Opatrovateľský príspevok na babku

sisa7587
22. mar 2023

Chcem sa opýtať , mám babku ktorá poberá starobný dôchodok a chcem si na ňu vybaviť opatrovateľky príspevok... (Má 75 rokov bohužiaľ už je nutná 24 hodinová starostlivosť) Ide o to že ja poberám polovičný invalidný dôchodok. Ak by nám to schválili tak koľko by som dostávala ak som na invalidnom? Len sa chcem informovať.
Ďakujem

snazilka_bio_mamka
22. mar 2023

o tom, či je nutná 24 hodinová starostlivosť bohužiaľ bude rozhodovať posudková lekárka. Vek nehrá rolu, mala som prípad, keď na 98 ročného starčeka nedostali opatrovanie. Ak babka nemá vážne diagnozy, hlavne z neurologického alebo psychiatrického hľadiska, opatrovanie je ťažké získať. Ak je len klasicky stará, s klasickými stareckými ťažkostami, ťažko dostane 5. alebo 6. stupeň, dokonca taký stupeň odkázanosti nezaručuje ani to či je na vozíčku alebo nie. Ak vy ste ID, bude sa posudzovať aj Váš zdravotný stav, tzv. schopnosť opatrovateť, pripravte si už teraz odborné nálezy. Kludne sa može stať aj to, že babka chytí stupen, ale vy nedostanete schopnosť opatrovat. Mala som xz takých prípadov.

sisa7587
autor
22. mar 2023

@snazilka_bio_mamka ja toto všetko viem, mňa len pre moju informáciu zaujíma výška príspevku pokiaľ by schválili aj babke a aj mne schopnosť opatrovať. Pretože viem že je cca 500€ mesačne ale pokiaľ sa jedná o dôchodcu ktorý opatruje tak je zhruba 200€ keď sa nemilim len ja neviem či to platí aj pre mňa keďže ja som na invalidnom