Oplatí sa v dnešnej dobe ešte kupovať panelákový byt?

21. dec 2023

Niektoré sú ešte postavené v roku 1960.
Sú novostavby o toľko lepšie? Cena je tam o dosť vyššia ako v staršom byte.

viestta
21. dec 2023

Obavam sa, ze niektore dnesne developerske projekty zdaleka nedosahuju ani kvalitu ani zivotnost panelakov.

sima234
21. dec 2023

@viestta úplne súhlasím.

viky_21
21. dec 2023

Tiez zdielam nazor, ze niektore dnesne novostavby isto nevydrzia tolko co stare bytovky .. vsetko sa stavia rychlo rychlo a zrazu aj z kuchara je stavbar ..

pinkgirl
21. dec 2023

Okrem toho stavbárskeho plusu sú tu aj plusy kde ten panelák stojí - pri novostavbách zvyčajne chýba občianska vybavenosť - nie je tam MŠ, ZŠ, MHDčka chodí redšie, chýba zdravotné stredisko, obchod...
V starších zástavbach/sídliskách toto všetko už existuje a je to v dobrom dosahu aj peši.

zmrzlinka2021
21. dec 2023

Novostavby od dobrych develeperov su velmi kvalitne.
My sme povodne chceli bezny starsi byt, lenze stacilo chodit na obhliadky, tie panelaky boli vybyvane.

sasa1310
21. dec 2023

@viestta ja mám obavu, že opäť téma o ktorej nemáš ani páru. Určite je nemožné porovnávať panelové bytovky s novostavbou. Len to by si v nich najprv musela bývať a vyskúšať ich na porovnanie

pukina
21. dec 2023

@viestta nielen tie najnovsie. byvame v cca 12rocnej bytovke a to ze pocut kazdy prd je jedna vec, ktora sa prezit da. ale dost velke zavady na elektrike atd., to si pri kupe clovek nema sancu ustriehnut. a ked sme kupovali a boli pozerat aj novostavby, nestihala som sa divit, ake fuseriny sa dnes stavaju za astronomicke ceny.
ale zase, byvali sme v podnajme v byte zo 60 rokov, a tam nas trapili hrozne plesne, tolko sava co som tam minula, otras, napriek tomu, ze bola bytovka zateplena. takze asi by som povedala, ze vsade sa nieco moze najst

sasa1310
21. dec 2023

Však jasne, že je cena omnoho vyššia lebo sú lepšie. Bože ja som taká rada, že som sa odsťahovala zo starého paneláku kde už všetko bolo treba robiť. Či v samotnom byte alebo v spoločných priestoroch. Tu je všetko nové a vyjdenia z auta “suchou nohou” do bytu je v zime na nezaplatenie

sasa1310
21. dec 2023

@pukina my v novostavbe nepocujeme absolútne nič. Žiadnych susedov

cafelatte
21. dec 2023

Mne príde ze novostavby sú rychlokvasene s použitím najlacnejších materiálov kde ide len o zisk. A zdá sa mi ze majú mensiu výmeru, minule som videla niekde 2 izbový do 50m2, čiže nasekané kralikarne, na kvantitu.

jaroslav81
21. dec 2023

Mne sa absolútne nepáčia novostavby, kde je kuchyňa spojená s obývačkou, totálne uletený trend...to je pre moderných ľudí, čo takmer nevaria...inak si neviem predstaviť sedieť v obývačke, pozerať film a žena 2 metre odo mňa vypráža rezne...toto nikdy nepochopím...
Inak starý byt nemusí byť panelákový, dajú sa kúpiť aj staré tehlové a tie vydržia isto viac než novostavby

luxus10
21. dec 2023

@jaroslav81 co rezne, este lepsie su ryby...😂 tie mas potom vsade...
a este na plyne, tak je umastene vsetko..a k tomu pusti digestor, a ty mas po pozerani filmu...

toto nepochopim ani ja, smrad a hluk, patri do kuchyne, ak tam ma niekto este pracku ci susicku tak zbohom...

marsmykkok
21. dec 2023

No byty z panelov sa stavali skôr od roku 1980 vyššie. Tie staré (väčšinou nižšie) sú tehlové.

viestta
21. dec 2023

@sasa1310 netvrdim, ze kazda developerska novostavba je pruser za pruserom, ale pocula si o takom, ze panelak ma staticke problemy? Zato ja som pocula o par takych, jednu dokonca museli vystahovat, lebo ohrozovala ludi na zivote. O kvalite prace sa tiez daju viest polemiky, pretoze kazdy jeden projekt konci po odovzdavani reklamaciami u zhotovitela.

viestta
21. dec 2023

@marsmykkok panelaky sa stavali od sesdesiatych rokov (najstarsie kosicke, cisto panelakove sidlisko zacali stavat v 1962), v devatdesiatych sa dostavali tie, ktore sa zacali stavat pred novembrom 1989, aj to nie vsetky. Prvy panelak bol v Bratislave postaveny niekedy pred rokom 1960.

luliu
21. dec 2023

@sasa1310 podľa mňa nemáš šajnu ty. Množstvo dnešných novostavieb nemá úroveň panelákov. Po jednej zime zatekanie, plesne a pod.

hiro
21. dec 2023

@viestta No, nie som stavbar ale z podstaty toho ako su stare panelaky postavene - betonove panely - tak myslim ze oni ani take staticke problemy nemozu mat ako mozu mat novostavby 🙂
Nove stavby maju technologie o ktorych v dobe panelakov ani nechyrovali. Druha vec je ze ked tu stavbu odflaknu tak to nemusi byt nic moc. Nasa bytovka bola postavena este v dobe (2007) ked sa stavalo kvalitne a velkoryso, take sa uz dnes nestavaju.

dulazh
21. dec 2023

@marsmykkok prvy panelovy dom sa postavil v BA v roku 1955

sasa1310
21. dec 2023

@luliu bývame cela rodina už v novostavbách (vymenili sme všetci) každý v inej a nezateká nikomu. Naša skusenost.
Ja mám v novostavbe pod kachlickami v kúpeľni tehlu, v paneláku som mala miestami sadru s novinami z roku 1979, keď sme prerábali a strhli staré kachličky pôvodné.

