Opatrovateľský príspevok

jackhunter04
27. máj 2024

Prajem pekný deň všetkým. Mám otázku ohľadom opatrovateľského príspevku. Manželka poberá opatrovateľský príspevok na syna AUTISTU a je nezamestnaná . Ja som doposiaľ pracoval na Slovensku ale poslednú dobu už pracujem v Nórsku , preto sa chcem opýtať . Z dôvodu že pracujem v zahraničí príde manželka o opatrovateľský ? Syn keďže je nezaopatrené dieťa a manželka nezamestnaná musí spadať pod zdravotnú poisťovňu Nórska s tým že na Slovensku mu bude hradené plné zdravotné . Manželka a aj syn maju trvalý pobyt na Slovensku kde syn chodí aj do školy. V zahraniči som len ja 2 týždne a týždeň doma . Za každú pomoc ďalujem.

kacena4
27. máj 2024

@jackhunter04 nerozumiem preco musia spadat pod norsku poistovnu? vsak ked si tu plati poistenie a zije tu? to ze pobera opatrovatelsky prispevok neznamena ze je nezamestnana, je poberatelo socialnej davky a jej praca je starat sa o postihnuteho ci sa mylim?

jackhunter04
autor
28. máj 2024

@kacena4 Zákon je tak debilne postavený . Z dovodu ze pracujem v Norsku a manzelka nema zamestnanie cize neodvadza dan do zdravotnej poistovne (Union,Dovera a podobne) tak sa tiez berie ako nezaopatrena - ale ked dostava opatrovatelsky tak ma narok na Slovensku zdravotnu poistovnu ktoru kej bude platit stat , to ale neplati na deti tie musia prejst na poistovnu ktoru mam ja v Norsku cize musim ziadat pre nich S1 formular od Norskej poistovne aby mali na Slovnsku zdravotne poistenie ktore budu platit Nóry . Preto neviem ak syn bude mat zahranicnu poistovnu ci manzelke tym padom nezrusia opatrovatelsky .

sima.p
30. máj 2024

@jackhunter04 si si 100% isty? Moj muz pracoval v Rakusku, ja poberam opatrovatelsky, ale ja s detmi som stale poistena v SR. Za zaklade akeho paragrafu nesmu byt v SR? Dobre si to over.

sima.p
30. máj 2024

Ja ked som toto riesila, najprv mi zdravotnej poistovni povedali mylnu info, ze mame byt poistené v Rakusku, ked som chcela citovat konkretny paragraf, skontkatovali ma s veducou a teda dopracovali sme sa k tomu, ze mame byt dalej poistene v SR.

veronika2612
1. júl 2024

@jackhunter04 dobrý deň, vieme sa skontaktovať nejako mimo MK? Riešim aktuálne veľmi podobnú situáciu, tak by sa mi zišla rada, ďakujem pekne.

veronika2612
1. júl 2024

@sima.p dobrý deň, vieme sa skontaktovať nejako mimo MK? Riešim momentálne niečo veľmi podobné, zišla by sa mi rada, ďakujem pekne.