Oplatí sa teraz kúpiť byt?

26. apr 2023

Oplatí sa teraz kúpiť byt? Denne vidím ako ceny klesajú. Mám byt v rezervacke, ale premýšľam či dobre som urobila.
Hypotéky pôjdu hore, to je jasné, ale to ma až tak netrápi, lebo to môže byť zase obdobie len na niekoľko rokov, možno znova klesnú... Proste na 30r sa to nedá predpovedať, výška hypotéky.

lelelienka
26. apr 2023

Moj nazor, netvrdim ze to bude presne tak, ale to nemoze nikto…
Potrebujes ten byt, alebo nie? Ak ano, asi to nie je otazka, ak nie, co ti brani pockat a uvidis? Tak ako sa neda predpovedat vyvoj urokov na hypo, tak tiez nemas vestecku gulu co budu robit ceny bytov a kedy presne sa pokles zastavi. A este teda otazne je ci ide o novostavbu alebo stary byt a najma lokalita. V Bratislave asi novostavby dole nepojdu, alebo len minimalne, ale developer skor pocka, nic ho nenuti predat. Stare byty, ak niekto nemusi nutne predavat, tak to radsej prenajme a pocka kym ceny porastu, teda aspon ak ma rozum, obzvlast teraz, ked ludia nemaju peniaze a mnohi hypo ani nedostanu, tak prenajmom sa logicky bude darit, kedze to pre vela ludi bude jedina moznost.

bobo777
26. apr 2023

To že novostavby v BA nepôjdu dole je iba chcenie developerov, nič viac...Idú dole staré byty a idú dole aj niekoľkoročné "novostavby" z druhej ruky....developeri sa namlsali keď boli nízke úrokové sadzby a ceny vystrelili...to skončilo a pri súčasných úrok. sadbach na to ľudia nemajú a ani skoro mať nebudu...ani v tej BA....tj. developeri budú v problémoch, nebudú stavať, klesne dopyt po stavebnom materiáli, klesnu ceny všetkých bytov, starých viac...akurát to bude trvať niekoľko rokov...

jaroslav81
26. apr 2023

@bobo777 presne tak, všetci dookola tvrdia, že novostavby neklesnú lebo stavebný materiál je drahý...je drahý iba kvôli korone, lebo sa sedelo doma pol roka a nič nevyrábalo....teraz ked sa pozastaví nová výstavba, lebo ľudia nemajú záujem, ceny stavených materiálov klesnú, kľudne aj na predcovidovú úroveň. Tuším, že niektoré už aj klesajú...

juro375
26. apr 2023

@jaroslav81 presne tak suhlasim. Tu prikladam zaujimavy clanok ohladom akutalneho predaja a vystavby novych bytov https://www.yimba.sk/clanky/cakanie-na-lepsie-c...

juro375
26. apr 2023

Zdravim tu je clanok ohladom cien bytov atd.. mozno sa dozviete odpoved, ktoru hladate https://www.trend.sk/spravy/realitny-trh-stabil...

Mozem vam poslat viacero clankov a rozhovorov z tohto a minuleho mesiaca ohladom aktualnej situacii na realitnom trhu a ohladom odhadovaneho vyvoja do buducna

bobo777
27. apr 2023

Ceny roku 2022 sa najblizsich 10 rokov nevrátia...a ako to bude potom uvidíme...keďže sa na trhu začnú objavovať nájomné byty....a demograficka kríza je vo výhľade...

hiro
27. apr 2023

"lebo to môže byť zase obdobie len na niekoľko rokov, možno znova klesnú... Proste na 30r sa to nedá predpovedať, výška hypotéky."
Noo, ked sa pozrieme na % poslednych 100 rokov tak mne to vychadza ze casy ked hypoteka bola pod 4% sa uz nevratia a normalne % hodnoty su okolo 6.

matkahelka
27. apr 2023

moj muz podnika v stavebnictve a neviem teda, ake materialy klesaju, lebo on z mesiaca na mesiac hundre, ze je vzdy drahsie lepidlo, omietka, osb dosky. a su materialy, ktore su nedostupne a je na ne cakacka. a nerozumiem, ako sa mozu znizit ceny materialov, ci cohokolvek, ked inflacia je v plnom prude.
K veci- stare byty urcite klesnu, novostavby neverim. Prave kvoli tym drahym materialom. V mojom okoli vsak klesaju len byty o ktore nie je zaujem; stare, sidliskove. Byty v centre/sirsom centre si cenu drzia.

bobo777
27. apr 2023

@matkahelka....jednoducho, keď sleduješ ako sa (ne)predávajú byty v novostavbách na projektoch ktoré boli rozbehnuté ešte pred zvýšením úrok sadzieb....ľudia na to nemajú a nebudú kupovať....developerov čakajú ťažké časy, nebude sa stavať, klesne dopyt po stavebnom materiáli a jeho cena klesne...oceľ a drevo už poklesli....byty v centrách miest sú ina kategória, nie pre bežného kupujúceho a vo veľkej väčšine to nie sú ani novostavby...

lelelienka
27. apr 2023

@bobo777 co je bezny kupujuci? 😉
Ludia musia niekde byvat, ked nedostanu hypoteky, pojdu do podnajmov, takze ak ma niekto volny byt, musel by byt blazon, aby teraz predaval - prenajme ho radsej alebo pocka, cize sa byt neuvolni. A takych bytov je viac nez dost, aj v novostavbach. Netreba zabudat na skupinu, ktora ma hotovost, ti mozu byty pokojne kupit prave ako investiciu - lepsie ako stracat peniaze pri takej extremnej inflacii.
Developeri sa tiez vedia zariadit, vid. hyponajmy, ktore sa objavuju - to ako tento koncept u nas dopadne som sama velmi zvedava. Rozhodne developer nezlavi z ceny, kym nebude absolutne donuteny. A v takej BA sa nove projekty schvaluju slimacim tempom a bytov je stale malo (neviem posudit, vsade to citam).
Takze nemam sice vestecku gulu, ale myslim si, ze ak aj ceny novostavieb nahodou trosicku poklesnu, urcite nie na uroven, ktora by potesila masy - stale na to vacsina ludi nebude mat a pri tychto urokoch obzvlast, takze ja by som sa nejako extra netesila. Pokojne sa moze stat, ze prave tie hypo uroky na x rokov navysia celkovu cenu viac, ako pripadny pokles kupnej ceny bytu - ano, urokove sadzby sa budu pocas 30r zmenit, ale vie niekto teraz povedat ako? Ked to zhrniem, ten kto musi kupit byt asi nema na vyber, ostatni sice mozu cakat, ale aj tak si velmi nepomozu…

missdiva
27. apr 2023

@lelelienka uplny suhlas. Myslim si presne to iste.

matkahelka
27. apr 2023

@bobo777 ale neprehanaj, novostavby sa trebars v KE kupuju aj teraz, nie vsetci robia za 1000€/brutto a velkou vyhodou novostavieb je, ze sa daju odpisat (co drviva vacsina kupujucich aj robi). ziadny sialeny pokles novostavieb nebude a uz vobec nie stavebnych materialov. okrem bytov sa vzdy budu stavat cesty, obchodne centra, rodinne domy a denno-denne sa stavebne materialy vyuzivaju na rekonstrukcie. a tak ako rozky a olej neklesnu, tak neklesnu ani bezne stavebne materialy, pretoze je a bude po nich vzdy dopyt. moj muz caka na plechy z ciech uz druhy mesiac a este aspon mesiac bude, ak je po niecom taky dopyt, ze su na to cakacky, cena este stupne, nie ze sa znizi.

bobo777
27. apr 2023

Vy si neuvedomujete že sme tu žili v masívnom kvantitatívnom uvoľňovani ako monetarnom tak i fiškalnom....ľudia peniaze dostávali a sedeli doma...úroky bankach nenormálne nízke....ludia si myslia akí sú bohatí na uver...to vytvorilo dopyt, vystrelilo ceny nehnuteľností a spôsobilo inflaciu....lenže milé moje to sa skončilo, resp. to doznieva to a ide sa do úplne inej reality....takej kde jedlo a energie (teplo, voda) sú výrazne drahsie a splátka hypotéky je dvojnásobná...pomer cien nehnuteľností k platom je spolu s ČR najvyšší v EU..a spočítajte si koľko sú priemerné úspory Slovakov...8 tis. Eur na hlavu...z toho tu chcete mať dopyt?...na realitnom trhu je bublina ktorá praská....pri vysokých úrokoch nie je a nebude dopyt, resp. bude len mizivý, pokým výrazne neklesnú ceny......jasné môžu prenajímať ak budú mať najomcu dovtedy kým prídu na to za ceny 2022 najbližších min. 10 rokov nepredajú...a potom tu bude demograficka kríza...

jaroslav81
27. apr 2023

@bobo777 presne tak a ak si pozriete demografickú krivku, o pár rokov tu bude enormné množstvo dedičov, babky a dedkovia v panelákoch, ktoré dostali za socializmu ako 25 - 30 ročný dožijú a dediči to budú nútený predať a rozdeliť sa. Takže sa zvýši ponuka bytov, čo bude robiť tlak na pokles ceny. Doteraz počet obyvateľov Slovenska stúpal a teraz začína klesať a klesať má až do roku 2060. Zatiaľ sa nič nezbúralo + stále sa stavajú nové byty, takže tvrdiť, že je nedostatok bytov je nezmysel. A čo sa týka toho prenájmu, som zvedavý, keď sa skončí vojna a zrazu sa vrátia domov desiatky tisíc Ukrajincov a uvoľní sa kopec bytov, či to aj potom bude taký super biznis. Ceny prenájmu znovu klesnú ako počas covidu.

