Oplatí sa mi dobrovoľné nemocenské pripoistenie?

direrka
26. júl 2017

Mamicky, nemamicky, dievcence, zeny.. Prosim o radu.
Skoncila som matersku, momentalne som nezamestnana. Planujeme dalsie babo, tak som si dala dobrovolne pripoistenie s vymeriavacim zakladom 500€. Platit mam 165€ mesacne. Materska by mi mala vyjst cca 375€ ( ak som teda nasla dobre informacie ).. Ak by som si neplatila to pripoistenie, tak by som dostavala iba rodicovsky, co je 200€. Je to tak? Cize som v pluse 175€ a z toho platim mesacne 165€. Cize ostava 10€, ktore mi vlastne akoze stat da.
Ako pocitam, tak pocitam, tak sa mi to platenie moc neoplati. Je to tak, alebo som uz uplne mesuge?
Dakujem za odpovede.

evittam
27. júl 2017

@direrka Presne tak. A ty si uvedom,ze platis celý balík poistenia z coho je NP (nemocenske poistenie) len 4.4% cize nejakých 19Eur a z tohto je tebe platena MD.

evittam
27. júl 2017

@direrka Inak ak este nie si tehotna a budes tak staci to zistit skor max.tak okolo 5.-8.tt a zdvihnut si VZ na maximum a dat sa PN aby si nemusela platit vysoke odvody a MD by ti mali vyrátat z maxima.
Dobre rozmyslam,prosim - @zalka,majusqa77 ? 😉

evittam
27. júl 2017
majusqa77
27. júl 2017

@evittam no len, ked uz teraz plati, tak tam zdvihnutie asi nepomoze.. musela by zrusit a zacat platit az neskor. si myslim

mimac
27. júl 2017

@direrka tak sa hoď na PN. alebo po pol roku si môžeš zmeniť vymeriavací základ na 2000E a hoď sa na PN a zarobíš....keď ti už tak o to ide koľko ti dá štát....

evittam
27. júl 2017

@mimac Len "zarobi" az po 26tyzdnoch co zmeni VZ.

mimac
27. júl 2017

@evittam však som písala že po pol roku,ešte tehotná nie je,môže otehotnieť akurát po pol roku ako sibude platiť minimum a keď zistí že je v tom tak zvýši a hodí sa na Pn a po PN požiada o materské,mylim sa?

evittam
28. júl 2017

@mimac Pri DNP som si nie celkom ista ako to funguje.

evittam
28. júl 2017

@mimac Tam si myslím,ze to musí mat zmemeny VZ tak ako som uz napisala a asi ma pravdu aj
@majusqa77 . Požiadame o nazor @zalka.😉

evittam
28. júl 2017

Zmeneny

direrka
autor
28. júl 2017

Baby,zrusila som to...

zalka
4. aug 2017

@direrka ako dlho si bola poistená?
nemáš možnosť pracovať na dohodu s pravidelným príjmom ... ak budeš pracovať každý pracovný den vyradia ťa z UP ale v podstate ZP budeš mať platené z dohody .. a nič nebudeš doplácať, a takto získať 270 dní keby sa ti podarilo

direrka
autor
5. aug 2017

@zalka ,zatial nemam moznost dohody.A na PN staci odpracovat 90 dni,vsak?

zalka
7. aug 2017

@direrka nárok na PN je hned po zamestnaní sa ...
PN je tak z minima ak je VZ vyšší, ak je VZ nižší tak je z VZ rátaná
po 90 dnoch je PN rátaná z vyššieho VZ ak je