@viestta si počula.. ja bývam

viestta
21. dec 2023

@sasa1310 tak nech sa ti dobre byva. Nie kazdy ma stastie na seriozneho zhotovitela. Mame znamych, ktori odflaknute detaily riesia odkedy sa nastahovali a teraz uz mozu iba buchat hlavu o firstok, pretoze zhotovitel isiel do konkurzu a zakaznici si mozu...

tululu
21. dec 2023

nuz kamaratov svagor projektoval cele nove developerske "sidlisko" a vyjadril sa,ze radsej by si kupil klasicky panelakovy byt ako cokolvek z toho, ale uprimne nemam o tom vacsie znalosti. myslim,ze odflaknute moze byt aj jedno,aj druhe.

jana_eyre_2
21. dec 2023

@jaroslav81 ako človek čo má kuchyňu spojenú s obývačkou môžem potvrdiť že to je krok dosť vedľa... Tak ako kúpeľňa s toaletou je totálna blbosť.. čo už, my uz si môžeme len zvykať..

jana_eyre_2
21. dec 2023

A ešte k téme, kedysi som na túto tému počúvala podcast, bohužiaľ neviem kde.. odborník sa vyjadroval, že paneláky majú pokiaľ sa o ne ešte ľudia starajú dostatočne dlhé obdobie na to, aby sa oplatilo do takého bytu investovať.. avšak dnešné technológie, pokiaľ sú poctivo stavané je jasné že majú viac výhod ako štary panelakovy byt..

Ja bývam v dome postavenom v 2010, je to RD a stavali sme ho svojpomocne.. druhý krát by som sa tak nerozhodla a kúpila by som starší dom.. ja mám totiž slabosť na staré domy a za tie roky čo tu bývam tajné aj tak premýšľam nad iným typom.. ale to je len tak na okraj a nemá to asi moc spoločného s praktickostou..

anita010
21. dec 2023

Myslím, že sa to stále oplatí. My sme kupovali pred pár rokmi, tesne po rekonštrukcii. Je pravda, že nám ostal splátkový kalendár za prerábku, ale aj tak sa oplatilo. Cena toho bytu sa o dosť navýšila. Inak, mám spojenú kuchyňu s obývačkou a dokonca aj s chodbou a ako vidím, som asi jedna z mála, ktorej to práveže vyhovuje. Rezne ani rybu nevyprážam denne, ani mäso denne neklepem. Vyhovuje mi to, že si deti v obývačke kreslia, či inak hrajú a ja sa s nimi rozprávam a môžem na ne vždy vidieť. Mám rýchlejší prechod medzi miestnosťami a ľahšie sa mi upratuje a keďže som dala francúzske okná, tak sa mi aj celý priestor presvetlil.

mandzula
21. dec 2023

V klasickom panelaku som nikdy nebyvala, no aktualne byvam v novostavbe, kde od susedov pocut takmer vsetko, hucia rozvody vody, susedov osobne nepozname, no cez kupelnu vieme, ze im krachuje vztah (nevera) - mame to vecer ako telenovelu, cez vetracky v kupelni a wcku nam do bytu fuka cierny prach a cez digestor zas presne vieme, co u susedov varia (vacsinou je to nieco s cibulou) a aby som nezabudla, cez jedno okno sakra fuka. Ked tu uz bolo spomenute spojenie kuchyne s obyvackou - toto nepochopim asi nikdy, denne na to vykliname.
Ako obrovsku vyhodu vidim garaz sucha noha a okrem toho okna je tu super izolacia, donedavna sme takmer nekurili.

sasa1310
21. dec 2023

@viestta mne sa býva výborne. Nikoho nepočujem, všetko nové. Neporovnateľne oproti starému bytu v Petržalke. Tam už tých terás niekoľko od toľkej kvality popadalo. A že nám tam padali balkóny, že sme museli všetci z fondu opráv ich firmou zaistiť, ani nebudem písať. Tu mám na takéto veci 40 rokov pokoj

zuzanka.zuzu
21. dec 2023

kedysi mi to bolo jedno, teraz je dôležitá lokalita lokalita lokalita ... najlepšie novostavba v centre 😎

mell27
21. dec 2023

@sasa1310 moje kolegyne z práce by ti nevedeli rozprávať ako sa im býva v novostavbách... Žiaľ...

slovenka753
21. dec 2023

Vyrastala som v dome ... Nechcem, veľa roboty, nem na to čas. Kúpili sme tehlový byt, predali sme, všetko bolo počuť. Kúpili sme novostavbu, zatekanie, tiež hluk, spojená kuchyňa a obyvacka mi nevyhovovala a všeobecne divni premotivovani susedia. Kúpili sme panelák a som max spokojna. Čo som čítala tak paneláky má pri dobrej starostlivosti prežijú.

viestta
21. dec 2023

@sasa1310 panelaky v Petrzalke maju 40 rokov, takze len si tvorte FO, o 40 rokov sa vam zide (dufajme, ze nie skor)