Opatrovateľský príspevok pri demencii

28. jan 2023

Svagrina sa stara o svokru . Ma stredne tazku demenciu . Doma je to s nou este dobre , aj ked teraz napriklad pojedla za tyzden vsetky lieky , ktoré mala uzivat mesiac , ale vonku je dezorientovaná . U psychiatricky nevedela ani aký je rok . Psychiatricka jej v sprave odporucala umiestnenie v zariadeni, ale ona nechce . Bohuzial , svagrina od nas za tu starostlivost o nu pozaduje peniaze , lebo jej to nevychadza . Moj manzel pritom nema voci nej vyzivovaciu povinnost , lebo ako dieta bol osvojeny babkou a mama na neho neprispievala . Navyse ja som na rodičovskom s dvoma detmi , takze tie peniaze nám chybaju, čo jej plati , lebo to nie je zeovna symbolicka čiastka . Svokra má dochodok 230 eur . Myslite , že jej schvalia opatrovatelsky a kolko je to penazi ? Ako prebieha schvalovanie ? Musi svokra niekam chodit , alebo príde nejaka komisia za nou ? Vdaka

andrejka1974
28. jan 2023

Ak ju dáte do zariadenia na opatrovateľský nemáte nárok a ak vám ho schvália bude krateny o dôchodok ale je to dosť na a dlho ohľadom schvalenia

modrykolibrik
28. jan 2023

Ja keďže s týmto pracujem Vám odporúčam ju umiestniť do špecializovaného zariadenia. Toto sa totiž dlhodobo nedá zvládať keďže pani určite potrebuje 24 hodinovú starostlivosť. Pokiaľ jej psychiatricka dala na papier ze je potrebne ju umiestniť najlepšie ju je zbaviť svojpravnosti aj keď je to na dlhé laktepotom sa dá umiestniť do zariadenia aj bez jej suhlasu

pinkgirl
28. jan 2023

Tiež sa prikláňam k názoru umiestniť ju do zariadenia. S touto diagnózou to už lepšie nebude, stav sa bude časom len zhoršovať a často pribudnú ďalšie diagnózy.

autor
28. jan 2023

@andrejka1974 ona nechce ist do zariadenia . Place kvoli tomu , tak chceme , aby skusila svagrina poziadat o opatrovatelsky . Len nevieme , ci ma nárok . My uz teraz pomahame , vozi ju manzel po lekaroch , kupuje lieky , ale nechcem , aby aj prispieval financne az v takej miere ako svagrina pozaduje . Hlavne , keď v zivote mu ona nedala koruny a uz teraz pre ňu spravil niekolkonasobne v zivote viac ako ona pre neho / naše deti . Ja som bola ochotna sama od seba , ked sa vratim do prace , že jej bude muž davat 100 eur mesacne , ale nevedela som , že svagrina s tým vyrukuje sama a ešte s vyssou sumou .

janka2927
28. jan 2023

V tomto prípade si myslím,že nárok na opatrovateľku má.Potrva to síce dlhšie,ale treba sa do toho pustiť.A tiež odporúčam zároveň aj podať o obmedzenie právnej spôsobilosti.Treba ísť na úrad a tam švagrinej dajú presne inštrukcie ,ako to vybaviť.

autor
28. jan 2023

@modrykolibrik nie je to moja mama , mne sa tazko nieco presadzuje . Ona zase doma , aj keď je spomalena a ohlupnuta , ešte je pri zmysloch a uvedomuje si realitu . Vie , že tam nikoho nebude mat a už po nej pes neštekne . Ona totiž sa sama nezaujímala o deti špeciálne o muza , takze nie je dôvod za nou casto chodit , nie sú tam vybudovane vzťahy , teraz je to tiež len charita zo strany muza , lebo svagrina nemá auto , aby ju brala pondoktoroch . Podla mna sa švagrine vyhrazala mozno aj samovrazdou , ked ju umiestni , lebo svagrina s umiestnením najprv súhlasila a potom povedala , že sa pri tejto téme vzdy rozplace a nemoze ju tam dat nasilu.

