Ahojte dievčatá, prosím Vás potrebujem poradiť lebo z info z Google sa neviem vysomáriť 🙈 keby som začala opatrovať svoju tetu ktorá je mobilná ale chodí o barle a potrebuje pomoc v domácnosti a s nákupom a by som si vybavila ten OP tak jej z dôchodku to budú strhávať alebo nie? Ďakujem veľmi pekne
Jej zostane dôchodok rovnaký aké čias opatrovateľský sa bude krátiť
@grof_monte_christo a koľko platí resp dľa čoho to závisí?
@andrejka1974 čo sa bude krátiť?
Platí podľa odpracovaných hodín, ktoré ja uvediem do výkazu, mám úväzok len 3,75 hod denne a keď mám odpracovaný celý mesiac bez dovolenky, tak máme vychádza platiť cca 90 - 100€. Asi sa berie do úvahy aj výška dôchodku, moja mama ma dosť vysoký dôchodok.
@grof_monte_christo prečo nemáš cez upsvr ? Moja mama tiež mala cez obec a tiež jej strhavali už dlhšie má cez upsvr a nestrhavaju nič. Ja som mala opatrovanie na starkú a nekratili jej dochodok.
Je velky rozdiel opatrovatelska sluzba z obce alebo z mesta a opatrovatelsky prispevok.
Z toho co citam chces ostat pri tete,to znamena nemala by si pracovat na plny pracovny uvazom t.z.40 hodinovy pracovy cas tyzden
@grof_monte_christo tak moja teta ma zas nízky, má okolo 300 e ani toľko a preto sa pýtam. Ze ja by jej rada pomohla ale zas nechcem aby o svoj dôchodok prišla veď to potom nebude mať nič 😔
@mata90 Mám ešte iný pracovný pomer na TPP a mne to takto zatiaľ stačí.
@mata90 takže cez upsvar nestrhávajú?
@tinka2910 nie momentálne som bez práce
Tento opatrovatelsky prispevok sa vybavuje na upsvar podla miestnej prislusnosti.max.vyska prispevku je 562 eur ak nie si pobetatelkou dochodku-starobneho,predcasneho,plneho invalidneho.
Tvoja teta nebude doplacat nic,to je pri opatrovatelskej sluzbe.cize treba si ist po ziadost na upsvar-oddelenie kompenzaci,teta sa da posudit na opatrovanie,popripade este na ine prispevky.ak je teta sama posudzovana,t.z. ze nema manzela a ma iba 300 eur tak ti vyjde max.vyska prispevku tych 569 eur.
@tinka2910 a môžem ju opatrovať ja? Alebo musí byť iná opatrovateľka?
@tinka2910 len opravím, nie že do 300€ ale do dvojnásobku sumy životného minima, čo je momentálne 537 € a nejaké centy.
Mozes opatrovat pokial nemas klasicky pracovny pomer 40 hodin tyzdenne.
@tinka2910 nie nemám v práci som dala výpoveď
Autorka, samozrejme že môžeš opatrovať, len závisí od stupňa odkázanosti aký určí posudkový lekár na základe lekárskych nálezov. Lenže to čo si popísala, sorry ale nie je na opatrovanie asi. Skôr osobná asistencia. Ale treba ísť na upsvar a popýtať sa
Tak treba ist na upsvar po ziadost,rataj max.90 dni na vybavenie.
@tinka2910 to hej nečakám že to bude trepnem do 3 dní hotové. S tým rátam že to potrvá. A ďakujem za vysvetlenie 👍
@klarolinne no takto ona chodí o barle a minulý rok 3x spadla, 3x bola v nemocnici raz dokonca bola na JISke, keďže jej pred pár rokmi menili bedrový klb, už bez barlí nevie chodiť. Na nákupy už od OP nechodí a rada by mala niekoho kto ku nej príde urobí nákup, sem tam navariť a hlavne vyupratovať a odniesť k dr
Tieto lekárske posudky su dosť prísne, moja mama ma oba bedrové kĺby už na výmenu, ma trombozu, onkologické ochorenie, lieči sa už aj na srdce a obličky a posudkový lekár ju ohodnotil na druhý stupeň, je ich tuším 6.
@grof_monte_christo moja teta toez lieči na srdce aj cukrovku ma a aj niečo s cievami. Tento mesiac idem snou na interne na kontrolu kvôli warfarinu a potom ešte cievne a pred 2 t som s ňou bola u očnej. Takže sú dosť prísny?
My sme to vybavovali pred 6 rokmi, možno sa niečo odvtedy zmenilo, o prehodnotenie stupňa sme nežiadali, možno by podarilo, lebo pribudli tie bedrové kĺby, to vtedy ešte nebolo. Uvidíš, vyskúšaj, ale na celý deň ti to asi nedajú.
@grof_monte_christo na celý deň ani nechcem ani moja teta, len na pár hodín. No uvidíme co z toho bude a ďakujem 👍
O dôchodok nepríde ale ak budeš brat opatrovateľský príspevok tak sa ti bude krátiť do príjmu sa ráta jej dôchodok
teraz sa to nejako menilo OP si myslím že dajú len na stupeň odkázanosti 5 a 6 stupeň. Musí mať lekárske správy ak chceš opatrovateľský a podľa toho to zaleží aké ma choroby či je ležiaca alebo prejde.
Pokiaľ chodí (síce s barlami) tak šanca je malá....Ako píšu vyššie, musí byť stupeň odkázania 5 alebo 6 a ten je pri luďoch čo nie sú sebestačný - teda sa sami neobriadia, neoblečú, nanajedia alebo sami neprejdú(tvoja teta ale chodí, síce s barlami ale chodí sama)....ďalej sú to ľudia s psychiatrickými diagnózami alebo onkopacienti...
@mogaa no je to ale dost smutné, kto má napr sa o ňu postarať ( myslím v tomto prípade ten nakup a domácnosť ) keď sama to už nedáva? Ako nejak zle to vymysleli. Moja sesternica pracuje v Rakúsku tam dávajú opatrovateľky už k 1 stupňu bez problémov. Áno viem Slovensko je iné ako Rakúsko ale aj tak. No uvidíme čo vybavíme
Ja mám opatrovateľský príspevok na moju mamu cez obec a áno, každý mesiac platí čiastku podľa môjho výkazu, resp. platím to za ňu ja.