Opatrovateľský príspevok na rodiča

chobotnica777
30. máj 2024

Ak budu rodicia starí a nebudú sami vedieť fungovať dá sa vybaviť opatrovateľský? Ako je to finančne hodnotené? Ako ma človek sklbit prácu so starostlivosťou? Starobince sú drahé.

muchotrafka298
30. máj 2024

Pracovat na plny uvazok nemozes, mozes zarobit iba urcitu sumu, aby si brala na rodicov opatrovatelske. Pohybuje sa to v sume okolo 500 EUR na mesiac, keby si mala dvoch, tak viac. Opatrovatelsky je schvalovany UPSVaR, kde posudia dodanu zdravotnu dokumentaciu, ci ma dany clovek narok na opatrovatela alebo nie. A upozornim Ta aj na to, ze ty si povinna byt s nimi 24 hodin denne, cize ak budes niekam chciet ist, napriklad na dovolenku, tak si musis k nim niekoho zabezpecit sama, ziadny urad Ti nepomoze. Pokial poberas od statu opatrovatelske, tak nepracujes, to je logicke. A ci to vies sklbit s pracu na trvaly pracovny pomer? Nie nevies, ak si oni vyzaduju opateru 24 hodin denne. Zariadenia pre seniorov su drahe, ale tak, co je v dnesnej dobe lacne? Jednoducho je to fakt, ze ak stary clovek potrebuje opateru, tak je to treba zaplatit. Ci uz opatrovatelku alebo zariadenie. Vela ludi to riesi napriklad predajom nehnutelnosti, z co sa potom financuje opatrovanie alebo umiestnenie v zariadeni pre seniorov.

sisa_s
30. máj 2024

Da sa, ak by boli ZTP, vazne diagnozy, demencia atd...iba na "starobu" ti nedaju opatrovatelsky...a ked beries opatrovatelsky, je to podla hodin, ak schvalia 24h opatrovanie, nemozes pracovat...ak by si chcela menej, tak skor zamietnu opatrovatelsky, lebo zjavne ten stav nie je taky vazny
Vsetko najdes tu:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

janinah
30. máj 2024

Treba na starobu myslieť už v produktívnom veku.aj finančne.Sestra doopatrovala rodičov.teraz po smrti mamky ( otec zomrel skôr) má 58 r. a veľký problém sa zamestnať.Ozaj si to treba dobre premyslieť.Opatrovat môže napr.aj vnučka a nemusí bývať v spoločnej domácnosti so starými.Teda ten komu sa to najviac hodí.

janickacrazy
30. máj 2024

@chobotnica777 Hlavne sa na ten opatrovateľský veľmi nespoliehaj. Pokiaľ rodičia nie sú imobilni, s veľmi vážnou diagnózou typu demencia a podobne, tak ti nič nedajú. Kamoška žiadala na svokru, ktorá je slepá (!!!) , má problémy s tlakom, cukrovku a ešte dáke iné diagnózy a nepriznali jej nič! Vraj si ma svokra zvykať sa sama obslúžiť.

chobotnica777
autor
30. máj 2024

@janickacrazy cele zle tento system