Oplatí sa investovanie do podielových fondov?

ivka21
20. okt 2021

Dobre ránko. Chcem sa spýtať ci sa mi viac oplatí investovať do podielových fondov v banke alebo rovno v nejakej spoločnosti co sa tým zaoberá. Neviem sa rozhodnúť keďže ma odrádza vysoký síce jednorazový poplatok pri tej druhej možnosti ide o sumu vyše 300 e.

nelca0510
20. okt 2021

@ivka21 ťažko povedať,keď nemáme viac údajov. Ja investujem cez banku.

zuzkaa1991
20. okt 2021

@ivka21 urcite take riesit s finančným ale s takym ktoremu nejde o províziu ale o spokojnost klienta nam velmi v tom pomaha aj ked som finacne gramotna

liljana
20. okt 2021

Neoplati. Najdi si brokera, vyber nejaky etf fond, investuj kazdy mesiac urcitu sumu a mas to s min.poplatkami. Spravca fondu, banka si zoberie svoj poplatok, ci sa ti dari, alebo nie. Ak sa nedari, okrem straty, zaplatis este aj poplatky za spravu.

zuzanka.zuzu
20. okt 2021

počkať... za to sa platí, že VY investujete VAŠE peniaze? 😲 to akože vážne??? 😲 ty kokso, dobre si to rothschildovci vymysleli 😎 fakt som nevedela, že sa za to platí nejaký "vstupný" poplatok aby banky mohli narábať s vašimi peniazmi 😂 čtjbe 😂

dadis
20. okt 2021

@zuzanka.zuzu A ty kde zijes 😆😆😆..ved to je od pociatku podielovych fondov...su vstupné a vystupne poplatky, popr.aj ibe...ze by to tie asset spolocnosti robili zadarmo 🤔...inak nastava aj situacua, myslim, ze v Japonsku to bolo (pokojne ma opravte, ak sa mylim), ze sa platili zaporne uroky...teda ak si mal uver, banka ti platila a ak si mal ulozene peniaze v banke, tak si doplacal ty 🤪...nuz aj take existuje 🤷‍♀️

jakubvojcik
20. okt 2021

@ivka21 radšej treba voliť ETF fondy, ktoré sa od klasických podielových až tak nelíšia, výhodou je však obchodovateľnosť na burze a teda nemusíte potom platiť daň zo zisku 19% pri výbere ak to držíte aspoň jeden rok. Taktiež treba investovať mimo banku kvôli iným poplatkom.

No a co sa týka poplatkov treba pozerať najmä na tie priebežné. Dobre, v niektorých prípadoch zaplatíte vstupný poplatok aj 500€ aj viac, no máte napríklad priebežné 0,2%. Potom máte take prípady kedy síce zaplatíte 100€ na vstupnom poplatku ale vaše priebežné sú napríklad 1,2%, a celkovo Vám ten priebežný zhltne niekoľko tisíc EUR dokopy, mal som už skúsenosti kedy to bolo až 5-ciferne číslo a pár krát aj 6 ciferne ale to už pri veľkých sumach.

Čiže kazdu investíciu si dôkladne prepocitajte z hľadiska poplatkov a výnosov, myslite aj na daň pri podielových fondoch no a nakoniec zistite že veľmi radi zaplatíte aj tých 300€ na začiatku keď tým máte ušetriť napríklad 8.500€ na priebežných poplatkoch a dani celkovo.

3009
20. okt 2021

@ivka21 neoplatí ja som vždy len na tom prerobila.

zuzanka.zuzu
20. okt 2021

ešte aj výstupné poplatky 😂😂😂
@dadis zadarmo? však celý čas držia moje peniaze, určite pýtajú poplatky za spracovanie/spravovanie a ešte s nimi aj obchodujú... tí na ľuďoch tak ryžujú, že pýtať vstupný a výstupný poplatok je výsmech 😂 podľa mňa to vzniklo niekde pri večernej debate ako experiment, či sú ľudia takí blbí a budú to platiť... a vidiš, sú 😀

bloger
20. okt 2021

@ivka21 myslím, že bola relácia o tom na TA3

reenie
20. okt 2021

https://www.bluenumbers.sk/kupit-akcie-alebo-et... doporučujem si tam prečítať podrobne všetky blogy, práve sa tam tým prelúskavam, skvelé je to..

dema4016
20. okt 2021

čo by ste odporúčali? ak má niekto s tým skúsenosť, aj ja už dlhšie nad týmto rozmýšľam, len neviem, nejako mám obavu, mám podiely v sporiteľni a teraz núkajú aj ETF fondy oni majú ISHARES, len neviem, a ako sa tam investuje, či len ja musím kupovať, alebo sa to dá investovať aj cez pobočku sporiteľni neviem

jakubvojcik
20. okt 2021

@dema4016 https://www.digitalneinvestovanie.sk/sk/cenne-p... tu to máte pekne vysvetlené ako. Myslím že aj videonávod tam je tak si to viete pozrieť ako to funguje cez Georga.

michal000
21. okt 2021

@ivka21 ja investujem cez banku (VUB ma nuti mesacne sporit 50 eur), aj sam cez brokera a tiez pasivne cez Finax.eu. Podielove fondy, ktore ponukaju banky su z tychto troch produkov na tom jednoznacne najhorsie, kedze sa zo zisku pri nich musi platit dan a aj poplatky su najvyssie. Odporucam jednoznacne investovat sam cez brokera alebo cez poskytovatela, ktory ma vytvorene portfolia a robi celu spravu za teba - staci ti v podstate len posielat peniaze (www.zlataminca.sk/investicne-portfolia/). Osobne si myslim, ze pre velku vacsinu ludi je vyhodnejsie taketo pasivne investovanie, ano poplatok je vyssi ako pri investovani napriamo cez brokera, ale netreba sa stresovat nad zostavenim portfolia, jeho rebalansingom, sledovat si casovy test na oslobodenie od dane ... . Ale ak ta bavi investovanie, sledujes vyvoj na trhu a si ochotna niest zodpovednost za zle nastavenie a spravovanie vlastneho portfolia odmenou ti za to moze byt tvoj vyssi zisk.

michal000
21. okt 2021

@dema4016 investovanie cez Georga ti neodporucam, som klientom SLSP, ale tento produkt ma este daleku cestu pred sebou, hoci dobrym smerom a SLSP chvalim za to, ze robia investovanie dostupnejsie. Vyber reinvesticnych ETF je velmi maly a pri min. poplatku 12,50 za operaciu na burze je diverzifikacia pri pravidelnom mesacnom sporeni v beznej sume 100 - 150 eur obrovsky nevyhodna. Daju sa najst ini brokeri, ktori ponukaju zadarmo nakup/predaj, ako aj drzitelsku spravu. Jednym z mnohym je napr. XTB (xtb.com/sk/), ktore ma aj lepsiu platformu, webinare o investovani, podporu v SVK jazyku a aj kancelariu v BA.

michal000
21. okt 2021

@dema4016 ak mas vacsiu sumu, ktoru chces jednorazovo investovat (nahradit podielovy fond) a si spokojna so SLSP, tak mozes vyuziti aj ETF cez nich. Ja osobne by som si z ich ponuky vybral iba jedno reinvesticne ETF: ISHARES CORE MSCI WORLD X, na ktorom je cca postaveny aj 2. dochodkovy pilier - indexovy fond.

citronius
19. apr 2022

@michal000 ako ste spokojný s investovaním cez VÚB? Ja mám eurizon, no nejak to nerastie🤷

sienkoo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz