Ahojte...niekto skusenost s opatrovanim?? Bude to asi nutne vybavit u nas pretoze stav sa zhorsuje..len ma odstrašuje že je to 24/7... v pripade nahodnej kontroly ako sa to riesi..ak napr clovek chce ist nakupit alebo na kozmetiku alebo proste len tak niekde na vylet..
Ved predsa to nie je basa ze uz sa z domu nemozem pohnut..ako sa to riesi neviete?? Ďakujem.
To tak nie môžeš ísť kľudne vonku ale v čase ak si preč musíš k niekoho k nej zavolať. To nie že nemôžeš. To len kontrola ak príde a bude pri nej niekto nič sa nestane. Ak by si ju zanedbávala alebo dedka alebo babku tak vtedy môžeš mať problém. Ale na nakúp môžeš ísť aj do mesta. Ak ku nej niekoho zabezpečíš. Malý sme ležiacu dcérku a chodila som aj von aj na nakúpi striedal sme sa s mužom aj kamarátka mi občas pomohla.
@devilka1 neboj sa, kľudne môžeš ísť na nákup, či kozmetiku, do kaderníctva, či na kávu.
Nieje to väzenie. U nás bola kontrola raz, práve som bola na nákupe, deti mi zavolali, že prišli tety, tak som dokončila nákup a išla domov.
Povedala som, že som odbehla na nákup, že bohužiaľ nemám kedy inokedy. Zobrali to úplne v pohode 😊
Opatrovatelsky prispevok sluzi na opatrovanie dotycneho cloveka a to 24/7. Takze pre teba je nemyslitelne ist na dovolenku alebo kamkolvek na dlhsie bez toho, aby si zabezpecila opatrovanie k nemu. Ziadne vylety, celodenne nakupovanie, kupalisko v lete. Odbehnut si do obchodu alebo napriklad do lekarne pre lieky je myslim uplne OK. Pokial pride kontrola, tak mas problem a velky. Kedze dostavas od statu za to peniaze kvazi plat (lebo na TPP pri opatrovatelskom mozes zabudnut, mozes pracovat iba nejaku brigadu a presne je urcena suma, kolko tam smies zarobit), tak pravidla urcuju oni.
Ale ak si opatrovateľka nemôžeš ísť na dovolenku do zahraničia. Ale tak ísť k lekárovi na kávu do obchodu lekárne tak môžeš ale s mužom priateľom ísť na zahraničnú dovolenku to asi nie. Opatrovanie si treba veľmi premyslieť lebo to sú obmedzenia je to 24/7.Pomoc malo kedy budeš mať to čo sú teraz sľuby neskôr bude realita ne pomoci. Teraz sľubujú a ak by si potrebovala pomoc tak všetko zostane na tebe. Opatrovala som takže vlastná skúsenosť. Určite mnohé žienky ktoré sú tu TI napíšu svoju skúsenosť z opaterou. Bud vlastného rodiča, starého rodiča, kamarátky, susedky uja tety. Nie je to vôbec ľahké je to ťažká drina a peniaze tiež asi žiadna sláva. Za drinu zničíš si zdravie si v strese zo stresu môžu byť rôzne choroby. Starý človek je ako malé dieťa. Dohoda a komunikácia ťažká. Ak neskôr bude treba plienky kúpať umývať prebaľovať. To ešte len uvidíš čo to bude. Opatrovala som svoju dcérku ta zomrela aj kamarátke som pomohla s manželom chorým ležiacim aj mojej kamarátke s jej mamou s alzhaimerom strašne nikdy v živote neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi zažiť to čo som zažívala ja.
@devilka1 Neviem, odkiaľ má muchotrafka298, že keď poberáš opatrovateľský príspevok, tak nemôžeš ísť von ani na dovolenku. 😲
Opatrovateľský príspevok nie je PN-ka. Zásadný rozdiel je, že PN-ku vypláca Sociálna poisťovňa a pri PN-ke treba dodržiavať liečebný režim. Preto môžu prísť aj neohlásene na kontrolu. Kontrola dodržiavania liečebného režimu je upravená v zákone č. 461/2003 o soc. poistení.
Opatrovateľský príspevok vypláca UPSVaR v zmysle zákona 447/208 o kompenzáciách pri TZP. Poberateľ opatrovateľského príspevku nie je povinný byť neustále doma s opatrovanou osobou. Manželka tiež poberá OP na dcéru a dcéra chodí denne do školy, ráno ju vozím ja a poobede chodí pre ňu manželka. Čo robí dopoludnia, keď je dcéra v škole je UPSVaR úplne jedno. Aj na dovolenky chodí bez dcéry, vtedy sa o ňu starám ja.
Čo bol donedávna problém, bolo, keby bola dcéra hospitalizovaná. Vtedy podľa legislatívy opatrovateľ nevykonáva opatrovateľskú činnosť a OP sa za dobu hospitalizácie kráti, ak hospitalizácia trvá viac, ako 30 dní. V minulosti sa tiež krátil OP, ak opatrovaná osoba bola napr. na rehabilitačnom pobyte, teraz to už tuším neplatí.
