupne rozposlu.