andrejka1974
28. jan 2023

Viem že je to ťažké prežili sme si toto isté a vermi môj muž to prežíval veľmi ťažko chcel sa postarať o svoju mamu ale jeho otec to nedovolil a jednoducho ju dal aj proti jej vôli do domova,kde žiaľ po pol roku zomrela 28.12 a vermi nárok možno bude mať ale bude to veľmi ťažké a čo by som dala za to keby sme mohli prispieť viem že je to ťažké ale myslím že 100 eur by malo stačiť môj muž nemohol nič spraviť nemohol sa postaviť voči otcovi ,pretože pre neho pracuje a je to typ človeka,ktorý vlastnému synovi povie že keď sa ti neľúbi chod je to jeden sebec ktorý vidí len seba a vermi ani nesmuti proste skús sa dohodnúť so sestrou a vermi možno sa dohodnete

autor
28. jan 2023

@andrejka1974 chce od nás mesačne viac ako 100 eur a to ešte manzel riesi lekarov , lieky . My na svagrinu netlacime , je to na nej . Manzel nema pravny vztah k nej , lebo ako batolata sa ho vzdala , lebo ho nechcela . Nemusel by pomahat vôbec , ale pomaha . Skusime tej svagrine vybaviť ten opatrovatelsky , nech má peniaze a nepyta tolko od nás.

cacianka
28. jan 2023

Môžeme ti napísať, aby ste zabuchli dvere, vyškrtli ju zo života tak ako "matka" vyškrtla svoje deti.
Ale nedajte sa vydierať, ak chce švagriná opatrovať, nech si vybaví všetky náležitosti na úradoch a nech sa obetuje. Keď ona nemá to srdce smerovať matku do zariadenia, nech sa stará, ale bez vás. Chápem že mužovi to nedá, ale dohodnite si nejaký limit pomoci, finančný či osobný, aby to nebolo na úkor jeho mladej rodiny. Nepopusti ani ty, máš tiež právo poradiť aj rozhodnúť čo akceptuješ a čo už nie. Ste manželia, takže aj BSM.
Na vozenie sa dá vybaviť sociálny taxík, ošetrenie ados, na príspevky a riešenie sociálnych potrieb je upsvar .
Pani, nie matka, môže žiť ešte aj 20rokov, to dokedy jej máte vracať jej "opateru" !?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
29. jan 2023

švagriná nech si podá o opatrovateľský príspevok, ae logicky jej to aj tak vychádzať nebude.....ak aj bude dostávať cca 450eur a jej matka má dôchodok 230 eur - pre 2 osoby je to málo....opatrovateľský jednoducho nestačí.....a starostlivosť o takéhoto človeka je pre 1 človeka veľmi náročné, hlavne psychicky, lebo tá osoba musí aj nakúpiť aj navariť aj poupratovať a mame sa treba venovať, resp."strážiť ju....dať ju do zariadenia tiež nebude jednoduché, cena takéhoto zariadenia pre ľudí v tak stave je min.cca 600eur, deti musia prispievať ak má rodič dôchodok 230eur....to nefunguje že zariadenie ju vezme len za 230eur(jej dôchodok) bude jej zabezpečovať ubytovanie stravu a starostlivosť "zadarmo"...nehovoriac o tom že kapaity takýchto zariadení sú plné a sú tam dlhé čakačky....veď sa stretni so švagrinou a porozprávajte sa ako to poriešiť....neviem ako presne to je právne, teda ak si dieťa adoptuje babka, ale príspevky na doplatky na takéto zariadenia sa riešia súdne, teda že či dieťa má alebo nemá prispievať na zariadenie kde musí byť rodiť umiestnený

cacianka
29. jan 2023

@mogaa súd berie do úvahy ako živila matka svoje deti, a v tomto prípade je veľmi vysoko pravdepodobné že keďže nie je medzi matkou a deťmi právny vzťah tak súd výživné neurči.
Teda v prípade že by niekto ten návrh na súd vo veci výživné na rodiča podal.
Už teraz sa starajú a hradia nejaké náklady v podstate nad rámec zákona, len v dobrej vôli.
Neriešim etiku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mata90
29. jan 2023

Myslím,že pri takejto diagnóze by mohli schváliť opatrovateľský. Teraz je cca vo výške 550€

autor
29. jan 2023

@mogaa manzel sa pýtal právnika a ten mu povedal , ze ked s ním nezila v domacnosti a nemala ona upravene vyzivne k nemu , ale opatrovatelom bola babka , tak on nema vyzivovaciu povinnost voci nej . Babku samozrejme doopatroval aj ona mala demenciu , takze aj vie co obnasa takato starostlivost , preto ponukal pomoc s vybavovanim umiestnenia a pomaha aj teraz . To s tym zariadenim je skoda , ze je take drahe a bude treba tolko doplacat , potom lepsie nech si ju necha doma . Musim sa porozpravat s muzom , ze viac ako 100 eur davat nebudeme . Ved aj to je 1200 eur rocne , to nie je malo . Hlavne ked moze zit dalsich 10 - 20 rokov . Vyznie to hrozne , ale zla burina nevyhynie , ta bude zit dlho . A som ochotna pomahat len kvoli diagnoze .

autor
29. jan 2023

A jeho mama mu nikdy nepomahla ani ked sa bolo o babku ( jej mamu ) treba starat. Len aby ste vedeli , preco sa jej nehrniem pomahat , lebo si to nezasluzi . Ona nepomohla nikdy nikomu a teraz treba pomahat jej .