OP poberáme už 9 rokov a na kontrolu chceli prísť iba raz (nakoniec neprišli, lebo bývame v inom okrese, než má dcéra trvalý pobyt a oni môžu kontrolovať iba vo svojom okrese). UPSVaR nekontroluje čo robí opatrovateľ. Kontrola nie je zameraná na to, či je opatrovateľ doma s opatrovaným, ale chceli pozrieť, či sú zabezpečené pre dieťa vhodné podmienky. A neohlásene na kontrolu ani nemôžu prísť - veď opatrovaný a opatrovateľ ani nemusia byť doma. Nikde takú povinnosť nemajú. Kontrolná činnosť UPSVaR je len vágne popísaná v 447/2008. Keby aj prišli neohlásene a nie ste doma - také zákon ani neupravuje, že by krátili OP. OP sa kráti len v zákonom daných prípadoch.
Poberanie OP ťa neobmedzuje v chodení von, či nakupovaní. Náhodné kontroly nie sú, nemáš domáce väzenie, ani nemusíš dodržiavať liečebný režim. Obmedzenia sú iné, napr. nemôžeš vykonávať prac. činnosť, resp. môžeš do určitého príjmu, ale muselo by to byť napr. práca z domu, alebo v čase, keď máš opatrovanú osobu v škole.
@chrobak7 na dovolenku ist mozes, ked najdes niekoho, kto sa o dotycneho postara. Co som v prispevku pisala. A je diametralne odlisne starat sa o stareho nevladneho cloveka, co je cely den doma ako o dieta, ktore chodi do skoly. Je to velky zavazok a treba realne zvazit vlastne moznosti.
No ja mám opatrovateľský na mamu na 8-12 hodín. A hoci to mám takto, povedali mi, že musí pri nej niekto byť 24/7. Áno, dostávam z ÚPSVAR 569 eur, ale dobre si rozmysli, či do toho ideš. Ja opatrujem "len" 14 mesiacov a za ten čas som mala 9x kontrolu. Pár krát ma pri mame nezastihli a normálne mi čistili žalúdok ako malému decku a to som bola vždy buď v obchode, alebo pri lekárovi, alebo vybrať lieky atď.. Je to náročné na psychiku, nemáš deň voľno,žiadna očr, pn, dovolenka, nič.. A ak sa niečo pritrafí, musíš za seba zohnať náhradu.
Ešte dodám, že ja s mamou nebývam, dochádzam k nej denne.
@devilka1 Nie, ale tiež nie je napísané, že musí byť neustále prítomný. V niektorých ustanoveniach zákona sa dokonca uvádza, že je nárok na príspevok, aj keď nevykonáva opatrovanie, napr.
§ 40 Peňažný príspevok na opatrovanie
(1)
...
(2)
Rozsah opatrovania ustanovený v § 14 ods. 4 sa považuje za splnený aj vtedy, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaná na opatrovanie je
a)
v zdravotníckom zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti, alebo
b)
osobou,
1.
ktorej sa poskytuje ambulantná forma sociálnej služby,1a) a fyzická osoba ju opatruje po jej návrate z ambulantnej formy sociálnej služby, alebo
2.
ktorá navštevuje školské zariadenie alebo školu, a fyzická osoba ju opatruje po jej návrate zo školského zariadenia alebo zo školy.
(čo robí opatrovateľ počas doby, keď je v zariadení soc. služieb, je pre UPSVaR jedno)
ďalej:
(13)
Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanoveného osobitným predpisom;29) vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.
(čiže môžeš aj pracovať za určitých podmienok)
(14)
Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť iba za dni, počas ktorých fyzická osoba vykonávala opatrovanie, ak tento zákon neustanovuje inak.
(toto sú prípady tej hospitalizácie)
(15)
Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak si fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím zvyšuje kvalifikáciu externou formou štúdia alebo dennou formou štúdia kombinovanou s externou formou štúdia a v čase svojej neprítomnosti z dôvodu zvyšovania kvalifikácie zabezpečí opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím inou fyzickou osobou.
(keď zabezpečíš opatrovania, aj študovať môžeš)
(16)
Výška peňažného príspevku na opatrovanie sa zníži pomernou časťou za dni, počas ktorých bola fyzická osoba uvedená v odsekoch 3 a 4 v zdravotníckom zariadení alebo nevykonávala osobne opatrovanie z iných vážnych dôvodov dlhšie ako 30 dní. Peňažný príspevok na opatrovanie podľa prvej vety sa poskytne, ak fyzická osoba zabezpečí opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím inou fyzickou osobou alebo sociálnou službou, počas dní, za ktoré sa fyzickej osobe poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie.
(17)
.....
(18)
...
(19)
Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytuje opatrovateľská služba v rozsahu najviac osem hodín mesačne.
