Zdravim, uz nejaky ten rok prenajimam byt v TN a nemam stastie na najomcov. Riesil som uz vela problemov, momentalne mam byt zase volny tak uvazujem nad realitkou. Mate niekto skusenosti cez realitku? Ako to vlastne funguje oni si mesacne beru proviziu z najmu? Budu tiez riesit problemy ked nastanu namiesto mna? Dakujem za info. Popripade viem si nejako preverit cloveka za peniaze?
Realitka podla mna len zhrabne proviziu a odfiltruje take tie najvacsie socky, co potrebuju rychlo byvat a po mesiaci odidu. Ja som si kukala najomnikov na facebooku, linkedin... ale boli vsetci slusni uz od pohladu
Vacsina realitiek to riesi tak, ze teba to nestoji nic, proviziu zaplati najomca vacsinou vo vyske mesacneho najmu jednorazovo. Ty si povies podmienky, akych ludi chces/nechces v byte - aspon pri tych serioznych to tak funguje. Oni za teba vybavia vsetky nalezitosti ohladom prenajatia, pravnych ukonov, ty ak nechces, nemusis byt vobec sucastou obhliadok a pod., iba sa dostavis na podpis zmluvy. Po prenajati uz vsetko najomca riesi s tebou, pre realitku je to uzavrety obchod.
Záleží na zmluve s realitkou, sú aj také, čo byt "spravujú" -samozrejme za poplatok. nielen nájdu nájomníkov, ale aj riešia problémy, či už nájomníkov alebo prenajímateľa.
Realitka len vezme províziu. Absolútne nič nebude riešiť, ak je problém.
S realitkou je to tak, že ona si bude pýtať jeden mesačný nájom zato že ti niekoho dohodila a tým to skončilo.
Za mna sa prenajom neoplati cez realitky.beru 1x mesacne najomne,co malokto je ochotny dat (,ked sa bavime o beznych najmoch,nie rd na slavine)..a neriesia v podstate nic.pri predaji je to ine..robila som v realitke a ked si aj niekto vyhliadol byt,chcel potom realitku obist a su z toho len problemy..pokial viem a situacia sa nezmenila,neriesia nic co sa tyka najomcov
Na fb je niekolko skupin Prenajom bez realitky ….mne sa dva razy podarilo prenajat skoro okamzite.Riziko je vzdy , ani realitka negarantuje slusneho najomnika a mesacne najomne je dost…problemy s najomnikom neriesia, to obvykle mesacne najomne maju za sprostredkovanie a za vypracovanie najomnej zmluvy.Dobru zmluvu si stiahnes z netu, treba to vyskusat.a dost dolezite su kvalitne fotky v inzerate, drzim palce🙂