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kornelies
30. jan 2023

Svokra nema ziadny majetok? Nehnutelnost...peniaze?
Nehnutelnost sa da predat, vydavky sa budu hradit z penazi, ktore dostala za predaj. Kedze tvoj manzel nema k nej pravny vztah, nech financie riesi jej dcera, dedicka. Hadam si nemyslis, ze ked nieco zdedi, tak sa s vami podeli 😆. Teraz by peniaze zobrala, potom sa bude tvarit, ze skoro nic nedostala. Manzel nech to rovno povie, nie cely zivot drzat usta a krok.

autor
30. jan 2023

@kornelies nema ziaden majetok . Žila vzdy u svojich byvalych druhov , ani nezarabala vela , preto nema skoro ziaden dochodok .

pinkgirl
31. jan 2023

tak to je teda situácia - ona sama za života sa o syna nestarala, priživovala sa u druhov a na staré kolená keď potrebuje opateru si ešte aj vyberá že chce byť doma u dcéry a nie v zariadení. Nuž keď manžel nemá vyživovaciu povinnosť voči matke, tak by som o prispievaní na ňu ani neuvažovala. Nech sa dcéra postará!

sono2
31. jan 2023

Jasne.
Moja svokra ma 250 že to ide po novom na 500
Tiež je na tom svokor cca rovnako
Posudok dával jej obvodný a potom niečo na sociálke, pritom je manželka a ja osobne by som jej to nedala, to by mohli dávať úplne každému s vážnejšiou chorobou taka rakovina vážnejšieho stavu, ale ok. Hlavne je aby napísal, že ma ťažkú demenciu.

sono2
31. jan 2023

Po akých doktoroch chodí? Svokor nechodi nikde. Max raz za pol roka pre lieky

kornelies
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kornelies
31. jan 2023

Minimalny dochodok je 334,30E pre rok 2023, po odpracovani 30 rokov. Preco ma svokra menej?

vulka
31. jan 2023

Iba 100€/mes. To je super "cena". My máme dementnú mamu doma. Dopoludnia máme k nej opatrovateľku cez jeden projekt. Tam platíme 550€ a plus si ešte pár poobedí platíme jednu pani. Tej dávame 4€/hod. Našťastie sme 3 deti, tak to dajako zvládame. Už tretí rok.

autor
31. jan 2023

@kornelies asi preto , lebo jej chýbajú odpracovane roky , ku koncu bola na čiastočnom invalidnom skrz hlavu , ale nevybavoval sa jej skor , lebo ju zivil posledny druh , ale zamestnatelna nebola 10 rokov , neviem do akej miery islo o lenivost alebo uz tam bola ta zacinajuca demencia .

autor
31. jan 2023

@sono2 stale nieco posledne dva mesiace preventivka, takze jedna navsteva odber krvi , dalsia prevencia , poslala ju na kontrolné CT , lebo mala pred rokom nalez , tam sa musela osobne ist objednať lebo pro care má take podmienky , ze musela spisat s nimi nieco , ked si nechce platit celorocne clenstvo , potom tam povedali , ze musi jej obvodna zobrat kreatinin , takze zase odbery , zase muž musiel ist po vysledky , potom ju zobrat na CT , k tej psychiatricke casto chodi , alebo chodi vyberat lieky , tá má plno , nedviha , takze tam musi zase osobne ist, neurologia , pocas roka zubari , orl ,… toto vsetko je na muzovi , lebo svagrina nema auto a nevie to vybehat , mozno sa jej nechce platit aj tych lekarov , za objednania , ukony apod . A to nehovorim , ze sa suchce , 2 hodiny trva , kym sa vychysta , potom 10 x mu vola ako sa dohodli , lebo zabudla , ze sa dohodli . A to este neriesi ine prevencie ako gyndu , mamografiu a pod to by som ho mala poslat s nou tiež .

autor
31. jan 2023

@vulka nie je to 100 eur , svagrina pýta viac , 100 eur som bola ochotna dávať , ale až keď nastupim do prace , nie teraz , keď som na rodicaku

sono2
31. jan 2023

Jasne to chápem.
Môj svokor nepozná nikoho už. Ale zavše nám povie menami. Zaujímavé.
Ináč tiež by v zariadení bol pod sedatívami lebo často nepríjemný a možno aj previazaný. Chápem, že nechce ísť nikde. Ja myslím že vybavíte určite