Oplatí sa mi podať návrh na zvýšenie výživného?

nikola_12
26. júl 2023

Ahojte žienky 🙋🏻‍♀️ Idem si po radu, možno ste niektorá riešili podobné záležitosti ako ja. Skúsim byť čo najstručnejšia. So snúbencom sme boli spolu 6,5 roka z toho sme 3,5 roka spolu žili v byte, ktorý sme si kúpili. Toxický vzťah hneď od začiatku - chorobný klamár, nekonečný ku****ík. Nakoniec sme sa rozišli a o 2 týždne na to som zistila že som v 6tt. Vyjadril sa, že on dieťa nechce a ja si to mám riešiť ako uznám za vhodné. Dcérka má dnes 3 roky. Naposledy ju videl keď mala 5 mesiacov. Totálny nezáujem z jeho strany. Dohodli sme sa hneď po narodení, že mi bude na ňu posielať 200€ mesačne. Poslal síce vždy, ale už viac krát som mu musela písať SMS... Nebaví ma to a hlavne, on s nami nechce komunikovať a ja to už duplom nevyhľadávam. Takže moja otázka znie (konečne)🤦🏻‍♀️ keďže mi 3 roky pravidelne posiela 200€ a ja ho dám teraz na súd (malá ide do škôlky, budem ju voziť autom, chcem požiadať o zvýšenie) aby sme to mali aj papierovo, je možné že súd mi, alebo teda jemu oficiálne neschváli ani tých 200€? Pánko totižto to zarába okolo 1600€ + má svoje kšeftíky, ale samozrejme na papieri minimálka a zvyšok obáločka.

nelca0510
26. júl 2023

@nikola_12 áno,je to možné. Mnohé ženy tu nemaju toľko ani na staršie deti

martul
26. júl 2023

@nikola_12 radšej by som obetovala jednu smsku, že haló zabudol si poslať peniaze. Lebo keď to dáš na súd a on pošle potvrdenie že zarába minimalku tak dostaneš oooovela menej. Len si uškodíš.

nikola_12
autor
26. júl 2023

@martul Veď práve tomuto sa chcem vyhnúť. Že aby som si ešte viac neuškodila a on sa bude smiať.

denissi
26. júl 2023

@nikola_12 ja mam túto sumu na 2 dcérky a to už má jedna 15 a druhá 12, asi by som nevymýšlala

nikola_12
autor
26. júl 2023

@denissi Ide o to, že tento rok bol, čo len ja viem, už 3x na dovolenke so psami 🙂 vkuse nejaké zahraničné výstavy a kúpil si nové auto. A ja mám každý mesiac stres či pípne alebo nie.

kvetinka75
26. júl 2023

@nikola_12 hm. Inak zaujímavé, na papieri minimálka - to je asi pre súd podstatné ale ľudia slepí nie sú. Aj ten sudca musí vedieť, že keď dokážeš, že bol na 3 dovolenkách, má nové auto, že asi z minimálky to nebude. Ale či niečo vyššie vysúdiš, ono papier nepustí, žiaľ, mnohí to využívajú vo svoj prospech. A ten papier bude pre súd asi podstatnejší ako iné dôkazy.

januska12323
26. júl 2023

Ja by som to spravila aj za cenu menšej sumy. Keď sa teraz rozhodne, že nebude posielať nedonuti ho nič.

zmrzlinka2021
26. júl 2023

@nikola_12
To je jedno, ze robi na cierno - za to inak moze mat brutal pruser, ze je podvodnik a aj jeho zamestnavatel a moze mu to dokonca pritazit ako neseriozna osoba.

V danom fachu je nejaky platovy standar, to sa berie do uvahy. Urcite ziadaj aspon 350 EUR

@martul Moze posielat papierov kolko chce - normalny clovek musi zivit rodinu a nie byt v praci, kde ma minimalku. Toto mu nikto normalny nezhltne. Minimalku dnes zarabaju nekvalifikovani ludia, ktorym musis este povedat, ktoru vec maju premiestnit z miesta A na miesto B. Sudca nie je sprosty.

macilka
26. júl 2023

@nikola_12 ak ti peniaze posielal na účet (tzn.vies to preukázať), tak súd by mal prihliadať na to, ze doteraz bol schopný posielať 200 eur, pričom posielal dobrovoľne, takže by mal tých 200 eur priznať (vo vzťahu k vyššej sume by záviselo od preukazovania). Ak by súd zistil, že jeho výdavky nezodpovedajú príjmom, s vysokou pravdepodobnosťou by nevychádzal z dokladovaneho príjmu, ale z iných prepočtov podľa zákona o rodine.

draik
26. júl 2023

@nikola_12
Súčasne platené výživné zostane. Nástupom do škôlky Vám však náklady zrejme výrazne neporastú (ak nie je súkromná) a vozenie autom zase nie je príliš argument. Navyše, ak ešte nepracujete, tak Vám stúpne príjem resp. by stúpnuť mohol.
Veci okolo výživného sú však vysoko individuálne, preto je potrebné poznať dostatok informácií v konkrétnom prípade.

martul
26. júl 2023

@zmrzlinka2021 ja viem, ja píšem zo skúseností mojej znamej. Proste všetci vedeli že pánko si žije ako kráľ. Ale ako dokázať čierny príjem?! Keď sa ho sudkyňa pýtala z čoho platí výdavky svoje w frajerky tak povedal že mu dala mama. Hotovo.

zmrzlinka2021
26. júl 2023

@martul
Mama mu dala na vydavky jeho frajerky - toto fakt nikto normalny nezhltne.

Ak je priemerny plat v nejakom fachu cca 1800 v hrubom, darmo tu niekto bude mavat s minimalkou. Ak ju ma, jeho problem nech si hlada lepsie patenu pracu.

martul
26. júl 2023

@zmrzlinka2021 ja ťa chápem, aj mňa to štve. Ale čo to znamená,,nikto normálny nezhltne" proste sa riadia tým čo je na papieri. Ako mu ona mala dokázať, že ho vypláca v hotovosti načierno?

zmrzlinka2021
26. júl 2023

@martul No a co ked to ma na papieri? Priemerny plat je 1800 v tom co robi, a on ma 600 - tak jeho problem.
Zas sudcovia nie su vytreti

martul
26. júl 2023

@zmrzlinka2021 dokola si ideš svoje, ja viem že sudca nie je vytrety ale opakujem, nedokazala mu tú čiernu prácu, priemerný plat nie je proste dôkaz.
Neskutočne ma to štve, kamoška robí ako otrok, rodičia jej pomáhajú ale proste takto dopadla.

zmrzlinka2021
26. júl 2023

@martul Priemerny plat je dokaz - proste je to priemer ludi, ktory robia dany job na plny uvazok, preto minimalka je jasne klamstvo!

martul
26. júl 2023

@zmrzlinka2021 ok, keď myslíš, asi máš s tým reálne skúsenosti.

nikaeli
26. júl 2023

@nikola_12 moja dcéra má 16, chodí na súkromnú strednú školu. Koncom júna sme mali pojednávanie, súd schválil 200€. Otecko sa odvolal, čakám, čo bude ďalej 🤷🏻‍♀️ tiež má minimálku a pritom si pred Vianocami kúpil nové auto.. @zmrzlinka2021 nezmôžem nič. Doložila som ponuky práce na jeho pozíciu v našom meste s platom cca tis8c eur. Nič. Jednoducho má potvrdenie o príjme s minimálnou mzdou. Som zvedavá, ako to bude pokračovať.