Opatrovateľský príspevok na mamu

1. aug 2024

Prosim vas, môžem si vybavit na mamu opatrovatelsky hoci nezijeme v spolocnej domacnosti? Budem chodit mame pratat, pomahat pri sprchovani, nosit jedlo, nosit ju po lekároch atd, pretoze ma ochrnutie lavej strany, no mam svoju vlastnu rodinu a maleho syna, cize logicky sa presťahovať k nej nemozem. Ako to teda funguje? Vznika narok ci nie?

tanapeta
1. aug 2024

Môžeš. S mamou nemusíš bývať v spoločnej domácnosti. Stačí ísť vyskúšať požiadať

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkatonkova
1. aug 2024

@ninka297 ja som tak poberala opatrovateľský na mamu....bola ležiaca imobilná....najala dom osetrovatelku a z tých peňazí čo som na ňu poberala sa platila + sa niečo doplacalo....žiadna kontrola nič.,.

tinkatomas
1. aug 2024

Tiež som opatrovala mamu 4 roky, byvala som v inom meste. Denne som ráno o 8.00 prišla ku nej a o 15.00 som odišla ku svojej rodine. Našťastie bol pri mame otec. Kontrola mi prišla raz ročne dopoludnia.

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. aug 2024

@cukroska tak mama je na tom tak, ze tam musim chodit tak 10x denne na par hodin aj co sa liekov pomoci s beznymi vecami atd...tak rada by som si to vybavila ak je to mozne...co sa tyka financi nemam vobec sajnu ako sa to pohybuje

tinkatomas
2. aug 2024

Ja som minulý rok dostavala 525 eur mesačne, presne v tom mesiaci, kedy mama zomrela, bolo to zvýšené na nejakých cca 550 eur?

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cukroska
2. aug 2024

@ninka297 to nie je pravda .

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cukroska
2. aug 2024

@ninka297 celkom tak to nie je ako si písala. Aspoň nie všade. Keďže to stav rodiča vyžaduje a musí byť tam tak či tak, tak dostane zaplatené aspoň.
Aj ked je ti veľmi málo. A vôbec to nekontrolujú tak vážne to neberú a vždy sa ohlásia dopredu. A je normálne ,že to nemôže nik robiť ani 12 hodín a nie ešte 24 hodín. Takže to problém nie je..V jej prípade by pomohla možno cudzia osoba čo by ju zastupovala ako máme my .Cez deň opatrovateľka na pár hodín a potom ja ked treba alebo sestra.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cukroska
2. aug 2024

@ninka297 aha tak to som nevedela. A ak máš čas vysvetlíš mi rozdiel a čo je teda lepšie?

bosorkabb
2. aug 2024

Ak človek poberá opatrovateľský príspevok musí byť v dispozícii pri danom človeku 24 hodín denne. Je za danú osobu zodpovedný. Ak potrebuje odísť musí si nájsť na tú dobu náhradu. Ale nie že pol dňa. Kontroly chodia a vždy chodili.
Opatrujem a beriem opatrovateľský príspevok roky a každý kto opatruje pozná a je oboznámený s tým čo to obnáša. Aj aké má povinnosti.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cukroska
2. aug 2024

@ninka297 Ďakujem za info. My máme opatrovateľku cez USpvar mama má schválené na 8-12h a všetko je o dohode medzí nami.Ale bližšie info nikde sim nenašla. Viem,že to nie je vedené akp pracovný pomer.

cukroska
2. aug 2024

@ninka297 ospravedlňujem sa za mylné informácie.

bosorkabb
3. aug 2024

@cukroska ale to neberiete opatrovateľský príspevok. To by ste musela opatrovať vy a nie niekto iný.