Oplatí sa investovať peniaze prostredníctvom burzy?

leushka1574
8. okt 2024

Ahojte, chcem sa spýtať na Vaše skúsenosti s investovaním peňazí prostredníctvom burzy, alebo investičných fondov, alebo čohokoľvek ďalšieho.
Je niečo, čo naozaj dáva zmysel a oplatí sa? V poslednej dobe mi telefonujú z firmy Škola Obchodovania
a Partners Group, máte s nimi niekto skúsenosti?
Viem, že ešte existuje Brokeria - je to rozumné zveriť takto cudzej firme svoje peniaze?
Ktorú z týchto inštitúcií by ste si vybrali a prečo?
Vopred ďakujem za každú jednu odpoved a všetky Vaše postrehy a komentáre 😊😌
Na akej sume treba začať investovať? Ako sporíte pre svoje deti?

liv1
8. okt 2024

Ziadnu. Ziadnym takym neverim, aby som im zverila svoje financie.

lizatko1009
8. okt 2024

Prosim ta... Vypusti toto co najakor z hlavy, zabudni a viac sa nepytaj a nedaj sa oblamanutit sladkymi recami, vies ako to funguje? Mojmu volaju 3x tyzdenne a taku prdel si z nich urobi a rovno len zablokuje cislo a znova najdu chochmes a volaju. Horsie ako bambusove ponozky.

rozculena
8. okt 2024

pred chvíľou bola jedna téma zmazaná,pýtal tu od nás 100 dolárov na investovanie......

biba_18
8. okt 2024

je rozdiel investovanie a investovanie… neviem aká škola obchodovania volá vám, ale takéto kurzy, školy investovania napr., robia aj banky pre svojich klientov… partners group aj brokeria robia finančné poradenstvo ako mnoho iných a ich agenti alebo makléri musia byť zapísaní v registri ministerstva… čo sa týka všelijakých pochybných programov cez net - no, to už je niečo na spôsob online hry skôr, ale na niektorých appkách s prístupom k burze sa dá zarobiť, ale to sa človek musí naučiť, možno aj v škole investovania…

brloh
8. okt 2024

@leushka1574 Investovanie nie je zlý nápad, ale určite nie cez firmu ktorá sa ti sama vnucuje. Ak máš peniaze naviac, odporúčam pozrieť videá napr. od Juraja Karpiša a študovať ako a kde investovať.

biba_18
8. okt 2024

ak by si sa rozhodla investovať ( máš vačšiu hotovosť z dedičstva napr), je dobré diverzifikovať - niečo cez banku, niečo cez brokera, niečo prípadne cez apku, niečo na dlhopisy, niečo na dynamický obchod na burze…

melanta
9. okt 2024

Áno, oplatí sa investovať. Investujem roky. Ak tomu sama nerozumieš a nevieš venovať čas, aby si sa to naučila, tak logicky človek využije poradcu. Partners, Brokeria a ďalšie stovky takýchto spoločností - všade sú naozaj skvelí odborníci aj laici hrajúci sa na odborníkov, tým pádom nebezpeční. Nemyslím si, že akýkoľvek odborník a ozaj dobrý poradca vyvoláva kade tade ľuďom. V každom prípade, ako píše biba, je potrebné diverzifikovať. Mať peniaze rozložené na rôznych miestach. Hlavne nepočúvať ľudí, ktorí tomu nerozumejú a nikdy neinvestovali, alebo investovali spôsobom, že nakúpili draho a lacno predali. Lebo vtedy sa najľahšie klamú ľudia, ktorí nepremýšľajú - keď sa môže ukázať, ako vysoko je aktuálne zhodnotenie. Ľudia vtedy kupujú draho a keď to začne klesať, tak rýchlo predajú. Robí sa to presne naopak. Kupuje sa lacno a predáva draho.

maranco
9. okt 2024

@leushka1574 keď ti niekto telefonuje s ponukou investovať je to zvyčajne podvod, buď chcú mesačné poplatky za "školné" alebo obchoduješ na ich fiktívnej burze kde "máš výnosy", ale reálne nevieš odtiaľ nič vybrať. Možno dovolia prvý malý výber aby svoju obeť presvedčili že to funguje.
A aby nadobudli dojem serióznosti vydávajú sa za rôzne známe firmy.

Čerstvý príklad zo 4.10.2024

Dobrý deň, investovala som na obchodnej platforme Soft-trades.com. Suma mi vzrástla behom mesiaca, pri nákupoch ma sprevádzala brokerka. Všetko išlo dobre, sumu sme išli spoločne vybrať, samozrejme cez stránku Binance.sk, keďže je to väčšia suma. Tam som už mala založený účet.

