Dobrý deň, pred pár dňami mi schválili opatrovateľský príspevok na babku. Bola by som rada ak by mi niekto poradil nakoľko som mladé dievča a moc sa do toho nerozumiem. Mám pár otázok. Opatrovatelský príspevok je 525€ ale kedže moja babka ma dôchodok (starobný a vdovský) vyše 600€ museli mi okolo 100€ strhnúť a to každý mesiac pretože jej dôchodok je vyšší ako 2-násobok životného minima. Aj keď nežijeme v spoločnej domácnosti, a ja z tých 400€ proste nevyžijem. 200€ potrebujem na bývanie, elektrina, voda, plyn, telefón, internet, tv, a z 200€ nevyžijem pretože potrebujem si zaplatiť aj potraviny, drogériu, lieky, cestovanie, vitamíny, kozmetika dane atd. mám aj psa. Moja otázka je či mi tých 100€ musí babka doplácať každý mesiac alebo nemusí? A ešte by som rada ak by sa stalo že by náhodou sa babke niečo stalo pretože neni najmladšia či sa tam rátajú aj odpracované roky? Aby som vedela či budem mať v budúcnosti nárok aj na podporu. Zdravotku a sociálku mi platí štát, to mám vybavené. Ak by mi vedel niekto poradiť, ak by som si chcela prilepšiť aspoň po víkendoch či môžem mať niaku brigádu? a či môžem ísť v budúcnosti na vysokú školu externe? ( škola je súkromná, a je v našom meste, chodia tam aj rodičia takže nič náročné).
Ďakujem vopred za odpovede. Veľmi si to vážim, nakoľko mi nemá kto poradiť.
Podmienkou pri opatrovateľskom je že musiš žiť aspoň na prechodnom pobyte.Tam je to podmienka že toho koho opatruješ musiš žiť aspoň na prechodnom pobyte. Ked vyplnaš tlačiva tak by ťa mala upozorniť na to ako mňa.Tak že asi dochadzanie nebude prípadať v úvahu.Ked babka by zomrela tak nárok zo SP nemáš nič iba ak by si si platila dobrovoľne nemocenske poistenie.Vtedy TI vypočitaju ale ináč nemáš nárok na nič dostaneš papiere a musíš sa ísť náhlasiť na UP za účelom sociálnej dávky aby TI nevznikal dlh na ZP a SP.To musiš urobiť do 8 dní.
@dilino Ja nemám prechodný pobyt lebo je to z rodiny
to musi byť lebo aj som tak mala na svokru.ONA bývala na trvalom aj na prechodnom u nej.Lebo ked príde kontrola tak si to overia ja som opatrovala svokru teraz do februára 2023.Takže viem lebo som si musela vybaviť prechodný pobyt.
@dilino Kontrola prišla a nič si neoverovala
neviem ja som sa musela prihlásiť na pobyt na prechodný ku svokre.
Ono keby prišla kontrola a necháš ju samu môžu TI vziať opatrovateľský.
Toto všetko sa opýtaj na urade prace kde si si vybavovala opatrovatelsky ......najlepšie ti povedia čo a ako .....
Napriklad ja tiez opatrujem a nesmiem popri tom si privyrabat lebo mam 24 hod.starostlivost .A niekto ma napr 8.hodinovu starostivost a ty mozu popri tom aj pracovat len je tam dana suma ktoru mozes zarobit a ktora sa kazdy mesiac dokladuje na urad
musi sa prihlásiť to by opatroval hoci kto.
Babka ti nedoplaca nic, ty si si poziadala o opatrovatelsky tak si predsa vedela za akych podmienok a za kolko mesacne. To ci mozes popri opatrovani aj pracovat zalezi na stupni odlazanosti a ak ma V tak na urcity cas mozes a je to limitovane aj vyskou prijmu ,ktory mozes zarobit. Na podporu nemas narok, do dochodku sa ti to pocita, zdravotne odvody mas platene.
@9lf9 Presne tak, dala som iba sobášny a rodny list
@9lf9 Ja som si myslela že za 525€ ale kôli jej príjmu mi to dali na 400€. To mám vyžiť zo 400€?😂bývam sama
Ono to na vyzitie moc nie je s tym musi clovek ratat ked do toho ide, ze je to len prispevok od statu za vasu opateru odkazanemu cloveku o ktoreho sa chcete postarat, to ze je suma nizka o tom netreba ani debatovat, lebo ak je rodic na opatrovatskom napr.s chorym dietatom nema velmi moznost zamestnat sa. U Vas ak to nebudete vediet vykryvat tak jedine najst nieho ineho kto by o OP poziadal miesto teba, pripadne zohnat zariadenie a ist do prace, alebo ist do prace poziadat o opatrovatelku cez mesto/obec.
Babka ti doplácať nič nemusí a ak by zomrela tak tvoj opatrovak konci a ty si nezamestnaná. A opatruje babku reálne ze si u nej denne nakupujes chodíš k lekárovi atd? Alebo si to vzala lebo sa ti nechce ist do prace alebo je tazke ju u Vas najst?
@evinqua Nie denne jej nakupujem, chodíme k lekárovi, vysávam, varím periem, dávkujem lieky, chodíme denne na prechádzky, upratujem je toho veľa. Ale áno žijem v malom meste niečo ako dedina a nieje tu moc práce. A babku do domova dôchodcov nedám
@9lf9 Do zariadenia ju nechcú dať, a nemá sa o ňu kto starať nemá muža, deti sú preč
@evinqua Takže ak zomrie tak som nezamestnaná, a nemam ani narok na podporu v nezamestnanosti lebo nemam odpracovane?
Ano, ak opatrovana osoba zomrie, dostanes jeden OP navyse a koniec...na davku v nezamestnanosti narok nemas...
Keď je babka nesamostatná tak načo jej je tých 600e? Ved majte to ako spoločný rozpočet a z 1000e viete dve vyžit v pohode
@esmey *690, ale ja s nou nežijem ja bývam sama. S tým by museli súhlasiť aj jej deti
Babka ti nemusí doplácať nič...teba vypláca UP a oni ti vyplatia nižšiu sumu...Ak sa babke niečo stane, tak nárok na podporu mať nebudeš, keďže dostávaš len príspevok na opatrvanie a nikto za teba neplatí do fondu nezamestnanosti.....do odpracovaných rokov do dôchodku sa ti to síce bude počítať, ale s minimálnym mzdovým bodom, keďže odvody za teba štát platí z minima....takže ak to bude viac rokov, tak celkovo ti to zníži priemerný mzdový bod z ktorého sa ráta ID alebo starobný dôchodok....čo sa týka brigády cez víkend, brigádovať môžeš, ale zárobok musí byť do určitej sumy - tú ti povedia na UP, inak ti opatrovateľský stopnú + za babku musíš mať náhradu že v tom čase pri nej niekto bude a bude o ňu postarané....