Oprava auta cez havárijné poistenie

mon_day
1. sep 2024

Ahojte, vedeli by ste mi prosim niekto poradit?
Podarilo sa mi suchnut auto o zvodidla. Mame havarijnu poistku, volala som do poistovne, ozval sa mi chlap na obhliadku a dohodli sme sa, ze kedze mame kiu a budeme to davam robit priamo tam, tak oni su samoobhliadkovy, cize mi to pozru aj dohodnu opravu..
Bola som na obhliadku a oni, ze poobjednavaju nahradne diely a ozvu sa. Lenze to poskodenie nie je take zavazne, zeby bolo potrebne menit pol auta. Nic nieje preliacene ani zlomene, len oskrety lak..
Neviete mi prosim poradit, co je pre nas vyhodnejsie? Dat vsetko oskrete vymenit alebo ist radsej do ineho servisu? Kolko sa plati spoluucast pri havarijnej v kooperative?
Vdaka

luliu
1. sep 2024

@mon_day spoluúčasť máš v zmluve. Tu zaplatíš vzdy

gribka1
1. sep 2024

Tak pokiaľ viem, dnes sa lakuje celý diel. Rozobrať, poskladať. Ak nemáš preliačinu, stačí prelakovať. Spoluúčasť platíš podľa zmluvy, keď ste uzatvárali poistku. A záleží aj na poisťovni. Niektoré preháňajú a točia peniaze. Možno aj tvoj prípad.

mon_day
autor
1. sep 2024

@luliu aha už som našla 5%. Vďaka

mon_day
autor
1. sep 2024

@gribka1 no veď mne to príde uplne odrb.. boli sme aj na servisnej medzičasom a tam tiež vraveli, ze prelakovat, nie menit... nasla som 5% spoluucast. Ale aj vzhladom k zivotnemu prostrediu je to extrem takto hned vsetko menit nic neopravovat.. 🙉🙈

luliu
1. sep 2024

@mon_day ale máš tam aj minimálnu sumu, ktorú zaplatíš vždy, jedna vec je 5 % ale vždy to býva 5 % a napr. minimálne 200€. Teda ak máš škodu 1000€ nezaplatis 50€ (5 %,) ale tých 200

gribka1
1. sep 2024

@mon_day Treba povedať, čo chcete, že len toto a hotovo. Nenechajte sa odrbat. A ešte pozor, lebo my sme zažili oškretie cez dvoje dverí, a brali to ako dve udalosti a tým pádom viac spoluúčasti.

mon_day
autor
1. sep 2024

@luliu jasné, to som ani nerátala, ze by bolo menej ako 150€..

mon_day
autor
1. sep 2024

@gribka1 😱😱 to vazne? Ja mam oskrete pol auta. Dvojo dveri aj predny naraznik.. som myslela, ze to bude jedna poistna udalost😅 musim este to dostudovat v zmluve..

gribka1
1. sep 2024

@mon_day No, my sme boli tiež v šoku.

luliu
1. sep 2024

@mon_day bude to jedna poistná udalosť, ak sa to poškodilo naraz. Niekedy ľudia majú suchmute auto vzadu, suchmu ho vpredu a chcú to dať opraviť naraz ako jednu poistnú udalosť a tak to nefunguje

gribka1
1. sep 2024

@luliu my sme mali akoze dve udalosti

luliu
1. sep 2024

@gribka1 tak poisťovňa predpokladala, že škoda nebola z jednej nehody

gribka1
1. sep 2024

@luliu To bolo neprehliadnutelne že naraz ... ved si zober vandalizmus, že ti niekto klucom prejde dookola, nezaujem. Nám nejake decko s bicyklom oškrelo. Nedokážeš, nenájdeš.

avanka
1. sep 2024

@luliu áno,presne tak..nám tak povedali, že to musí ísť cez 2 poistné udalosti.

@mon_day my máme spoluúčasť 99€ bez ohľadu na cenu.

martinbud
1. sep 2024

@mon_day ak to nie je vážne, neriešil by som to cez havarijnu poistku. Jednak servis vždy počíta s novým dielom pretože mu to platí poisťovňa, druhá vec je vaša spoluúčasť ktorá môže byť omnoho vyššia ako cena ktorú by ste zaplatili keby si to spravíte sami a nevravím o tom že o rok bude vaša poistka vyššia lebo ste rizikovejsia pre poisťovňu. Keď tak napíšte .

mon_day
autor
4. sep 2024

V pondelok mi volal znalec zo slovexperty, ze mam prist na obhliadku. Ja sa pytam, ze naco ved uz som bola v kii... ze kii skoncila zmluva s poistovnou. Necudujem sa poistovni, ked to takto robili😅 takze sa nam to takto samo vyriesilo..

Teraz sa len rozhodnut ci opravu v autorizovanom servise ci rozpoctom. Ake mate skusenosti, co odporucate?🙏