Po dvoch dňoch mi prišiel mail od AML (aml@europa24.ec), kde ma upozorňovali na nasledovné "Pozastavili sme transakciu vo výške 50 000 EUR, ktorá bola odoslaná treťou stranou do vašej osobnej kryptopeňaženky na finančnej burze. V oficiálnom registri sme vás nenašli ako oficiálneho obchodníka oprávneného obchodovať na londýnskej burze FSA, preto sme vašu transakciu ako podozrivú transakciu zastavili, aby sme skontrolovali vaše osobné údaje súvisiace s obchodovaním na finančnom trhu."

Po zaslaní požadovaných dokladom mi prišlo nasledovné z tej istej stránky:" Systém zastavil transakciu v hodnote 50 000 € ako podozrivú, súvisiacu s praním špinavých peňazí a podporou terorizmu. Sledujeme všetky transakcie na finančnom trhu a máme potvrdené, že váš zisk prekračuje povolených 10 000 € pri obchodovaní na finančnom trhu bez licencie FCA. Žiaľ, systém nedokáže spracovať transakciu vo výške 50 000 EUR, ktorú sa snažíme odoslať, pretože nemáme fyzicky dostupnú licenciu FSC, ktorá nám umožňuje oficiálne pôsobiť na finančnom trhu. Preto si treba „kúpiť“ licenciu v PDF súbore, ktorý môžeme pridať do systému, aby systém s týmto súborom vedel pracovať. Licenčný poplatok je 20 000 €.

Musíte uskutočniť platbu do zabezpečenej kryptopeňaženky: x1c39B55aF206895A077A15a165C56A8a723D0FdA (ETH). Po zaplatení garantujeme odkúpenie lýcea a jeho pridanie do automatického systému na aktiváciu."

Teraz teda neviem čo robiť. Viem , že to môže byť podvod a možno aj je. Brokerka mi je ochotná dať polovicu na zakúpenie tej licencie. Mám to ukončiť. Ako overím ,že to nie je podvod.
Zdroj: https://www.banky.cz/poradna/soft-trades-a-popl...

zic
9. okt 2024

Ak ta to zaujima seriozne, tu mas porovnanie poplatkov (a vplyvu poplatkov) pri investovani cez rozne platformy (sama / brokeri / sprostredkovatelske spolocnosti / banky)... Ak sa s tym nechces babrat, najdi si lacneho sprostredkovatela (momentalne na sk EIC nemanazovany ucet alebo Portu... trosku drahsie Finax)... Ak sa tomu chces venovat, najdi normalneho brokera (Interactive brokers, alebo XTB, popripade FIO) a investuj sam(a)...

banasovak
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zic
9. okt 2024

@banasovak ale ved naco take tajnosti - vysvetli tu na verejnom fore... urcite sa radi poucia mnohi ludia a mozme rozobrat pripadne poplatky, vyhody / nevyhody... Ak je to dobry produkt / firma, nie je sa za co hanbit...

leushka1574
autor
9. okt 2024

@brloh ďakujem za tip na Juraja Karpiša, už ho počúvam 😊

leushka1574
autor
9. okt 2024

@lizatko1009 áno tiež nechcem naletieť….ale neviem, niektorí ľudia tvrdia, že to zmysel dáva…medzitým som sa dočítala, že spoločnosti Škola Obchodavania je vlastne Unika Profit s.r.o., v NBS majú zrušený zápis…podľa obchodného registra to vlastní pán Roman Brixa z Brna, ale v činnostiach majú skôr administratívu a prenájom nehnuteľností…

zic
9. okt 2024

Fio banka robi napriklad zadarmo skolenia (pozri ich facebook / stranku) a vies, ze je to renomovana spolocnost... Nebol som tam, tak neviem, ako velmi presviedcaju ludi na investovanie cez ich platformu, ale vo vseobecnosti ti asi viac prospeje precitat fora (napriklad to co som ti dal) ak sa tomu chces seriozne venovat... Skolenie bude urcite prilis kratke / rychle... A nikdy nevies, kto ti tam chce co podsunut...
Takze urcite odporucam studovat skor v roznych skupinach tomu sa venujucich.

zic
9. okt 2024

Ale ak chces rychloskolenie, tak
1, zaregistruj sa u renomovaneho brokera (nie "hrackarskeho")... naprilkad IBKR, XTB alebo to fio (trosku drahsie)
2, nakup bud celosvetove akumulacne ETFko (napriklad take, ake mas najskor v 2. pilieri - MSCI world alebo obdobne - alebo ak veris viac USA, tak S&P500... naklady su minimalne (od 0.03% p.a. az po 0.22%). Porovnaj s hocakym sprostredkovatelom a uvidis ten rozdiel...