(počas tých 8 hodín môžeš ísť hoci aj do sauny)
Čiže z ničoho nevyplýva, že musíš byť s opatrovanou osobou 24 hodín denne. Ale to, či budeš dostávať opatrovateľský v plnej výške, alebo iba čiastočne, závisí od odkázanosti opatrovanej osoby. Nie každý opatrovaný musí mať starostlivosť 24/7. Preto niektorí ani nemusia bývať spolu s opatrovanou osobou. Potreba rozsahu opatrovania sa určí pri priznávaní príspevku - podľa doložených lekárskych správ, kde je uvedený stupeň odkázanosti na opatrovanie. U nás to bolo 24/7 a jedna členka komisie uštipačne povedala, že tak hádam 24 hodín denne nie. Však keď spíte, tak neopatrujete. Manželka ju pohľadom skoro zabila. To akože keď sa v noci dcéra zobudí, že je jej zle, tak jej máme povedať, že teraz nie je čas na opatrovanie??? Inak s dcérou je stále niekto - buď manželka, alebo ja. Nikdy nie je sama. A keď som doma s ňou ja, tak manželka môže mať svoj program.
Nepoznám tvoj prípad, to si musíš zvážiť sama, či to zvládneš starať sa o rodiča, či budeš na to sama, či ti pomôže partner, súrodenec a pod. Tiež ty vieš, či s rodičom treba byť non-stop, či dokáže byť pár hodín doma sám. Každý prípad je individuálny.
@devilka1 Nemáš možnosť to riešiť inak ako osobným opatrovaním. Je to strašne náročné. My sme to riešili opatrovateľkou cez projekt. Tam sme dačo doplácali. Bola na 8 hodín. Čiže my sme mohli normálne zarábať. A ostatný čas dňa sme sa striedali pri mame. A nik nás samozrejme nekontroloval. Aj dovolenka bola, aj výlet, aj kúpalisko,...
ale hlavne, ze ked opratruje opatrovatelka z mestkej casi, tak ma narok na 5 tyzdnov dovolenky, PN, OCR a neviem co este , ale ked opatruje pribuzny za smiesnych 500 euro tak ho buzeruju ako dieta v skole. Hanba tomuto statu.
@katulienkax toto mas svatu pravdu! Ani keby to bolo 2000 EUR tak to nie je zaplatene a este Ta budu urady buzerovat. Nielen po psychickej stranke, ale aj fyzickej, ak treba polohovat, prebalovat a podobne.
Pozerala som a nie je nikde uvedené 24/7 aj ked sa podla mna toho môžu chytiť. Ale babka ma ešte aj manžela, tak ak poprípade príde kontrola uvadza sa tam že ma byť nejaká náhrada aby nebola sama doma ale mala aspon aky taky dozor.
ocova rodina to riesila cez opatrovatelku, to bolo najvyhodnejsie riesenie pre vsetkych. Babka zila s dcerou, ale mohla chodit do roboty, ked bola u nich opatrovatelka. Lenze opatrovatelka ma 8 hodinovu dobu, to nemate sancu stihat normalnu pracu. Stihali to len tak, ze boli s muzom a si tie smeny podelili. Samozrejme opatrovatelka si cerpala v roku 5 tyzdnov dovolenky, kedy sa musela o babku starat rodina. Mali stastie, ze moj oco je na dochodku, tak vzdy prisiel, podobne aj ini surodenci ako mohli. DObre to maju poriesene nemci a rakusania, tam chodia slovenske zeny za smiesne peniaze opatrovat, samotna rodina sa moc nestara, niektori ani na vianoce rodica nevezmu
Este svokra spominala, ze ked opatrovala v nemecku starych dedkov, ze boli taki nadrzani, ze opatrovatelka, ktora im dovolila chytit cicku alebo pohladit vtaka, dostala nejake eura navyse od neho
Vadilo, ale mama býva s mojou sestrou, takže nie je sama
a kontroly ste mali napr aj večer alebo len do 16.00 napr a vikendy ??
@katulienkax mein gott🫣
@chrobak7 ja som opatrovala starú mamu 10 rokov, kontrola chodila raz, niekedy 2 x do roka a prišli vždy neohlásene. Pýtali sa starkej ako sa má, mňa sa opýtali na jej stav, či je zmena . Podpísala som papiere a odišli. Ale tak oni vidia aj prostredie, či opatrovaný človek má čisto a upratané.
@mata90 áno. Z Námestova. Mama im býva "takmer" pod oknami, tak buď si idú"splniť" kvóty, alebo máme špeha v bytovke, pretože takmer vždy prišli do pol hodiny, čo som vytiahla päty..
A to správanie.. Jednajú so mnou ako by som tie peniaze im z vrecka brala.. S mamou je to náročné - skôr psychicky a ešte táto "šikana" zo strany úradníkov.. Fakt je otázkou času kedy sa na to vykašlem..
Podla toho co tu citam tak kontrola asi vela zavysi aj od osôb ktore a ake pridu a ako sa vyspia...niekto robi halo niekto nie..ja ako 30rocna si neviem predstavit byt doma nonstop ...vzdy vsetko zaobstaram aj doteraz ak nemam prispevok na opatr. Ale az sa bojim ziadat ked vidim tie komplikacie
a preco by si nemohla na nakup a podobne?