matkahelka
27. apr 2023

@jaroslav81 prenajimame 3 byty, ten prvy 13 rokov, posledny 5 rokov a nudzu o najomnikov sme nikdy nemali a to teda neberieme kdekoho, ale mame dost specificke poziadavky. pocas covidu sme v ziadnom byte najom neznizovali. tym, ze hypo o rok ci dva nedostane ani zdaleka tolko ludi, co minuly rok, ludia budu nuteni zit v podnajmoch este viac ako teraz a to su predikcie ekonomov, nie moje. lebo o najomnych bytoch tu pocuvame uz roky a este pocuvat aj budeme.
a mimochodom, posuchaj vestecku gulu a povedz nam, kedy sa skonci vojna na ukrajine? lebo ursula sa vyjadrila, ze moze pokojne trvat aj 10 rokov, ty mas lepsie info?

lelelienka
27. apr 2023

@matkahelka presne toto som chcela napisat, uz nemusim 😉
Len dodam, ak dobre nastavis najom, nemozes prerobit. A aj keby z nejakeho zahadneho dovodu dramaticky klesli najmy, comu ale neverim, minimalne naklady to pokryje, ale cena nehnutelnosti bude v dlhodobom horizonte radt (mozno kde-tu s nejakym prepadom, ale bude), takze o najmy by som sa ozaj nebala…

bobo777
27. apr 2023

@matkahelka. Nuž vidí sa mi že sa ti nepaci že ceny bytov pôjdu dole, keď 3 vlastníš.

lelelienka
27. apr 2023

@bobo777 silne pochybujem, ze ked niekto 3 byty vlastni a dlhodobo prenajima, tak by akurat teraz niektory z nich isiel predavat, takze ju aktualne ceny asi nemusia zaujimat. A dlhodobo sa zhodnocuju tak ci tak, myslim ze moze pokojne spavat 😂 narozdiel od inych

jaroslav81
27. apr 2023

Každý biznis funguje tak dlho, pokiaľ to nezačne robiť každý...Za posledné 3 roky sa pokupovalo toľko investičných bytov, že až...Aktuálne je v BA 1160 voľných bytov na prenájom. Tento biznis model nebude fungovať donekonečna...Zachvíľu bude viac bytov než počet obyvateľov..

zuzanka.zuzu
27. apr 2023

KDE V BA KLESAJU NOVOSTAVBY DPCE??? už rok tu na koňovi čítam ako klesajú, už rok mám na účte hotovosť a NIC nekleslo 🙈 napíšte, čakám... ktorý projekt klesá?

hiro
27. apr 2023

@jaroslav81 "Zachvíľu bude viac bytov než počet obyvateľov.."
"K 1.1.2021 mala Bratislava podľa Sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 bez ohľadu na ich obývanosť 248 199 bytov nachádzajúcich sa v rôznych typov obydlí."
"Obyvateľstvo 476 922 (31. 12. 2022)"
Nuz tipujem ze postavit 230 tisic bytov asi nebude zachvilu ;)

bobo777
27. apr 2023

@zuzanka.zuzu Ale nekecaj, pred rokom tu nikto nepisal že novostavby klesajú....vtedy bola ešte doba ked developeri/realiťaci tvrdili, že neexistuje aby ceny bytov išli dole....a ejha idú...akurát developeri s novostavbami nechcú...tak vymýšľajú kktiny typu pivnica zadarmo, hyponajom, odrb s úrok. sadzbou....ale realita ich dobehne

zuzanka.zuzu
27. apr 2023

@bobo777 už rok sú tu podobné témy 😂 no daj tu novostavbu čo klesla, čakám... či nič?

bobo777
27. apr 2023

@zuzanka.zuzu. Kvázi novostavby (5-7-10 r.) z druhej ruky klesaju, určite máš dostatocnu sikovnost aby si na realitnom portáli našla...ak chceš fungel novostavbu, tak zatiaľ pivnica zadarmo, kuchyňa zadarmo, parkovacie miesto zadarmo...zatiaľ málo ale v porovnaní so situaciou spred roka dramaticka zmena....

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juro375
14. máj 2023

@milanpetras suhlasim s vami. A sama NBS tvrdi, ze cena za 1m² je nadhodnotena o 600€, takze ceny maju kam klesat. ECB tento mesiac zase zvysila urokove sadzby, takze nase banky budu nutene tiez zvysit urokove sadzby. A ECB by ich podla vsetkeho mala zvysit znovu v juni aj juli. Takze nase banky zvysia do jesene sadzby o dalsie percento minimalne. A RPMN bude uz okolo 6,5% . Aktualne je cca 5,6% RPMN v bankach no minuly rok to bolo pod 1%. A banky pozicaju o 25% nizsiu maxinalnu vysku hypoteky nez by nam dali pred rokom a tym ze pojdu sadzby este vyssie, takze dostupnost kupit si byt bude este nizsia. A to by malo mat dopad na znizenie cien ked nebude mat kto kupovat za tie vysoke ceny.