SXR8.DE - iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
VUAA.DE - Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Accumulation
SPYL.DE - SPDR S&P 500 UCITS ETF USD Acc
VWCE.DE - Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Accumulation
EUNL.DE - iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)

3, pravidelne dokupuj a nic dalej neries
A mas vystarane

evansova
9. okt 2024

@melanta Presne tak, som na tom podobne. Vyuzivam sluzby investicnej poradkyne, ktoru mi poskytuje banka. Vyzna sa, investované peniaze prinasaju zisk. Sporit a investovat sa vzdy oplati, najhorsie je drzat uspory doma.

jarkove
9. okt 2024

@evansova v akej banke ?

david1202
9. okt 2024

@liv1 preto nebudeš mať žiadne peniaze zarobené.

david1202
9. okt 2024

Ja mám finax 3 roky ,patrí pod NBS, národnú banku Slovenska ,xtb a podobne tieto neviem či majú dohľad ,xtb je poľský,tak že ideš na vlastné riziko ,po 3 rokoch som začal skúšať treading 212,tam si nakupuješ všetko sama čo chceš,ak chceš ale mať diverzifikáciu tak finax , portu atď ,finax je drahší , berie za správu 1,2% poplatok ročne ,ale nemusíš nič riešiť a majú svoju pobočku,infolinku,email ,vieš sa skontaktovať ,tým že som tam 3 roky ,som bol v -8 % len raz ,potom v januári som mal zisk 29% ,keď som nakupoval aj v - mesiace ,ide to na dlhé roky ,ak plánuješ dlhodobo investovať ,má to zmysel ,ak krátkodobo tak nie ,hlavne nie podielové fondy cez banku ,majú 4-6 % poplatky,ako vstupný, výstupný a za správu

liv1
9. okt 2024

@david1202 isteze 😁

lucyluska
9. okt 2024

@leushka1574 napríklad, investície nejakej firmi.
Keď som robila v UK dostali sme akcie, neskor si ich aj ľudia za lacnejšie kupili a vyplatili si hypotéky, keďže business rastol. Napr ocado išla akcia na predaj za 3tis.libier lebo prišla korona a ich služby isli na dračku.
Napr veľký boom bol AI technologie, čip, firma NVidia, akcia vyšla 1000dolarov a viacej. Kto sa v tom pohybuje, sleduje trh, tak snáď dobre zaivestuje. Už som spominala, pred rokom a pol som kúpila akcie Kyndryl, stala okolo 13e, teraz je jedna za 24, a kyndryl ešte nezačal vyrábať revenue, zisk, až od roku 2025. Mám to ako dlhodobé investovanie, cca 10r, kebyže mi akcia vybehla na 100e budem happy, šťastnejšia kebyže na 200. Za rok a pol mám 20tis. Nikto mi to nepovedal, sama som do toho išla. Hlavne som chcela brookerov obijsť.

zic
9. okt 2024

@lucyluska mam otazku... ked obchadzas brokerov, ako presne tie akcie nakupujes a predavas? Lebo nic lepsie a lacnejsie ako ist priamo cez (dobreho) brokera neexistuje.

lucyluska
9. okt 2024

@zic appka trading 212. Zaregistrovala som sa. Overili ma. Poslala som peniaze na účet s potom som wi kupivala co som chcela.

zic
9. okt 2024

@lucyluska ok Trading212 je broker...

lucyluska
9. okt 2024

@zic oki

misanthropicdann
10. okt 2024

@leushka1574 ak sa tomu nerozumieš zver to inej firme. Na Slovensku máme dosť serióznych.
Ak sa pýtaš ci investovanie dáva zmysel a ci sa oplatí tak v takom prípade investovanie nieje pre teba. Nechaj si peniaze radšej doma pod vankúšom.

banasovak
11. okt 2024

@zic to nie sú tajnosti, ale ak mám všetko rozpísať, tak je to na dlho. Ktokoľvek bude chcieť vedieť viac, poviem. Nemam problém, ale nie je to len tak napísaný. Všetko, všetko podstatné treba vedieť a tiež budú určite otázky. Tak verím, že kto má záujem, tak sa ozve. Pekný deň vám prajem 🙋🏼‍♀️

zic
11. okt 2024

@banasovak Tak ale od toho je forum... daj hlavne body (hlavne poplatky, kam sa investuje... typ aktiva... viac hadam ani netreba na zaciatok)... 1 napises a 100 ludi si precita... ved to je vyhra pre teba, nemusis 100x vysvetlovat...
Zaroven sa dozvedia ludia, co sa do toho nevyznaju na co si dat pozor... a nebudu az tak vystaveni ojebabravaniu...

banasovak
12. okt 2024

@zic poplatky nie sú vstupné ani výstupné. Akurát každý rok príde na účet výnos a ten treba priznať.
Posielam linky... možnosti je dosť
https://investicia.boxyland.com/projekty/boxyla...
Ďalšia z možností
https://investicia.boxyland.com/projekty/boxyla...
https://investicia.simplicityinvest.sk/projekty...

V prípade potreby sa môžeme stretnúť osobne alebo na školení spolu so mnou a tam je tiež možné si to vypočuť. Už potom sa každý rozhodne slobodne. Ja som ukázala možnosti a len sa stačí rozhodnúť. Č

zic
12. okt 2024

@banasovak vdaka nastudujem... toto je ferovy pristup...